20 juli och Mall of Scandinavia dallrar i klimatsommarens hetta. Det är fredag och Telia har kallat till presskonferens för att berätta att uppgörelsen om att förvärva Bonnier Broadcasting är klar. Telia ska köpa Bonnier Broadcasting med varumärkena TV4, C More och finländska MTV för 9, 2 miljarder kronor. Bonnier Broadcastings omsättning låg 2017 på 7,5 miljarder kronor och gjorde ett resultat (EBITDA) på 423 miljoner kronor.
Presskonferensen blir ett skådespel med Telias vd Johan Dennelind, Bonniers koncernchef Tomas Franzén och TV4s vd Casten Almqvist stående, myggade, lite låtsande som det regnar, fast klimatsommaren klibbar fast. Affären är spektakulär och omgärdad med frågetecken. Kommer regeringen att tillåta att statsägda Telia blir ägare till en så stor tv-kanal som TV4, som dessutom har statligt sändningstillstånd i marknätet med intentionen att skapa mångfald i tv-utbudet?
Betalar Telia rätt pris? Bland annat har inte Bonnier kunnat köpa de vassaste sporträttigheterna när nuvarande löper ut.
Och vad ska Bonnier göra för pengarna som kommer in? Förstås ställde Beaconomist frågan till Tomas Franzén. Men han kan ju inte säkert veta vad Bonnier-familjen har i sikte. Det talas om att familjen ska köpa ut 20-40 ägare och lägga en stor del på investeringar i fastigheter. Det talas om att ägarfamiljen är på väg att dra sig ut medier och innehåll eftersom fastigheter är lönsammare och säkrare. Kanske ska det betalas av på gamla skulder.
Prislappen på 9 miljarder kronor kan sättas i perspektiv. Förstås är det ett betydande belopp, men ljudboksförlaget Storytel, som har köpt Norstedts, är värderat till 7 miljarder på börsen. Andra, nyare mediebolag som tidningsläsningsbolaget Readly och pod-distributören Acast är snart värderade till miljardbelopp, i klass med Expressen och DN. Det väcker två frågor. Investerar Telia i rätt bolag på lång sikt? Borde Bonnier lägga krutet på att köpa in sig i de nya framväxande mediebolagen snarare än att lägga pengarna på sina nuvarande medier?
Trion som står där vid sina podier och svarar på pressensfrågor försöker få allt att verka under kontroll med styrelseordförande Marie Ehrling ständigt i närheten. Visst kommer konkurrensmyndigheten att godkänna affären, för konkurrensen ser annorlunda ut i dag med nya aktörer som Youtube och Facebook.
När affären är igenom ska Telia bilda ett nytt affärsområde, där Bonnier Broadcasting ingår. Telia tänker sig att Bonnier Broadcastings nuvarande vd Casten Almqvist blir vd för det nya affärsområdet. Han verkar vara nöjd med utsikterna att ta en nyckelposition i en börsjätte.
Tomas Franzen svarar på frågan om det är den globala konkurrensen som är orsaken till att Bonnier avyttrar tv-verksamheten?
– När vi tittat på alla våra verksamheter, som en ansvarstagande medieägare på lång sikt, tittar vi ju alltid på det sättet. Så måste vi alltid bedöma om vi är den rätta ägaren för medieverksamheten bara för att det är media. Då tittat vi alltid på marknadsbedömningar, vad krävs för att föra den här verksamheten framåt och så vidare. Just idag, med den konkurrensbild som vi för närvarande har, så fungerar det här alldeles utmärkt i Bonnier-systemet. Men om vi ser det här 3, 5, 7 år framåt i tiden så är det inte obekant för någon att konkurrensen tilltar hela tiden på den skandinaviska marknaden. Och nu ryktas det om att Amazon kanske kommer med videotjänster här och borta i USA startade Wal-Mart videotjänster. Så över tid tror vi att det kommer krävas ganska mycket för att få konkurrenskraft i den här industrin och då är det här med att sitta på både innehåll, distribution och teknik som har visat sig vara en framgångsformel. För det är ju det Netflix och HBO gör. Så vi konstaterar att det finns en väldigt tydlig industriell logik här. Du ser också det här hända i USA. Baserat på det och det faktum att vi tycker att vi har fått ett bra pris och en större frihet för att också utveckla våra övriga medier med en starkare finansiell konstruktion så har vi kommit fram till att det här är en bra lösning för Bonnier och Bonniers aktieägare.
Det här med distributionsfrågan gäller ju inte bara tv-delen, den gäller ju alla era delar, även era tidningar?
– Telia har 1,8 miljoner tv-kunder idag, jag tror de har närmare 6 miljoner mobil-kunder. Det är klart att om du packar och gör bundlingar med den kundbasen så har du möjlighet att få mycket fler kunder mycket snabbare och på det sättet kanske också vara med i racet om rättigheter. Så att om man slår upp de här så har de bättre förutsättningar att klara den här globala konkurrensen. Det här är en marknad som kräver storlek.
Kommer affären att innebära att Bonniers inriktning ändras på något sätt?
–Egentligen inte, vi har en passion för media och vi kommer fortsätta arbeta stenhårt med de övriga medierna. Vi är från början en väldigt bred mediekoncern, det finns nästen inget medieslag vi inte varit aktiva inom. Det är också värt att notera idag att alla våra traditionella medier, till exempel dagstidningar och video som är ett format som alla använder sig utav och det kommer vi fortsätta med naturligtvis. Men vi konstaterar att det finns mycket annat spännande vi kan göra där vi kanske på sikt har bättre förutsättningar att lyckas.
På frågan på vad Bonnier ska göra för pengarna, svarar Tomas Franzén:
– Det kanske är ett år i väg innan pengarna kommer. Men dels vill vi öka takten i den digitala transformationen i alla medier (Bonnier äger bland annat Expressen, Sydsvenskan och DN).
– Sedan vill vi göra en del kompletterande förvärv på den tyska bokmarknaden. Inom b2b har vi många informationstjänster vi kan jobba med. Utbildning online är ett område vi vill fortsätta med och även hälsotjänster som Netdoktor.
Några av sakerna du har nämnt har ju inte varit typiska medier, det var ju bokförlag i Tyskland och informationstjänster?
– För oss är det medier. Vi har flera divisioner och bokdivisionen är en stor division för oss idag med 8 miljarder omsättning. Vi har business till businessdivision, många informationstjänster, vår nyhetsdivision. Alla de här är kärnaffärer för oss idag och vi ser möjlighet att utveckla alla de här affärerna framåt och det kommer vi göra.
Du har pratat om att ni behövde möta Apple och Amazon, kan du utveckla lite?
– Det är mer generellt. Apple är ju också på väg in i den här typen av videotjänster som alla stora tekniska jättar är just nu. Och de investerar ju också i content idag. Sedan exakt hur det där spelar ut återstår att se. Men Amazon vet vi ju redan, de har en videotjänst i Tyskland som de säljer för 4.99 euro, tror jag, och de utvecklar enormt mycket nytt content. Så att konkurrensen i den här marknaden tilltar är uppenbart.
Kan man säga att ni har tittat på hur Schibstedt gör (förvärvar bolag som Blocket och Bytbil?
–Inte direkt, det kan jag inte påstå. Utan det här är en affär som vi tror är rätt på helt andra meriter. Sen har ju vi en vurm för media och vi kommer fortsätta utveckla våra mediala verksamheter.
Rolf van den Brink

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...