Boken Digital transformation – strategier för affärsutveckling (Liber) handlar om hur mogna företag med traditionella verksamheter ska kunna bli mer digitala i sina affärer. Författaren Patrik Widlund är ekonom och har jobbat med att utveckla bolag som företag Svea Ekonomi, Payson, IDG och LRF Media. Beaconomist har intervjuat honom.
Vem riktar sig boken till?
– Boken handlar om hur mogna företag med traditionella verksamheter ska kunna bli mer digitala i sina affärer. Därför är det i första hand företagsledare och chefer i dessa företag som boken riktar sig till. Men alla som vill göra skillnad i näringslivet borde ha behållning av boken.
Hur långt har näringslivet generellt kommit i sin digitala transformation?
– Min definition av digital transformation är när en organisation når ett tillstånd av ständig förbättring och innovation, av både egna processer och kundlösningar, med hjälp av ny teknologi och kundinsikt. Där har företag generellt inte kommit så långt.
Patrik Widlund utvecklar:
– Det kan till exempel vara att företag jobbar med digital marknadsföring eller blivit mer digitala i sina processer, men det som gör verklig skillnad är att använda kundinsikter i kombination med ny teknologi.
– Det som digitaliseringen för med sig är att omvärlden, inte minst kunderna, förändras i allt snabbare takt, då funkar inte det långsamma vanliga sättet att organisera eller leda på.
– Många företag har ett inifrånperspektiv, är organiserade i hierakier och stuprör, har långsamma beslutsvägar och dålig koll på kundernas problem och behov.
– Mogna företag behöver bli mycket mer som startups, som utgår från kundens problem, har starka missioner, och hittar enkla lösningar för kunderna.
Vilka är nästa stora steg i näringslivets digitala transformation?
– Många företag behöver ifrågasätta sina traditionella sätt att arbeta på och bli mer entreprenörsstyrda. Det finns mycket att lära av startups.
– Stor är inte längre stark, om det saknas snabbhet, flexibilitet och kundfokus.
– Affärsutveckling och beslut tar för lång tid i traditionella bolag.
– De snabba förändringarna i omvärlden (teknik, konsumtionsmönster, behov, alternativ) påverkar sättet att organisera, affärsutveckling, strategier och ledarskap.
– Inte bara göra produkter lite bättre utan eftersträva att möta de underliggande behov som kunderna har. Det kan innebära att de skruvar på affärsmodeller, jobba mer kring kundresan, jobba mer med agil utveckling med tvärfunktionella team.
Finns det några tumregler för affärsutveckling med hjälp av teknik?
– Älska kundens problem snarare än dina egna lösningar, jobba iterativt i processer med korta leveranser, kontinuerligt lärande, testande med ständiga uppdateringar.
Hur kommer mediebranschen att stöpas om de närmaste åren?
– Allt mindre finansiering kommer från företag som vill köpa reklamutrymme. Facebook, Google och affiliators tar hand om allt mer av pengarna. Medieföretagen måste ta mer betalt av läsare och tittare för innehåll, då det inte finns andra finansiärer. Det gör att konsumenterna ökar kraven på kvalitet eller funktionalitet.
– Stor och stark är inte självklart bättre än snabb och flexibel. Medieföretagen behöver bli mer entreprenörsstyrda, vilket kanske innebär att det blir mer småskaligt, se exempelvis Bonnier som verkar ge upp tanken på synergier. Den stora förändringen är att gå ifrån att bestämma en tablå till att lyssna och förstå vad kundernas underliggande behov är. Att bli framgångsrik i mediebranschen kräver att man inte låter sig styras av branschens traditionella affärslogik utan vågar prova helt nya affärsmodeller.
DIGITAL TRANSFORMATION – STRATEGIER FÖR AFFÄRSUTVECKLING BESTÅR AV TRE DELAR
1. Sätter digitaliseringen i sitt sammanhang och visar hur teknik, konsumtion och företagande utvecklas och påverkar varandra.
2. Beskriver hur företagets riktning stakas ut med hjälp av omvärldsanalys, strategi och affärsmodell.
3.Beskriver själva genomförandet.
Boken innehåller även intervjuer med företagsledare och chefer från stora organisationer.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...