Den Schibsted-ägda jämförelsetjänsten Prisjakt har en ny vd i Peter Greberg, närmast vd på Mobenga. Han tänker ta Prisjakt till Europa-toppen.

– Min primära uppgift är att ta Prisjakt till nästa steg. Framgången med Prisjakt är att vi alltid haft ett bra samarbete med våra användare och handlare och det ska vi fortsätta att utveckla. Vi har den bästa produkten och plattformen att stå på och det vill vi ju så klart fortsätta att utveckla på, säger Peter Greberg och berättar hur marknaden utvecklas:

– E-handeln fortsätter växa, vilket ger oss nya möjligheter inte bara på produkten utan också inom content med fler kategorier, priser och produkter.

A och O för att lyckas pricka in vad användarna förväntar sig och erbjuda dem dem. Peter Greberg har funderat en del på det.

– Våra användare förväntar sig att vi inte bara ska ge den bästa informationen inom de vanliga produktvertikalerna utan även nya kategorier som till exempel dagligvaruhandeln.

Peter Greberg berättar att trenden också pekar på att billigaste pris inte nödvändigtvis är det viktigaste för ett köp.

– Utan i stället är det faktorer som tillgänglighet och andra användares omdömen påverkar starkt vid köp.

Prisjakts målsättning är att bli störst på den europeiska marknaden. Peter Greberg berättar hur det ska gå till:

– Genom att fortsätta jobba med våra användare och handlare. Användare idag är smarta och om du inte kan leverera den kundupplevelse de förväntar sig kommer du sakta men säkert försvinna. Det går inte att påverka resultatet i prislistan på Prisjakt, vi visar helt enkelt rätt priser, i rätt ordning. Det kan låta som en självklarhet men så fungerar det ofta inte på internet.

Peter Greberg tar upp Google Shopping som exempel:

– Det är en renodlad annonskanal som endast visar betalda resultat. Med det sagt så har vi också den bästa kvaliteten på produktinformationen vilket guidar våra användare att inte alltid välja det billigaste priset utan där de känner sig mest trygga att göra sina köp.

Prisjakt har 200 anställda i Sverige, Finland, Norge, Storbritannien, Frankrike, Italien, Nya Zeeland, Polen. I Sverige hade bolaget 100 anställda i slutet av 2017, enligt årsredovisningen och omsatte 228 miljoner kronor på den svenska marknaden och rörelseresultatet (ebit) landade på 44 miljoner kronor under samma period.

– Det ser  bra ut 2018 också. Tillväxten är stadigt uppåt tack vare att hela bolaget har gjort ett fantastiskt arbete under 2018. När det handlar om anställningar så letar vi alltid efter duktiga medarbetare. I och med att vi idag finns i så många länder och på många sajter kommer vi i framtiden kunna rekrytera bredare, det gör i sin tur att man också kan attrahera personal på mer global nivå.

Vilka tre saker är högst upp på agendan i höst?
– Högst upp på höstens agenda finns bland annat Black Friday. Det blir bara större och större. Här gäller det att vara på tårna både för handlarna och för oss.

Prisjakt rullar även ut sin nya frontend i Storbritannien, Finland och Nya Zeeland för att sedan även göra detta i Sverige, Norge, Italien och Frankrike.

– Med denna frontend så skapar vi ytterligare konkurrensfördelar både inom funktionstillväxt och hastighet att få ut dessa nya funktioner till användarna.

Peter Greberg nämner även price forecast, en funktion Prisjakt ”är helt ensamma om på marknaden”.

– Vi har jobbat länge med denna funktionalitet vilket i korthet innebär att användaren snabbt ska få en uppfattning när det är bästa köpläge. Det ska också bli intressant att följa utvecklingen kring Amazon i Sverige.

Vilka nya möjligheter ser du för Prisjakts utveckling?
– Vi har väldigt mycket intressant på gång, inte bara på existerande marknader utan även ett antal nya. Vidare som jag sade tidigare så med den nya frontend kommer vi se väldigt mycket nya och innovativa funktioner på Prisjakt. machine-learning och ai är ytterligare något vi tror mycket på och använder oss av redan idag men vi tror att vi kan öka användandet ytterligare för att få bättre kvalitet på vår data.

Hur jobbar ni med ux?
– Våra användare är våra bästa ambassadörer därför jobbar vårt yu-team nära både utvecklare men också våra användare. Allt för att korta ledtider men också för att vi vill förstå våra användare och deras behov bättre. Inom Prisjakt använder vi oss av datadrivna beslut där till exempel AB-tester är en av de metoderna som ligger till grund för om en funktion ska gå i produktion eller ej. Till detta jobbar vi också nära med våra kärnanvändare genom intervjuer och tidig feedback.

Vilka trender ser du på marknaden?
– Handeln online växer och det gör vi med den. Trenden går emot att vi kan prisjämföra fler segment, sådana segment som inte varit möjliga förut så som till exempel smink, parfym, heminredning och byggvaror. Vi ser också en stor tillväxt inom just den typen av branscher.

– Amazon och Google Shopping kommer så klart också att påverka oss, marknaden och användarnas beteenden mer i framtiden, frågan vi måste ställa oss är hur och vilken roll vi har på en sådan marknad?

– I takt med att köpbeteendet pekar mer mot e-handeln måste vi kontinuerligt förändra oss för att möta våra användares krav på nya segment och funktionalitet, som jag nämnde tidigare är inte prispunkten det viktigaste i många fall utan man tittar på tillgänglighet, betalningsalternativ, lojalitetsprogram, osv, men också hur vi jobbar med handlarna för att de ska få den bästa upplevelsen.

Alex Mörén

Biträdande redaktör och reporter

alex@dagensopinion.se

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...