VECKANS STORYTELLER. Native Studio-chefen Vivi Wallin väljer att lämna Metro Media House för att på heltid ägna sig åt sitt eget nischade mediehus Fixa Själv som efter två år vuxit till 200 000 följare i sociala medier. Med mammor som målgrupp driver hon kanalerna Fixa Själv och Mammasanningar. För Beaconomist berättar hon hur storytelling ska driva mediehuset.
– Framgångsrik storytelling handlar egentligen i huvudsak om relevans. Storyn måste vara relevant för mottagaren. Är den det så har du lyckats, säger Vivi Wallin.
Samtidigt anser hon att storyn måste berättas på rätt sätt.
– Storyn måste berättas med inlevelse och leverera rätt budskap. Den kombination är det som krävs för framgångsrik storytelling.
Lite som native då?
– Precis, native och storytelling är egentligen samma sak men native har en utvald plattform som en måste utgå ifrån för att skapa innehållet.
Enligt Vivi Wallin har storytelling i sig inte förändrats nämnvärt sedan människan först började ljuga ihop storys vid lägerelden.
– Det är främst formaten som utvecklats där storyn sedan förmedlas. Det syns inte minst i sociala medier där användare fått tillgång till sitt eget mediehus och möjligheten att skapa något och nå ut. Det är fantastiskt.
En sak som har förändrats är tiden storytellern har på sig att fånga sin publiks uppmärksamhet.
– Det är en stor skillnad från förr och i en kanal som Facebook har du två sekunder på dig att fånga tittarens uppmärksamhet.
Vivi Wallin tycker att detta är ett kritiskt moment i skapandet av en story. Hon publicerar själv mellan fem och tio inlägg per dag i sina olika kanaler.
– Det gör att jag ständigt testar nya angreppsätt, format och aldrig tillåter mig stagnera och nöja mig med sånt som funkar i dag.
Hur ser idégenereringsprocessen ut för ett så flitigt publicerande?
– Jag är ganska ostrukturerad i mitt idégenererande. Det sker hela tiden – på dagen, på natten, på toaletten eller när jag är ute och springer. Jag försöker alltid producera något av idén direkt när jag får den. Jag sparar den inte till senare utan producerar och kör en trial and error-strategi.
Vivi Wallin beskriver sitt eget historieberättande som personligt och avskalat.
– Jag ser andra konton med fantastiska bilder och genomtänkta idéer och kan bli lite avundsjuk på det visuella som kommer med filter och korrigering av ljusnyanser i bild. Men så gör inte jag och så ser inte mina bilder ut. Jag bara kör ut innehållet och jag tror att det kanske är det som gör mig unik. Det ska vara som det är och snabbt och roligt och inte så polerat.
Hur funkar det när du på arbetstid måste vara väldigt analytisk och beräknande i skapandet av nativeinnehåll och sedan skifta om till den ostrukturerade kreatören i dina egna kanaler?
– Det handlar om samma sak – att skapa relevans – så det är inget problem. I min chefsroll på Native Studio har det handlat mer om strategiskt tänk, personalansvar och omvärldsbevakning medan jag i mina egna kanaler varit contentskaparen och kreatören. Utifrån det har de olika rollerna kompletterat varandra mycket väl. Utmaningen har istället varit att hitta tiden för allt detta.
Hur anpassar du din story utifrån olika format och kanaler?
– Jag har till stor del samma målgrupp i mina olika kanaler och har insett att de kan användas till att bygga ett ekosystem där jag länkar mitt innehåll kanalerna sinsemellan för att skapa ett större flöde av följare. Det har funkat riktigt bra.
Vivi Wallin lägger till:
– Insta Story är en fantastisk kanal för detta som ger väldigt bra effekt med just detta för att det kan länkas till bloggar, andra konton och till e-handeln.
Har du hunnit sätta dig in i IGTV ännu?
– Jag har lagt upp en grej där men inte riktigt förstått vitsen med det än. Och inlägget fick inte heller särskild stor spridning. Jag är aldrig inne där och kollar. Jag vet inte om det är så relevant.
Vilka verktyg använder du för att mäta resultat i dina kanaler?
– Jag har faktiskt använt mig av Facebooks och Instagrams egna verktyg och det har rullat på bra. Jag har inte ägnat jättemycket tid åt mätning utan rationaliserat bort det på grund av tidsbrist men jag har manuellt lärt mig vilka tider jag bör publicera på och hur mycket innehåll jag ska publicera i mina kanaler. Det har jag i huvudet.
Vivi Wallin har även en egen e-handel på Fixshop.se som är kopplat till hennes kanaler. När hon kommit igång ordentligt så ska hon investera mer i mätning.
– Då behövs det bättre koll på statistiken och då bör jag grotta ner mig i detta. Då kommer det också finnas mer tid för det.
Hur kopplar du storytelling till e-handeln?
– Jag brinner verkligen för det och för mig ska e-handeln handla om produkter som kan hjälpa mammor i vardagen med vardagsproblem. Om jag utgår från vanliga problem med hög igenkänningsfaktor är det sedan lätt att skapa storytelling utifrån det, framför allt i video som explainers.
Hur tänker du dramaturgiskt i ditt historieberättande?
– Jag använder mig av två olika tänk. Det ena är att gå från a till ö och berätta en linjär story. Det andra är att inte visa alla steg i videon. Strategierna har båda sina för- och nackdelar. För spridning vill tittarna gärna följa alla steg. För visningar är det bättre att bara visa resultatet.
Så nyckeln är att kombinera dessa?
– Precis, då tillgodoses båda behoven. Och så är det också viktigt att det går snabbt och enkelt.
Vilka känslor anser du skapar störst genomslag?
– Det är alla de klassiska känslorna som glädje, sorg och nyfikenhet. Jag tror att det viktigaste är att utgå från sig själv och sin egen drivkraft. Jag har exempelvis ingen ilska i mig och det är inte min grej, utan jag vill skapa en peppande feel good-känsla med igenkänning och humor.
FEM SNABBA TIPS FÖR EN INTRESSANT STORY
– Våga testa nytt. Både innehållsform och format.
– Var sann och ha passion för ämnet. Berätta från hjärtat
– Förmedla med inlevelse. Bli aldrig blasé.
– Engagera åhörarna. Ställ frågor, skapa engagemang och var intresserad.
– Och så mitt gamla slagord – relevans. Välj ämnen som du vet att mottagarna är intresserade av.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...