VECKANS STORYTELLER. Karin Nordin, senast på Aller media och Baaam, tillträder som ny redaktör på Amelia i augusti med skönhet och hälsa som specialistområden. Som storyteller ser hon genomslagskraften i att engagera och beröra publiker med storys som känns äkta.

– När storytelling lyckas, vilket det långtifrån alltid gör, så är det förstås guld värt, eftersom man kan skapa en alldeles särskild känsla för en produkt eller ett varumärke. Och vem som helst som har något att berätta och som gör det på ett fantastiskt sätt kan bli en stjärna idag, det ser vi bara mer och mer av. Du måste inte längre jobba på rätt ställe eller ha viktiga kontakter för att nå ut, säger Karin Nordin och berättar om komponenterna i framgångsrik storytelling:

– Berättelsen är viktigast. Det handlar om att engagera eller beröra människor, helst både och förstås. Chansen att lyckas ökar genom att berätta något som är äkta. Annars blir det platt och ingen bryr sig längre. Så, att man har något att berätta är nummer ett. Hur det berättas är också avgörande, det måste ske med rätt känsla och vara anpassat efter målgrupp och format.

Personligen brinner Karin Nordin för det skrivna ordet.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt med ett bra språk, på nördig detaljnivå faktiskt. Hur man placerar sina skiljetecken och ’och’ gör skillnad för stämningen. Att rensa språket på onödig utfyllnad och småord som stör gör en berättelse mycket starkare. Och där kommer vi in på nästa komponent, tydlighet. Det är viktigare än någonsin, alla är ju så upptagna numera.

Exakt vad en kan uppnå med en story, beror förstås på syftet, förklarar Karin Nordin.

– Det beror på om det handlar om en artikel, ett blogginlägg eller att marknadsföra en produkt. Men gemensamt är att man kan beröra människor, få dem att känna någonting, och då krävs äkthet och ett visst mått av mod. Kolla bara på gårdagens bloggare och influencers, när det räckte med att skriva att de hängt på stranden och käkat lunch, typ. Nu har människor tröttnat på yta och fasader, vilket har gjort att det numera nästan går inflation i att ’vara personlig’.

Hur anser du att området storytelling utvecklas?
– För att ha en chans att nå ut i bruset måste man vara bra på att berätta. Kvalitet blir viktigare.

När Karin själv jobbar med en artikel tänker hon alltid på mottagare.

– Hur vill hon läsa om det här ämnet? Hur ska jag berätta den här personens berättelse så att den blir stark och tydlig, med rätt känsla? Jag har ofta särskilda personer jag ser framför mig. Typ ’Hur vill min kompis Tove ha det här serverat?’. Sedan skissar jag upp artikeln grovt, så det finns en röd tråd och ett slut där allt knyts ihop på ett snyggt sätt.

Vilka är dina favoritverktyg inom storytelling?
– Språket, alltid.

Hur ska man anpassa storyn utifrån format?
– Genom att jobba med tonen. Hur man berättar behöver anpassas efter plattformen eller formatet, om det är blogg, Instagram, podd, video eller kanske en artikel om hälsotrender.

Hur ska man tänka dramaturgiskt i historieberättandet?
– Det gäller att ha en riktigt bra början så läsaren sugs in och vill läsa vidare. Och att man har tänkt igenom vad man vill berätta, så det finns en röd tråd.

Vilka känslor anser du skapar störst genomslag?
– Igenkänning och starka känslor överlag. Glädje och sorg, hjärta och smärta.

Vilken är din favoritstory?
– Jag gillar verkligen den gamla Netflix-serien Chef’s table, det är ju något magiskt med tv och mat. Och jag älskar Tom Ahlandsdokumentärer. Det är så behagligt med den typen av berättande, som får vara vardagligt och långsamt och inte alltid vinklat. Om vi snackar skönlitteratur så läste jag precis Lena AnderssonsSveas son om huvudkaraktären Ragnar som är en produkt av det svenska folkhemmet, jag tyckte mycket om den. Sen älskar jag förstås mina vänners Insta stories.

FEM SNABBA TIPS FÖR EN INTRESSANT STORY
– Anpassa ditt berättande efter målgruppen.
– Våga vara personlig. På riktigt. När det känns lite jobbigt är du förmodligen på rätt spår.
– Undvik klyschor och att skriva folk på näsan.
– Skala bort, korta och förtydliga.
– Berätta om något som ligger dig nära, som du tror på eller känner starkt för.