EU- och handelsminister Ann Linde (S) är nöjd med det första toppmötet i Sverige med länderna inom hennes projekt D9 där EUs mest digitaliserade länder ska få EU-parlamentet att ta rätt beslut. Samtidigt bekymrar sig internetannonsörernas förening för ett EU-förslag som i princip tvingar alla publicister som driver öppna sajter att ha sajterna öppna för alla hela tiden.
Förra onsdagen höll länderna inom D9 toppmöte i Ericssons studio i Kista. På plats var ett antal digitaliseringsministrar eller motvarvarande.
– Det gick jättebra och var jättekul, säger Ann Linde.
McKinsey presenterade sin rapport om digitalisering i Europa, Ericsson och ABB berättade om hur politiska beslut påverkade deras digitalisering.
– Vi fick också en genomgång om 5G-tekniken.
Med på mötet var ytterligare två länder.
– Tjeckien och Polen jobbar mycket med digitalisering och ville vara med.
Två stora frågor stod på agendan.
* Hur D9 ska få till ett fritt flöde till och från länder även utanför EU?
– Där fick vi oroande signaler från länder som varit med i det första arbetsgruppsmötet. Det finns länder som är väldigt påstridiga. Så vi diskuterade hur vi ska framföra våra synpunkter.
Varför finns det ett motstånd till fritt flöde av data över gränserna?
– Framförallt handlar det om den personliga integriteten och då kommer det krav på lokala servrar i alla länder. Det är ju hopplöst för ett företag som Scania som verkar i alla länder. Även små bolag är beroende av detta.
Men är inte fria dataflöden med personlig information vad Facebook gör dygnet och jorden runt?
– Ja, men det är frivilligt att vara med på Facebook. Men fria dataflöden går att lösa genom att separera skilja ut personlig information.
* Hur D9 ska förhålla sig till plattformar som Facebook och Youtube?
– Inför mötet hade alla länder haft rundabordssamtal med lokala aktörer. Det spretar i uppfattningar. En del vill reglera plattformarna så lite som möjligt, andra tycker att plattformarna får för stor makt. Länder som Belgien och Danmark tycker att det kan regleras via konkurrenslagstiftningen. Och det har ju räckt hittills. Vi landade lite i det.
Nästa möte kommer att hållas i Dublin i början av nästa år.
– Då ska vi prata mer om hur vi ska ta tillvara på den digitala omvandlingen, med big data, block chain, artificiell intelligens och maskininlärning.
Kan ni påverka EU-förslagen?
– Absolut. Vi har redan fått in bra skrivningar, säger Ann Linde, som är sannolikt är mycket nöjd med att en skrivningarna om artificiell intelligens nyss kom in i protokollet under regeringschefernas EU-möte:
I skrivningen står att EU-rådet bjuder in EU-kommissionen att ”driva fram en europeiskt approach till artificiell intelligens tidigt 2018”.
Att frågan om EU-reglering är viktig för de digitala aktörerna är uppenbart och ett exempel på det är Internetannonsörernas intresseorganisation IAB som är djupt bekymrad över att EU-kommittén för civila rättigheter och juridik har (LIBE) har klubbat igenom ett förslag som innebär att ingen publicist kan stänga ute användare som har reklamblockerare.
Beslutet är tänkt att vara ett skydd för individens rättigheter så att ingen användare som har en ad blocker ska kunna stängas ute av sajter som lever på reklam. Samtidigt innebär förslaget att det blir mycket svårare för medier som vill driva öppna, reklamfinansierade sajter. Särskilt TV4 och MTG kan drabbas, berättar Charlotte Thür, vd för IAB i Sverige.
– Det värsta är att man som publicist inte har rätt att neka någon tillgång till innehållet. Det är som om någon går in i en pressbyrå och tar en tidning, säger hon.
IAB har försökt lobba för frågan men har inte vunnit gehör.
– Förslaget röstades igenom främst av miljöpartister från Tyskland. Men de är emot reklam överhuvudtaget. Ledamöterna från Storbritannien och Sverige, tyckte inte frågan var intressant och var inte där och röstade.
Det nya direktivet innebär att mediekartan kan ritas om.
– Det här innebär att det blir färre öppna mediesajter fler stängda premieprodukter. Snittkonsumenten i Sverige vill lägga 38 kronor per månad på medier, det räcker ingenstans.
Hon tycker inte att det nya direktivet behövs utan täck in av GDPR, som har tagits fram av en annan kommitté.
– Det känns som de inte tar hänsyn till varandras jobb.
IAB har tagit ”fram ett omfattande remissvar”.
Men Charlotte Thür har inte stora förhoppningar om att få till stånd en förändring.
Intresset bland svenska politiker upplever hon lågt.
– Vi försökte träffa Peter Eriksson, men han tyckte inte det var en viktig fråga. Det var ju tråkigt. Men vi har i alla fall träffat hans sakkunniga Jörgen Samuelsson, säger Charlotte Thür och argumenterar:
– I Sverige har vi störst andel som jobbar med digital kommunikation i Europa. Och ytterst är det en demokratifråga.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...