VECKANS STORYTELLER. Nora Henriksson är ny filmchef på contentbyrån Appelberg och har en bakgrund inom tv- och filmproduktion där hon arbetat på Nordisk FilmTV och även på Aftonbladets contentanvdelning Partner Studio och Aftonbladet TV. I Beaconomist figurerar hon som Veckans Storyteller.
– Komponenterna i framgångsrik storytelling är känslor, oförutsägbarhet och en fin balansgång mellan nytänk och igenkänning, säger Nora Henriksson.
Inom storytelling anser hon att metoden får utgå från syftet.
– Du bär kanske en historia inom dig som du kommer berätta om och om igen, på olika sätt, i hela ditt liv. Eller så har storyn en tydlig mening, och då behöver berättandet ta avstamp i vad du vill åstadkomma. Om en story ska vara journalistisk så ska den ju vara sann – då äger snarare storyn dig. Om storyn berättas i ett kommersiellt syfte, kan det ju också finnas begränsat med utrymme att låta storyn ta helt egna vägar. Men jag tror att mycket kreativitet kan blomstra inom ramar. Typ som att begränsningar snarare kan öppna upp för viss typ av kreativitet, för att man liksom måste klura en hel del längs vägen.
Hur anser du att området storytelling utvecklas?
–De begränsade formatens tid är ju över. En twittertråd kan vara en story, en trettio sekunder lång film kan skapa en känsla som stannar kvar. Det finns något väldigt spännande med att inte riktigt veta när man ska bli indragen i något som berör.
Hur utvecklas behovet av rörlig bild inom storytelling och varför är rörligt innehåll så genomslagskraftigt, enligt dig?
– Det är ju egentligen tillgängligheten och formaten som är nya, behovet av rörligt har ju funnits sen filmens födelse. Motsatt till vad många kanske tänker, så tycker jag att det är en form som ska sätta igång fantasin.
Vilka typer av format inom rörligt innehåll är mest genomslagskraftiga?
– Serier. Om tablå-tv förut var en typ av lägereld och alla förut snackade om gårdagens Twin Peaks- eller Sopranos-avsnitt så är upplägget idag, med streamingtjänsterna, mer som en massa mindre små eldar. Var och en lockar till sig en, ibland ganska likriktad, grupp som kan förenas kring en serie som man sen kan prata om och återuppleva ihop.
Vad utmärker ditt eget historieberättande?
– Åh, jag önskar att jag hade något som var så ’det där är helt klart en Nora-story’, men jag tror snarare att jag har utvecklat en flexibilitet och en öppenhet som gör att berättandet kan ta rätt många vägar. Jag gillar ju också att skapa ett berättande ihop med andra, och då påverkas ju storyn även av dem såklart.
Hur gör du när du sätter dig ner och ska skapa en story?
– Jag har så mycket romantiska tankar om hur det skulle kunna vara. Men när jag skriver något så är det oftast för att jag behöver leverera – och då är det bara att göra. Jag har sällan råd att vänta in en feeling eller så. Men jag försöker skapa utrymme för att kunna tänka ostört under en längre period.
Vilka är dina favoritverktyg inom storytelling?
– En riktigt duktig klippare. Om jag sitter med till exempel ett dokumentärt material och vet hur jag vill berätta en historia, då finns det inget roligare än att vända och vrida på det med en redigerare. Och de som kan skapa magi i klippningen, jag beundrar dem så otroligt mycket. Det kan göra mig så uppriktigt lycklig.
Nora Henriksson anpassar sig hellre till syftet än formatet.
– Vem jag ska berätta något för, och vad jag vill att hen ska uppleva. Jag skulle säga att det är mycket uppbyggnaden som jag förändrar, vill jag att det är något som ska smyga sig på, eller snarare som ska träffa mottagaren direkt. Men det är klart, kortare format skapar ju mindre utrymme för uppbyggnad, så det är klart att jag anpassar mig till formatet också.
Hur tänker du dramaturgiskt i ditt historieberättande?
– Jag vill inte att en story ska vara förutsägbar, och jag tycker att man använder de olika dimensionerna inom film bäst när det är subtilt. Med både bild och ljud så går det verkligen att bli övertydlig, jag försöker att alltid undvika det.
Vilken är din favoritstory?
Peer Gynt.
FEM SNABBA TIPS FÖR EN INTRESSANT STORY
– Flight mode – jag behöver vara ostörd för att komma in i ett flow där det faktiskt händer något intressant
– Våga slakta. Det är inte alltid den slaktade versionen som blir bäst, därför sparar jag alltid originalet.
– Var pinsam. Om man inte hamnar i en känsla av cringe då och då under en process så är jag tveksam till om man utvecklas.
– Skapa en miljö i vilken din story lever. Beroende på vad du skriver så kan ju scenanvisningar, locations eller bara miljöbeskrivning redan vara en del av texten. Men föreställ dig även de dimensioner som inte behöver skrivas bara för att få vara i den världen själv.
– Var prestigelös och ta till dig feedback. Allt behöver man inte hålla med om eller ändra, men en del feedback är extremt värdefull.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...