De anrika Bonnierförlagen skaffar en gemensam publiceringsplattform och contentbyrå. För nu ska förlagen digitaliseras.
Bonnierförlagen med 270 medarbetare och förlag som Albert Bonniers Förlag, Bokförlaget Forum, Max Ström, Kartago, och Wahlström & Widstrand. Har fram tills nu jobbat med ”flertalet stora och mindre byråer och har en förhållandevis spretig lösning”, berättar Bonnierförlagens kommunikationsdirektör Jenny Bjuhr Berggren.
Efter en pitch Bonnierförlagen valt en och samma digitalbyrå, Oh My. Avtalet är ”projektspecifikt”, men ambitionen är ett långsiktigt samarbete.
– De ska hjälpa oss att ta fram en ny lösning som tydligt utgår från våra olika målgruppers behov och som stöttar vår affärsmodell som helhet. De kommer att skapa en grundstruktur för förlagssajterna som är densamma för alla förlag. Visuellt kommer varje förlag att få sitt eget uttryck, utifrån grafisk profil.
Likaså har Bonnierförlagen en publiceringsplattform som bygger på en ”förhållandevis spretig lösning på flera tekniska plattformar”.
Men en ny, enhetlig plattform rullas nu in.
– För vår nya lösning har vi valt WordPress som enda plattform, eftersom den uppfyller våra behov väldigt väl samtidigt som vi inte förbinder oss till höga licenskostnader i framtiden. Vi bygger en helt ny webbplattform från grunden där 13 förlag ska få nya webbsajter och individuella grafiska uttryck.
I mitten av allt ligger ”Nyhetsnavet” som är en grupp inom Bonnierförlagens Kommunikationsavdelning som ansvarar för alla förlagens webbsajter och därmed för utvecklingen av den nya webbplattformen.
– Inom Nyhetsnavet ryms även vår content marketing-satsning, SelmaStories, som producerar redaktionellt innehåll om böcker, läsning och annat som relaterar därtill, berättar Jenny Bjuhr Berggren.
Vilken upplevelse ska Bonnierförlagen bjuda på?
– När bokmarknaden blir allt mer digital ställs ökade krav på förlagens digitala närvaro som helhet. Webben är en viktig del av vårt digitala ekosystem och den måste vara anpassad för att uppfylla våra målgruppers olika behov samtidigt som den är effektiv för oss att administrera.
Vad krävs generellt för att möta de upplevelser som globala och starka jättar som Google och Facebook bjuder på? Hur kan man som svensk, mindre aktör klara konkurrensen?
– Vi behöver jobba systematiskt med marknadsföring och sök på dessa plattformar eftersom det i hög utsträckning är så vi når vår publik idag. I tillägg kan sägas att vi idag behöver betrakta streamingtjänster och andra förströelser som konkurrenter till läsning och lyssning. Vi vänder oss många gånger till samma konsument.
Hur stor är investeringen och hur räknar ni hem den?
– Den står i paritet med den kostnad en vidareutveckling av befintliga lösningar hade inneburit. Vår bedömning var därför att det var bäst att bygga helt nytt.
Var ser ni de största intäktsmöjligheterna?
– Genom att erbjuda den högsta servicenivån gentemot alla våra målgrupper kommer vår affär att gynnas på både kort och lång sikt.
Hur gick 2017 och vad tror ni om 2018?
– 2017 blev ett rekordstarkt år för Bonnierförlagen och vi är mycket positiva inför den fortsatta utvecklingen under 2018.
Under 2017 steg digitala intäkterna med 53 procent. Den fysiska försäljningen ökade med 3 procent.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...