Är CMS så dött som en del förståsigpåare vill hävda? Vi pratade med Sitevision, Roxen och 2BPublished om hur affärerna går. Det verkar handla om att komplettera publiceringssystemen med nya funktioner och tjänster.

ANDERS KORSVALL, VD PÅ SITEVISION

Bland vilka typer av kunder har ni tillväxt?
– Vi har en fortsatt god tillväxt inom i stort sett alla typer av kunder, både i privat och offentlig sektor.

Vilka branscher är det som köper era tjänster idag?
– Vi når i stort sett alla branscher i dag, både inom privat sektor och offentlig sektor. Tidigare har webbplatser med e-handelsfokus inte varit en primär målgrupp för oss, men på vår kundkonferens Sitevisiondagarna förra veckan lanserade vi en e-handelslösning för Sitevision tillsammans med Storm Commerce. Det innebär att vi nu vidgar vårt erbjudande med e-handel som är lika kraftfull och enkel att använda som Sitevision är som cms. Lösningen bygger på färdiga moduler, så det går snabbt att komma igång.

Hur känner ni av konkurrensen från gratissystem som WordPress och Drupal?
– Ofta väljer man open source av ideologiska skäl, inte ekonomiska. Det blir sällan billigare över tid när man räknar med utvecklingskostnader, förvaltningskostnader och uppgraderingar. Open source kan passa om du vill ha en enklare webbplats med ett standardtema, eller om du har egna utvecklare och vill förvalta din egen open source-plattform. Våra kunder uppskattar att vi tar ansvar för hela kedjan från produktutveckling till support och drift i Sitevision Cloud. Uppgraderingar sker automatiskt och är bakåtkompatibla. Vi ansvarar även för säkerhet och övervakning och är personuppgiftsbiträde enligt kommande EU-dataskyddsförordningen GDPR. Det gör att våra kunder kan fokusera mer på sin affär istället för teknik.

Hur utvecklas cms i stort?
– Utvecklingen har aldrig gått så här snabbt framåt och det är det som är så inspirerande med den här branschen. Nya saker händer hela tiden, både på det tekniska planet och på affärsplanet, och det gäller att ha ett fokus på ständig innovation och att tänka i nya banor.

Vad är dealbreakern framöver, vad är det man måste ha?
– Man måste kunna jobba snabbt och effektivt med sin webbplats, kunna arbeta iterativt och a/b-testa. Allt går så snabbt framåt och verktyget måste stödja det. Som cms-leverantör måste man också erbjuda en riktigt bra användarupplevelse, både för besökarna och för de som skapar och vidareutvecklar webbplatserna. Du måste kunna jobba snabbt med förändringar på din webbplats utan att det ska bli omfattande it-utvecklingsprojekt. Verksamheten måste kunna göra det själva.

Hur ser ni på att alla är sina egna publicister på sociala medier, är det bra eller dåligt för er?
– Det påverkar oss i liten grad.

För 2016 (brutet i april) redovisade Sitevision en omsättning om 38 miljoner kronor, en ökning från 33 miljoner 2015. Rörelseresultatet uppgick till 10 miljoner kronor (6 miljoner kronor) och antalet anställda redovisades till 27 (25).

Hur ser er affär ut idag? Hur ser tillväxten ut?
– Vi ser fortsatt mycket god tillväxt både när det gäller vår lösning för externa webbplatser och vår intranätlösning för digitala arbetsplatser. En klar och växande majoritet väljer vår molnlösning Sitevision Cloud istället för en on premise-lösning. Tack vare lanseringen av vårt e-handelserbjudande är potentialen för tillväxt inom e-handel också mycket stor, både hos befintliga och potentiella kunder.

Anders Korsvall passar på att berätta om de senaste kunderna för Sitevision:

– Det är mycket spännande som händer. Nibe lanserar 100 Sitevision-webbplatser för sina olika varumärken och geografiska marknader och Scania rullar ut ett intranät för 60 000 medarbetare i 100 länder. Under Sitevisiondagarna 17-18 oktober fick Centerpartiet ta emot priset Guldhanden för årets bästa Sitevision-webbplats inför över 600 deltagare. En annan viktig händelse för oss var i somras då samtliga av Sveriges 21 Länsstyrelser valde Sitevision för sina nya webbplatser, avslutar Anders Korsvall.

PER ÖSTLUND, VD PÅ ROXEN

Bland vilka typer av kunder har ni tillväxt?
– Främst mindre och medelstora nyhetsmedieföretag, säger Per Östlund.

Vilka branscher är det som köper era tjänster idag?
– Medieföretag samt marknadsavdelningar på större företag.

Hur känner ni av konkurrensen från gratissystem som WordPress och Drupal?
– Det är sällan vi behöver tävla med open source som sådant. Däremot förekommer det med jämna mellanrum att vi får konkurrera med en lokal webbyrå som erbjuder sig att smälla upp en statisk hemsida, för en mycket liten peng. Men oftast får vi möjlighet att visa på fördelar med integration med produktionssystemet samt att räkna på totalkostnaden över tid. Har kunden högt ställda krav på till exempel säkerhet och produktansvar så har vi även där en fördel.

Hur utvecklas cms i stort?
Idag ligger mycket fokus på front-end teknik men innehållshantering är en process som måste vara effektiv på alla plan och även över tid, detta blir ett större fokus när informationsmängderna och publiceringstakten ökar.

