Stockholm ser ut att bli ett el-dorado för företag som vill testa sina nya eldrivna fordonstjänster. Nästa aktör kommer från Polen med aggressiva planer på pakethållaren.

Nyligen presenterade företaget Aimo sina planer på en delningstjänst för elbilar. Sedan tidigare finns poddtaxin Bzzt och under det senaste halvåret har svenska Vois sparkcyklar svärmat staden. Under tiden har polska Blinkee testat sina e-mopeder i Stockholm och nu är företaget redo för en svensk offensiv.

Under oktober har Blinkee placerat ut sina första e-scootrar i centrala Stockholm. Företaget tänker sig att via Fundedbyme ta in 2-5 miljoner kronor för att sedan göra en större kapitalanskaffning för att kunna lansera ett hundratal el-scootrar och en flotta kick-bikes i Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala, Lund och Linköping.

Ronald Domelid, är styrelseordförande i Blinkee Nordic. Han berättar:

– Jag träffade bolaget på Google Campus i Warszawa för ett halvår sedan. De gjorde ju avtryck. Vi förde diskussioner och det slutade med att jag blev styrelseordförande i bolaget.

Han investerade en del pengar och varit med om att fatta beslut om att ge sig in på den svenska marknaden. Tanken är att efter vintern erbjuda uthyrning av elmopeder som går 25 kilometer/timme.
– I Polen omsätter vi 150 miljoner kronor nästa år. År 2010 räknar vi med 10 miljoner i Sverige och år 2020 med 50-60 miljoner kronor.

Blinkee designar sina egna elfordon. Deras chassin tillverkas i Kina och batterierna i Tyskland. Sammansättningen sker i Polen.

Mopederna kommer att kosta tre kronor per minut. Snittanvändningen har legat på 8-10 minuter i Stockholm. Mopederna kan parkeras som cyklar. Varje moped är försedd med två hjälmar.

– På sikt kommer vi att titta på att erbjuda mopeder som går 45 kilometer per timme. 25 kilometer löser problemet i stadskärnor men inte när folk ska pendla. Tyvärr är det bara Solna som tillåter fri parkering av mopeder som går 45 kilometer per timme. Det ser vi som en utmaning.

Vad skiljer då Blinkee från Voi?
– Voi har kickbikes och det har vi också. Det som skiljer oss är att vi har egen mjukvara, som kan integreras i vilket fordon som helst, till exempel el-taxibilar. Tanken är att vi ska kunna erbjuda en palett av lösningar.

Vilka kunder ska ni erövra?
– Alla som färdas på ett eller annat sätt i och kring stadskärnor. De yngre väljer sparkcykel och de äldre väljer mopeden.

Hur ser ni på konkurrensen från Bzzt och Voi?
– Det kommer att vara en del aktörer som ska driva marknaden. Det är jag glad över.

Hur ska ni göra för att få folk och använda er app?
– Det finns ju en stor nyfikenhet inför att testa. Vi kommer att jobba mycket med att förklara hur man ska använda tjänsten och visa det praktiskt. Vi ska berätta om fördelarna med att använda elmopeder.

Stockholmarna kanske har skaffat appar från Uber, Voi och Bzzt, många appar får man plats med egentligen?
– Bra fråga. Vår plattform är ju öppen och kommer att kunna integrera andra tjänster och vi kan erbjuda andra att använda vår app också, säger Ronald Domelid.

Bzzt är ett Göteborgsföretag som driver en eldriven taxitjänst. Sedan maj 2017 har bolaget sin första fullskaliga tjänst i Stockholm och kör i dag omkring med 48 tuktuk-liknande taxibilar som beställs via en app:

– Stockholm har ganska mycket bättre förutsättningar. Den är tätare och större så att vi kan komma upp i vettiga volymer, berättar Örjan Jansson, en av Bzzts grundare.

Bzzt har hittills levererat över 100 000 resor i Stockholm och vill ”minst fördubbla” flottan till nästa år och räknar med att det finns marknad för 400 fordon i Stockholm. Samtidigt vill Bzzt ta klivet ut till andra städer:

– Vi vill finnas i de flesta städer. Behoven är rätt lika. Man vill resa billigt och smidigt från A till B, utsläppsfritt och med schyssta villkor för förarna.

Är ni en taxiaktör eller något annat?
– Vi är mest lika taxi, men vi är något annat på grund av vår prismodell där man betalar 3 öre per meter. Det gör det billigt och fördelaktigt att åka kortare resor. Våra fordon är inte gjorda för att åka långt och fort med. Vår snittresa är dryga 2 kilometer. Vår undersökning visar att vi till stor del ersätter taxi, men en del hade även gått, åkt tunnelbana, buss eller cyklat. Så vi positionerar oss lite mitt emellan alla. De andra trafikslagen som kommer in, som exempelvis el-skotrarna, har sina kundsegment; personer som inte ska åka så långt och som är bekväma med att åka själva och utan hjälm. Alla trafikslag får sin core-målgrupp.

Kommer inte Voi och den typen av aktörer in på ert område?
– Lite grann. Säkert tar en del hellre en skoter än en taxipod från oss. Men vi välkomnar att det blir fler resesätt. I Stockholms stad görs 350 miljoner resor som är kortare än fem kilometer varje år. Det finns en så stor volym och det behövs många olika alternativ.  Det som inte hör hemma i städerna är stora och tunga fossilfordon.

Vad är avgörande för att göra affär av det här?
– Främst att vara effektiv i sin leverans, att man kan ha låga kostnader för transportarbetet och att det finns tillräckligt stort underlag för tjänstetypen. Vår tjänstetyp är att vara billig och extremt miljövänlig taxi som har kollektivavtal med förarna. Uber, liksom de flesta taxiväxlar faktiskt, är ett plattformsföretag där man inte har anställda. Där tror jag vi kommer att se ett ökat tryck från plattformsföretag som vill in i branschen.

Bzzt har valt att använda en egen digital plattform.

– Det är så mycket nytt som händer i transportbranschen, med nya typer av fordon och så. Uber är såklart jätteduktiga på att effektivisera sina resor. Men de hanterar inte en elektrisk flotta. Det är vi först med. Då tror vi på att äga alla delar för att ha full kontroll. Vi behöver göra mycket justeringar och förbättringar, så vi behöver ha systemet nära oss.

Kan i lyfta in andra aktörer i er plattform eller kan ni ingå i andra aktörers plattformar?
– Det stänger vi inte dörren för. Vi skulle kunna vara en underleverantör till någon annan. Men då måste premisserna vara rätt. Vi vill inte göra avkall på vad vi står för och vårt varumärke. Men jag vet att det finns ett antal aktörer som jobbar på portaler där det ska finnas bara en app som gör det enkelt att boka en kombination av resor för att ta sig hela vägen från A till B. I Sverige har exempelvis Samtrafiken utvecklat Resrobot och det finns ett initiativ som heter Ubigo. Jag tror att stora app-aktörer, som FaceBook Messenger, kommer att integrera möjligheten att boka kombinerade resor direkt i sin app i framtiden. Det är bara klokt att ansluta sig till sådana funktioner, säger Örjan Jansson.

Beaconomist har försökt få tag på även Voi.

Rolf van den Brink

 

Rolf van den Brink

Jobbar främst med nyheter, reportage och foto och leder det redaktionella arbetet, men ägnar också rejält med tid till den löpande driften av företaget. Har jobbat på Dagens Opinion sedan 2009.

rolf@dagensopinion.se

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...