Den svenska crowdfunding-plattformen Fundedbyme närmar sig en börsnotering. Syftet är bland annat att kunna konkurrera bättre på den globala marknaden. Vägen till börsen går via en roadshow.
Fundedbyme erbjuder gräsrotsfinansiering och ska ha samlat in 550 miljoner kronor till 470 bolag från 25 olika länder. Plattformen har 250 000 registrerade investeringsmedlemmar från närmare 200 länder och affären växer.
För 2017 redovisade Fundedbyme en omsättning om 39 miljoner kronor, en 52-procentig ökning jämfört med 2016 och nettoresultatet redovisades till –6 miljoner kronor, en minskad förlust med 44 procent jämfört med 2016.
Redan innan sommaren var Fundedbyme redo att ta sig till börsen men processen bromsades. Detta efter förvärvet av Laika Consulting, en kommunikationsbyrå inom finansiell kommunikation med 17 anställda och en omsättning på 30 miljoner kronor. Detta då Fundedbyme ville fullgöra processen innan en notering skulle ske, trots ökad den ökande tillväxten i bolaget.
– Vi ökar resultatmässigt och stänger kampanjerna snabbare än förra året. Vi ser också att fler kunder söker sig till oss och att vår modell tajtas till, säger Daniel Daboczy, vd och medgrundare av Fundedbyme.
I augusti genomfördes formellt förvärvet av Laika Consulting. Nu tycks börsnoteringen närma sig.
– Vi kommer att presentera våra siffror i slutet av augusti och jag är nöjd med hur det ser ut. Våra gemensamma böcker ser väldigt bra ut och vi ser ut att stänga året bra.
Daniel Daboczy utvecklar:
– Vi har anställt en ny CFO vars största utmaning nu blir att få ihop de gemensamma böckerna enligt en koncernredovisningsmodell. När detta är klart är vi redo att återuppta planen om börsnotering.
Daniel Daboczy förklarar att bolaget har ett antal huvudsyften med en framtida börsnotering.
– Bolaget har exponerats väl och har en stor skara användare och hade därför mått bra av att finnas på börsen. Genom vår egen crowdfundingkampanj ägs vi också av 1 400 delägare och vi anser att vi ska ägas av marknaden och att det är en naturlig position för oss.
Daniel Daboczy lägger till:
– Med en börsnotering leder vi också med gott exempel för våra kunder och hur visar hur de kan gå tillväga. Vi vill vara bra förebilder. Och genom en börsnotering är konsolideringar också möjliga.
– Ett lite mer diffust mål är att vi tror att en börsnotering kan öka anseendet av crowdfunding i stort och att det kan locka fler kunder som i dag är tveksamma till equity crowdfunding.
Daniel Daboczy förklarar att Fundedbyme ska följa Spotify-modellen.
– Vi vill notera aktien men har inget behov av att ta in ytterligare kapital eftersom vi gjorde det i höstas och för att vi är ett bolag som är bra på att leva på lite kapital.
En övergripande målsättning för Fundedbyme är att konkurrera mot globala jättar på internationell nivå.
– Vi är och vill vara globalt starka. Lokal crowdfunding är inte intressant och behövs inte. Entreprenörer och investerare vill ha tillgång till global investering och kapital och det tillhandahåller vi.
För att öka exponeringen av plattformen ger sig Fundedbyme ut på en roadshow i Sverige och besöker Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping och Sundsvall.
– Vi ska nå ut till befintliga delägare och nya investerare som vi hoppas kunna attrahera när vi väl är noterade. Vi har en bred målgrupp.
Ska ni kampanja digitalt?
– Vi kommer att vara mycket aktiva på sociala medier som Linkedin och Facebook och kommer även att testa radio för att se vad vi kan uppnå där. Vi har hört mycket gott om det.
De existerande investeringsmedlemmarna är också en kanal.
– Vi ska använda oss av våra 250 000 registrerade medlemmar för att nå ut med detta effektivt.
Konkret, vad ska ni uppnå med roadshowen?
– Vi vill få ut budskapet att detta bara är början på vår tillväxtresa och att vi befinner oss i ett paradigmskifte där crowdfunding kommer att öka enormt och att vi har en tydlig position på den marknaden.
Som en digital fintech-aktör är ni väldigt beroende av er digitala plattform. Hur utvecklas den?
– För ett par år sedan valde vi att outsourca utvecklingen till Ukraina. Det var ett stort steg som tillät som att skala upp och vi har i dag elva kodare, säger Daniel Daboczy, och utvecklar:
– Innan 2018 fanns det inga tydliga riktlinjer eller svar från regeringen vad de ansåg om crowdfunding och vi var därför väldigt försiktiga i vårt självreglerande. Nu tittar vi i stället på mer digitala och snabbare betallösningar som vi lanserar under hösten.
Daniel Daboczy förklarar att Fundedbyme blivit mycket mer datadrivet.
– Vi har blivit bättre på att testa och experimentera för att sedan mata data och fatta datadrivna beslut. För tre-fyra år sedan gick vi på magkänsla men så funkar det inte längre.
Vilken roll anser ni att ni har i digitaliseringen som pågår i Sverige?
– Genom vår plattform visar vi att makten finns hos individen. Det är den stora påverkan vi kan bidra med – själva uppvaknandet där individer inser att de kan fatta sina egna beslut och på det sättet digitaliserar vi beteendet och ett nytt mindset.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...