VECKANS STORYTELLER. Anna Strömberg är Intellecta Corporates chef för redaktionellt och digitalt. Hon har utbildad journalist med en bakgrund på Aftonbladet som bland annat redaktör, projektledare. Denna vecka figurerar hon som Veckans Storyteller i Beaconomist.

– En bra story, rätt berättad, kan åstadkomma vad som helst. Så länge du är trovärdig, ordentligt insatt och har din målgrupp i fokus, var den befinner sig och på vilket sätt den vill bli tilltalad, så är grunden lagd, säger Anna Strömberg och berättar vad hon anser komponenterna i framgångsrik storytelling är:

– Att du har något att säga och vet vem du vill berätta detta för. Att du vet varför storyn behöver berättas, att syftet är tydligt. Att du arbetar med relevanta, starka lager av komponenter, text, bild, ljud, rörligt och så vidare som kompletterar varandra och tillsammans för storyn framåt.

Vad utmärker bra storytelling?
– Ett fint och personligt tilltal, tydlighet och uppriktighet. Jag är partisk eftersom min man är en av ägarna, men KIT är oerhört bra på detta. Och Livrustkammaren är en njutning att följa i sociala medier.

Anna anser att området storytelling utvecklas till ett mer personligt tilltal.

– Jag tror på ett närmare berättande. Sen kanske inte varje story kan berättas i realtid på trottoaren eller genom ett webbtv-sänt performance.

Hur lär man sig storytelling idag?
– Genom att läsa mycket och ha mycket skärmtid. Titta på tv, följ bra publicister och lyssna på vad människor säger och läs vad de skriver. Hur folk uttrycker sig i sociala medier och vad de uppskattar där är en viktig komponent också. En vända på en tidningsredaktion är både en bra skola och en nyttig reality check. Där lär man sig följa och läsa av klicken, se vad människor verkligen läser, tar in och går igång på. Vilka de är och vad som berör dem.

När Anna själv sätter sig ned för att skapa en story är grundligt förarbete av stor vikt.

Tydliggör målgruppen, vad den behöver och hur den vill bli tilltalad, var den vill bli mött. Synliggör förutsättningar och särart. Jag ställer många jobbiga frågor, ifrågasätter och härjar. Får jag detta och en tydlig målbild så flyter resten ofta på bra.

Snarare än att anpassa storyn utifrån format är det viktigare att tänka på mål och målgrupp.

Hos vem vill kunden att storyn ska landa och vad ska den uppnå? Jag utgår helst ifrån mottagaren och var hen befinner sig och jobbar mig framåt därifrån än tänker ’Nu ska jag ta fram något vi kan köra ut på sajten’.

Anna är journalist med etnologi och religionsvetenskap i bakfickan och jobbade med featurejournalistik för olika kanaler under elva år.

– Jag förespråkar den typen av berättande – målgruppen, människorna och objektet i fokus, starka känslor och lika starka citat. Rakt in i hjärtat, eller i minnet ska pilen gå. Varför människor gör som de gör är viktigare än vad de gör. Sen lägger jag mycket vikt vid historisk förankring, nörderi och detaljfokus också, om konceptet håller för det.

Vilka känslor anser du skapar störst genomslag?
– Spontant vill jag säga glädje, skräck och igenkänning, att mottagaren kan spegla sig i storyn. Men det beror också på syftet. Ska du sälja lastbilar eller få folk att börja uppskatta skogen mer? Bygga intern stolthet inom ett företag, ge ut en coffee table book eller öka kännedom om ett val? Olika tillfällen kräver olika språk och olika känslor.

Vilka affärsmöjligheter finns det med storytelling idag?
– Jättestora. Storytelling placerar det du vill sälja eller lyfta i ett relevant, bärande sammanhang, det om något är värdefullt. Och inom internkommunikation finns det mycket att göra. Det är en eftersatt kontinent, företag satsar så mycket på sin externa kommunikation men glömmer att den inre resan måste spegla den yttre. Intern- och externkommunikation behöver hålla jämna steg och bära var sin del av samma budskap, annars blir det en diskrepans mellan utsida och insida.

Vilken är din favoritstory?
– Det är Kung Arturmyten. Annars är jag oerhört svag för mat-och baknings-tv. Från Netflix Cooked till Hela Sverige bakar, folk och mat i hjärtlig kombination gör mig så glad. Samma med välgjord featurejournalistik. Vanity Fairs nyhetsbrev är ett guldkorn. Och Expressen Tv-guide gjorde en vansinnig reklam i mitten av 2000-talet, tecknade djur som jagade varandra och sa ’Luugn lilla grisen, lugn’, med payoffen ’Tittar du på vad som helst?’. Den kommer alltid vara ett sabla mästerverk i mina ögon.

FEM SNABBA TIPS FÖR EN INTRESSANT STORY

– Gå igenom allt underlag du har för uppdraget. Därinne någonstans ligger storyn och gömmer sig.

– Sätt upp ramarna. Vilka är de yttre gränserna för storyn? Den europeiska marknaden? Säffle? Instagram? Bygg på höjden innanför gränserna.

– Ha människan i åtanke. Den du berättar för, vari ligger nyttan för henne?

– Gör inte allt arbete själv. Studsa tankarna mot dina utmärkta kollegors skarpa hjärnor.

– Glöm inte de uppsatta målen.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...