I fyra år jobbade Petra Jankov som ansvarig för egna kanaler och sociala medier på den fackliga centralorganisationen TCO. Nu har hon klivit in i en ny utmaning på självaste Riksdagen.

Jag fick tips om att Sveriges Riksdag sökte en digital projektledare för demokratijubileet som ska uppmärksammas mellan 2018 och 2021 i Sverige. Jag tyckte tjänsten lät spännande, sökte och fick jobbet, berättar Petra Jankov.

Vad ska du uträtta på ditt nya jobb?
Jag kommer vara del av ett team som kommer uppmärksamma jubileet på olika sätt. Bland annat genom fysiska och digitala utställningar där vårt mål är att öka kunskapen om demokratins genombrott i Sverige och väcka engagemang för demokratin och politikens betydelse i nutid och framtid. Jag kommer såklart fokusera på de digitala delarna. Vi håller just nu på att jobba fram en digital plattform och fylla den med innehåll samt se över vilka ytterligare kanaler vi ska finnas i.

Hur ser ditt nya team ut?
– Vi är tre personer som kommer jobba heltid med detta. Det är förutom jag, en chef för enheten som har lång erfarenhet från museivärlden och en utställningsproducent som kommer ha hand om de fysiska utställningarna. Nära oss finns också andra medarbetare på kommunikationsavdelningen, bland annat ytterligare en digital projektledare, skolkommunikatör, grafiker och kommunikationsstrateg.

Har ni upphandlade byråer som ni ska jobba med?
– Ja, vi kommer jobba med byråer som tidigare är upphandlade av Riksdagsförvaltningen, till exempel Creuna för att ta fram webbplatsen.

Vad krävs för att vara framgångsrik i dag när det gäller digitala upplevelser/digital kommunikation?
– Framförallt krävs en förmåga att anpassa sitt innehåll till olika plattformar och olika format och hänga med när algoritmerna ändras. Att verkligen känna sina målgrupper utan och innan och som alltid, väcka känslor och engagemang. Det som väcker starka känslor vill vi dela med andra.

Hur utvecklas det digitala landskapet nu?
– Mobile first är fortfarande ett starkt ledord och har varit det i många år. Våra mobiler har blivit som en förlängning av våra kroppar och vi förväntar oss att informationen ska finnas där exakt när vi vill ha den. Jag ser inte att det kommer förändras inom den närmaste framtiden. I mobilen dyker ju också nya spännande format och kanaler upp. Särskilt för den yngre generationen. Ett exempel är appen Musically, som utvecklar ytterligare sätt som artister släpper ny musik på.