VECKANS UX. Skolverket lockar till lärarutbildningen med en fake news-kampanj men kampanjen saknar också något, anser Beaconomists Alex Mörén.

Skolverkets nya kampanj ska få fler unga att söka till lärarutbildningen genom att satiriskt visa hur fake news, fejkade nyheter fungerar och kampanjen får genomslag för dess budskap och vad vi tidigare hade kallat absurdism men som idag känns realistiskt.

Skolverket vill inspirera unga människor till lärarutbildningen med hjälp av två kampanjfilmer och ett test på Facebook, framtagna ihop med Le Bureau. I filmerna skildras ett dokumentärt reportage och en nyhetssändning med fejkade nyheter som att nya snacks ökar immunsystemet med 79 procent och att skövling av regnskog är bra för djurriket. Filmerna är korta, explicita och skådespelarna bryter fjärde väggen för att kommentera hur olika trick hjälper till att sprida falska påståenden i media och hur konsumenterna instinktivt väljer att lita på källor på grund av enkla verktyg publicisterna använder sig av.

Filmerna kommer främst att visas på bio och på webben och har redan fått ett gott genomslag på Youtube med 200 000 visningar och engagemang i form av kommentarer, gilla-markeringar. Valet att göra kampanjen främst digital känns naturligt för att fånga den unga målgruppen.

Budskapet framförs tydligt och allvarligt trots att innehållet kan uppfattas humoristiskt. Det är en sådan samtid vi lever i. Där fejkade nyheter kan skrämma, spridas och locka till skratt på samma gång. Där presidenter och diktatorer kan säga vad som helst med sanningen antingen förbisedd eller underordnad utan att helt tappa anseende bland väljare och media.

Filmerna inleds på engelska och ska representera amerikanska reportage och nyhetssändningar. Kopplingen till fejkade nyheter är starkare i amerikanska medier men här missar Skolverket och Le Bureau chansen att tydligare koppla problematiken med fake news genom att representera hur det hade sett ut i Sverige om fejkade nyheter-epidemin fortsätter och sprider sig. Den omfattande problematiken som medförs blir mer aktuell för potentiella lärarstudenter om problemet befinner sig närmare deras egna liv.

Kampanjen saknar tydligare call to actions där det måste vara enklare att ta sig till nästa handling att söka till lärarutbildningar än vad kampanjen erbjuder just nu. Filmerna hänvisar till Fordetvidare.se där potentiella utbildningssökande kan läsa vidare om lärarutbildningen men hyperlänkar till kampanjsidan eller ansökan saknas och däri finns en risk att filmernas genomslag faktiskt inte lever upp till samma potentiella ansökningstillväxt Skolverket vill uppnå.