Den nordiska mediebranschen konsolideras i rask takt och nu när dammet börjar lägger sig kan det bli aktuellt för de två lokala dominanterna Schibsted och Bonnier att samarbeta mer.
Två av tre stora delar i konsolideringen av den nordiska mediebranschen är på plats. Försäljningen av lokaltidningskoncernen Mittmedia, som Bonnier tog hem och försäljningen av Stampen, med bland annat Göteborgs-Posten, som Schibsteddominerade Polaris Media. Den tredje biten är Bonniers försäljning av tv-delen Bonnier-broadcasting till Telia, som nu har utsatts för fördjupad granskning av EUs konkurrensmyndighet.
Om Bonnier avyttrar sin tv-del med TV4 och Cmore, kommer Bonnier och Schibsted att i Norden bli ganska jämnbördiga medieaktörer, med ett varsitt gäng lokaltidningar, några större rikstidningar som Schibsteds Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Aftonbladet och Bonniers Sydsvenskan, Expressen och Dagens Nyheter. Det skapar förutsättningar för en ny samexistens samtidigt som kraven från de stora medieköparna, mediebyråerna, på samarbete kring ett gemensamt annonserbjudande med stor räckvidd finns där.
Under Stockholm Media Week möttes Bonnier News vd Anders Eriksson och Schibsted Medias vd Kristin Skogen Lund i en programpunkt. Båda är ganska nya i sina roller och gjorde ett lågmält och pragmatiskt intryck utan stora visioner. De gjorde ingen hemlighet av att de ses och diskuterar med varandra.
– Men jag kan inte säga att vi har något färdigt på bordet, säger Anders Eriksson.
– Samtidigt förändras förutsättningarna när allt blir datadrivet och programmatiskt, säger Kristin Skogen Lund, och lägger till:
– Jag tror att publicisternas primärdata blir allt viktigare och att starka nationella plattformar blir att allt viktigare alternativ till de stora internationella. Det jobbet klarar vi bättre tillsammans. Jag är supermotiverad. Och det är Anders också.
Martin Hugosson Sverige-vd för det mäktiga mediebyrå-nätverket Group M, efterlyser bland annat en gemensam syn vad gäller programmatiska köp av annonsutrymme.
– Det borde vi kunna prata ihop oss om. Men det återstår att se, säger Anders Eriksson.
– Men det är en bra utmaning att börja med, säger Kristin Skogen Lund.
Frågan om relationen mellan intäkter från annons och prenumeration kom upp:
– Att bygga en bärkraftig läsaraffär är helt avgörande för oss. Kanske 15-20 procent kommer annonserna att stå för på sikt. Men det handlar inte bara om att ta in penar från läsare. Det handlar också om att ta in data (från/om användarna), säger Kristin Skogen Lund.
Tidigare har Schibsted drivit en hård linje mot Google, något som Bonnier inte hängde på:
– Vi hade en dialog för ett par år sedan om ett annonssamarbete men det var stort teknologifokus på det. Det visade sig vara svårt att få med sig publicisterna på det. Utgångspunkten måste vara att vi levererar en bättre produkt, säger Anders Eriksson.
– Vi kanske körde lite för hårt i Sverige, säger Kristin Skogen Lund.
Anders Eriksson frågade Kristin Skogen Lund om nästa steg på den svenska mediemarknaden:
– Jag hoppas att vi klarar av att konsolidera marknaden i Sverige bättre än i Norden och att vi hittar en gemensam infrastruktur.
Kristin Skogen Lund frågade Ander Eriksson om hur hans verksamhet kommer att påverkas av Google och Facebook framöver:
– Vi tänker att Google och Facebook finns där och driver en tuff konkurrens med varandra. Även Amazon och Apple kommer. Vår framgång kommer att ligga i hur vi lyckas att utveckla oss tillsammans med en del av aktörerna så att vi kan klättra i värdekedjan. Vi tror inte att vi ska konkurrera head to head mot Google och Facebook utan i stället bygga nya värden.


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.