VECKANS STORYTELLER. Pelle Nordin är kommunikationsansvarig på it-bolaget Tieto. Han har även en bakgrund som pr-konsult och marknadsansvarig på Spotlight PR och digital director och account manager på Cohn & Wolfe Stockholm. Denna vecka figurerar han som Veckans Storyteller och berättar om historieberättande i tech-branschen och varför vr är kanalen vi bör berätta våra historier i.

– Relevans är A och O. Som kommunikatör bär du ansvar för hur budskapet och berättelsen uppfattas hos mottagaren. Lyckad storytelling utgår alltid från vad som är intresserar och är relevant för mottagaren. Vet du vad som är relevant för målgruppen är du redan halvvägs. Det kan låta förvånansvärt enkelt, men det är något som allt för ofta glöms bort hos alldeles för många som börjar med att slå fast vad man själv vill få sagt, säger Pelle Nordin och berättar vad man kan uppnå med en story:

– Lyckad storytelling kan bidra till stärkta relationer mellan företag och intressenter, öka försäljning och stärka varumärket.

Vilka känslor anser du skapar störst genomslag?
– Inom pr har berättelser som bygger på konflikter och arketyper traditionellt varit starka. Det har fortsatta att vara det, men av nya anledningar. De berättelser som delas i sociala medier är de som ger oss möjlighet stärka vår egen världsbild och sociala tillhörighet genom att definiera vad som är bra och vad som är dåligt. Alltså berättelser om vinnare och förlorare, hjältar och skurkar. Kanske är det just därför som känslor med tydliga motpoler, exempelvis kärlek och hat, har fortsatt stark genomslagskraft.

Hur berättar man om komplicerade ämnen som tech och it?
– It möjliggör så otroligt mycket spännande och fantastiska saker i människors vardag. Utmaningen är att hålla balansen mellan det tekniska, som sällan utgör grunden i en bra story, och det faktiska värde som tekniken medför för individer, företag och samhälle.

Vilka producerar ni era storys för? Vilka lyssnar?
– Som ett av Nordens största it-tjänsteföretag vill vi förstås nå beslutsfattare inom olika verksamheter. Då gäller det att vi finns i kanalerna de använder och med relevant innehåll. Men det gäller även att nå ut bredare och öka kännedomen om vad vi gör, inte minst för att ytterligare stärka vårt arbetsgivarvarumärke. Så vi behöver kunna berätta storys på flera olika plan och anpassa dem för personerna som vi vill ska lyssna vid olika tillfällen.

Hur anser du att området storytelling utvecklas?
– