Tieto och Avaus. De finländska it-konsulterna bryter blågul mark. Det gäller inte minst Sofigate som har agressiva mål inom den hemsnickrade sektorn affärsteknologi men är vänliga nog att dela med sig av sina kunders modeller för it och affärer.

Efter 25 år på it-säkerhetsföretaget Stonesoft hoppade av Juha Huovinen av för att starta eget bolag med kollegan Jari Raappana som hade jobbat som konsult bland annat på teknikkonsulten Ramböll.

– Vi tänkte att om man ska vara ett tillväxtföretag med 100-tals anställda, så räcker det inte med att ha en konsultfirma som Gartner som fortfarande bara har 25 anställda i Finland. Du måste vara något annorlunda. De startade Sofigate, med säte i Finland.

– Vi insåg att det var något som saknades på marknaden, någon som agerade som teknikkonsulterna fast för it-organisationerna. Det handlade om att kombinera någon som verkligen kunde it med någon som kunde förse uppdragsgivarna med de bästa konsulterna men också de bästa praktikfallen, alltså vara mer konkret än att bara ge trevliga råd. Då insåg vi att vi skulle kunna erbjuda it-management. Vi satte målet att bli 100 anställda. Det verkar fungera. Vi är många gånger större än Gartner i Finland i dag.

De två parhästarna bestämde sig också för att ta fram en open source best practise-modell.

– Vi försökte hitta en modell, men hittade ingen. De som fanns var för krångliga. Så vi bestämde oss föra att ta fram en egen, IT Standard for business, som open source. Vi bjöd in företagen att hjälpa till med utvecklingen, säger Juha Huovinen och utvecklar:

– Vi utvecklade projektmodell för Kone och den modellen använder sig de andra företagen av nu. Majoriteten av de globala finländska bolagen använder vår modell i dag och även många företag i Sverige, tror jag.

Vilka problem löser man med IT Standard for business?
– En av de största utmaningarna är att du inte kan prata it-med affärsfolket. Så vi skrev inte modellen för it-folk utan för affärsfolk. Så bestämde vi att målgruppen skulle vara finanscheferna. It rapporterade till finanscheferna och då bestämde vi att det behövdes en nivå där finanscheferna och annat affärsfolk skulle förstå.

Juha Huovinen visar en trycksak som är ihopvikt likt en vägkarta. Kartan visar ett rutschema för de fyra viktigast it-uppgifterna ett företag ska relatera till:

STRATEGY & GOVERNANCE
SOURCING AND SUPPLIER MANAGEMENT
PROJECT AND DEVELOPMENT MANAGEMENT
SERVICE MANAGEMENT

De fyra områdena täcker in andra it-projektmodeller.

Juha Huovinen nämner bland annat Itel och Prince.

– Vi införlivade de andra modellerna i vår, men tog bort komplexiteten. Vi skapade något som affärsfolket kan förstå. På två minuter ska de kunna peka ut sina utmaningar.

Var tredje år uppdateras modellen.

– Ett 100-tal organisationer och företag bidrar till utvecklingen.

Om IT Standard for business är gratis, vilken är då er affärsmodell?
– För det första har vi kompetenser inom alla områden inom IT Standard. Så vi har strategifolk, medarbetare som scannar marknaden, projektledning, tjänste-management och vi levererar också tjänster kring att kombinera alla dessa element. Om vi kan förklara för affärs- och it-folket hur de ska köra sin it, så är vi sannolikt också rätt människor för jobbet också. Om uppdragsgivarna vill, kan vi hantera hela deras it. Vi agerar it-chefer för ett antal noterade företag, låt vara att det är rätt små it-organisationer med en handfull medarbetare.

– Men vi pratar inte så mycket om att tillhandahålla enstaka personer. Vi vill hellre leverera välutbildade team eller funktioner. Det räcker inte med att ha individer när det gäller att köra it som kan vara något väldigt komplext. Uppdragsgivarna söker snarare funktionella team än individer. På det viset differentierar vi oss på marknaden möjliggör för vår snabba tillväxt. För näringslivet vill inte längre vänta på någon som ska komma och lära sig. De vill att det ska komma någon som vet hur man ska göra och använda verktyg och best practises.

Vilka konkurrenter har ni?
– Förstås benchmarkar vi oss mot de fyra stora managementkonsultföretagen, men jag vet inte om de är huvudkonkurrenter. Om vi skulle ha samma platta tillväxt som dem, skulle vi göra något fel. Jag skulle tro att vår största konkurrent ännu inte gör något på marknaden.

Vad innebär rörelsen digital transformation för er?
– Det är ett ganska stort begrepp. För det första är hela digitaliseringen en kulturfråga. Vi hjälper våra uppdragsgivare med att utbilda sitt affärsfolk i vad som är digitalisering och hur de ska delta i den. För behövs en agil metod för att utveckla alla möjliga olika saker. Och förstås det här molnbaserade tjänster.

Vad har ni för planer för Sverige?
– Det är en mycket intressant marknad. För det första är Sverige en av de ledande länderna globalt inom digitalisering. Vi ser att Sverige inte har ett bolag som oss som kan kombinera de olika rådgivningar och kompetenser på samma sätt som vi kan. Det ser jag som en stor möjlighet. Jag har besökt flera uppdragsgivare och här och ser samma utmaningar som i alla länder vi finns i.

Vilka uppdragsgivare jobbar ni med i Sverige?
– Som exempel kan vi nämna Ikano-banken. 25 procent av våra intäkter kommer från Sverige och vi har 100 personer på plats.

Hur ser planerna ut för de närmaste åren?
– Vi ska fortsätta växa organiskt men vi siktar även på att göra förvärv. I Sverige har vi vuxit främst genom förvärvet av 3gamma (2017) och Daymark (2016).

Vilken typ av förvärv letar ni efter?
– Vi utmanar marknaden och behöver hitta bolag som 3gamma och Daymark som är agila och tänker modernt och utmanar sättet att agera konsulter. Det finns inte så många. De ligger antagligen på 10-100 miljoner kronor i intäkt. Vi är särskilt intresserad av folk med robot-kompetens, folks som kan utveckla it-modeller och folk som kan lära ut funktionella kompetenser.

Var är ni om tre år?
– 2020 ska vi vara omsätta 1,5 miljarder kronor och sysselsätta 1 200 medarbetare i Norra Europa. I år gör vi 700 miljoner kronor på 450 anställda så vi är halvvägs.

Vilka marknadsandelar ska ni ta?
– Det är lite svårt att säga. Hela konsultmarknaden i Norden ligger på runt 70 miljarder kronor. Där blir vår marknadsandel alltid väldigt liten. Men vi ska vara den mest föredragna samarbetspartnern hos de medelstora uppdragsgivarna.

Juha Huovinen lägger till:

– Vi ser det också som vår uppgift att definiera marknaden för affärsteknologi. Hittills har it lämnats i fred. När affärsavdelningen ska jobba med digitalisering ringer de inte till it-avdelningen som de inte anser kan området. Samtidigt tänker de som kan mer om digitalisering att det börjar blir mer moget och därför något för it-avdelningen att ta över. Antingen har man två parallella organisationer eller också för man samman it och affärsavdelningen, vilket är vad vi vill. Det här ser vi ett stort behov av då många uppdragsgivare säger att det är ett stort gap mellan it och digitalisering.

Vem är det ni gör affärer med hos uppdragsgivarna?
– Det beror på företagets storlek. I ett globalt bolag är det ofta it-chefen eller digitaliseringschefen. I mindre bolag är det vd eller affärsfolket.

Vilka är de vanligaste misstagen bolag gör när det handlar om it och affärer.
– Det vanligaste utmaningen är att företag pratar mycket om digitalisering men inte investerar tillräckligt. Det gäller inte minst i traditionell it. Det borde de, för i exempelvis crm-systemen finns den korrekta informationen. De investerar också för lite i de nya digitala områdena.

Måste ändå var ett svårt beslut. Företagen ska investera i något de inte vet om de kan tjäna igen?
– Ja, men alla förstår att om man inte investerar i affärsteknologi så kommer man att få en smäll. Det gäller inte minst i Norden där arbetskraftskostnaderna är höga och vi måste konkurrera genom digitalisering.

Vilka bolag tycker du är bra på digitalisering?
– Kone är ett bra exempel. De har blivit utsedda flera gånger till Europas mest innovativa bolag. De bestämde sig för att investera i it och har idag artificiell intelligens inbyggd i hissarna. De införde vår modell, sparade pengar på it som de investerade i digitalisering. Nu kan deras hissar prata med varandra. Det finns många avancerade företag i Sverige också, som Husqvarna.

Hur håller du dig själv uppdaterad?
– Jag lägger min tid på uppdragsgivare. När du pratar med dem ser du möjligheterna till förbättringar. Du ser saker som kan göras på ett bättre sätt. Och när vi utvecklar egna tjänster gör vi det alltid med uppdragsgivare. Allt vi skapar vi och testar vi först med uppdragsgivarna.

Och så får alla ta del av det ni har utvecklat med Kone?
– Ja, allt vi begär är att det ska vara öppet för alla. Vi har en fördel här i Norden att vi inte har så många konkurrerande företag och kan utveckla saker tillsammans. Också Tesla delar med sig av sina kunskaper. Det gör inte GM och inte Accenture. Det är två olika förhållningssätt.

Okej, jag är it-chef på ett medelstort företag. Hur mycket kommer ni att fakturera mig?
– Vi fakturerar typiskt på månadsbasis och rätt resonabelt för att vara den här marknaden. Vår marknadsposition ligger mellan de stora brandade managementkonsulterna och kontraktskonsulterna, så…

ni kan kicka Tietos ass?
– Vi försöker inte att konkurrera med Tieto på pris utan med kvalitet. De är 20 gånger större än oss. Men vi har ändå ett större gränssnitt ut mot uppdragsgivarna. Så de ser oss som en stor spelare på marknaden. När uppdragsgivarna anlitar Tieto är de rädda att de inte ska förstå deras affärer. Men det är vi bra på. Därför ser vi oss snarast som en partner till företag som Tieto.