Per Östlund fortsätter:

– Traditionella beslutsunderlag som Gartner och Forrester får mindre betydelse. Headless verkar vara i ropet. Även vi ser web-cms mer som en leveransplattform, detta innebär mindre vikt på cms och större vikt på andra verktyg för produktion, analys och publiceringsstyrning. Fokus blir här på integration och interoperabilitet mellan web-cms och ledande produkter inom respektive domän.

– Ett viktigt område är ai, både när det gäller hjälp till publicisten och hjälp till konsumenten av innehåll och nyheter. Web-cms måste utvecklas för att kunna dra nytta av framtida utveckling inom detta område.

– Nyhetsmedier har mycket att lära av andra branschen till exempel e-handeln som kommit längre när det gäller saker som kundförståelse och relevans. Ett exempel är hur man använder nyhetsbrev, media mycket att lära av e-handlarna.

Vad är dealbreakern framöver, vad är det man måste ha?
– En god integration mellan redaktionellt cms och web-cms (leveransplattformen), detta för att möjliggöra maximal effektivitet i arbetsflödet, dvs att så många av nedlagda arbetstimmar som möjligt läggs på att skapa engagerande, och gärna unikt innehåll, medan minimalt med tid läggs på processteg som förpackning och distribution. I vårt fall är en usp att vi även hanterar printkanalen på ett mycket kostnadseffektivt sätt. När det gäller intäkter ligger Roxens fokus mer på läsarintäkter än på intäkter från annonsörer.

Hur ser ni på att alla är sina egna publicister på sociala medier, är det bra eller dåligt för er?
Att säkra tillgång till innehåll är ett överlevnadsvillkor för sociala medier och innebär att utbudet och konkurrensen ökar, samtidigt som behovet av källkritik och därmed trovärdiga källor som t ex starka varumärken inom media faktiskt ökar – och även betalningsviljan. Starka varumärken som lever på sitt innehåll kan tjäna på att tillämpa en mer restriktiv soc media policy.

Roxen omsatte 16 miljoner kronor 2016 (brutet i december), en ökning från 12,5 miljoner 2015. Rörelseresultatet uppgick till 1 miljon kronor (-1 miljon). Antalet anställda ökade från 13-15 mellan 2015-2016.

– Vi har svängt om vår affärsmodell från att vara beroende av konsultintäkter, till att nu nästan enbart sälja vår teknologi som tjänster (redaktionellt cms, webb cms, journalist- och läsappar). Det har kortsiktigt drabbat våra intäkter men vi tjänar nu pengar och har en god tillväxt.

Har ni gjort några affärer vi kan berätta om?
– I Norge har en rad nyhetsmedier börjat jobba med Roxen, Dagens Næringsliv är kanske mest känt av dessa. Ute i Europa är Rotterdams Stad och Gas Networks på Irland par av de senaste Roxen-kunderna, avslutar Per Östlund.

PETER INGMAN, GRUNDARE PÅ 2BPUBLISHED

2bpublished är inte en cms-leverantör utan istället en content creation platform med publiceringsfunktionalitet. Integration finns än så länge enbart till det stora gratissystemet WordPress. 2BPublished ser sig inte som en konkurrent till Drupal eller WordPress.

– Vi ser fram emot att vara ett subsystem i ett större ekosystem, säger Peter Ingman.

Bland vilka typer av kunder har ni tillväxt?
– Vi ser tillväxt bland e-handlare och inom framtidsbranscher som foodtech, medtech och fintech.

Hur utvecklas cms i stort?
– Jag uppfattar att cms-branschen konsolideras. Många är intresserade av att använda gratissystem som inte är gratis i någon riktig mening eftersom alla kräver resurser. Drupal och WordPress är bevisligen mycket konkurrenskraftiga mot traditionella cms-aktörer som Oracle, Episerver och andra.

Vad är dealbreakern framöver, vad är det man måste ha?
– 2BPublished tror bevisligen på två killer-appar plus rätt användning av ai (artificiell intelligens). Det ena är hur man får hjälp att ta fram relevant och kvalitativt innehåll och det andra är hur man använder all inkommande data till att skapa insikter som i sin tur bygger varumärkenas egna databaser.

Hur ser ni på att alla är sina egna publicister på sociala medier, är det bra eller dåligt för er?
– En publicist äger normalt sitt innehåll och till viss del sin målgrupp, läsare eller prenumeranter. Det gör man inte på sociala medier. Det är bra för oss eftersom vi kan locka gamla men framförallt nya publicister (varumärken) till att ta hem analys och data till sig själva samt äga innehållet på egen plattform. Sociala medier utnyttjas bäst som trafikdrivare.

Hur ser er affär ut idag? Hur ser tillväxten ut?
– Vi har en affärsmodell som bygger på prenumerationsaffären. Varumärken får tillgång till verktyg plus alla de innehållstjänster som behövs för att driva en effektiv innehållsbaserad kommunikation. För 35 000 kronor i månaden får man en egen redaktion. Vi samarbetar med duktiga mindre contentdrivna byråer för att ta fram det bästa innehållet. Vår tillväxt är givetvis onormalt hög i början eftersom vi börjar från noll.

Vad händer hos er just nu?
– Vår nuvarande fas just nu är pre-launch sales. Det betyder att vi enbart tänker låta tio kunder få tillgång till vårt system Edit i kombination med våra omfattande redaktionella resurser kombinerat med kreativa resurser. Vi räknar med att kunna berätta mer om det i ingången på det nya året, avslutar Peter Ingman.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...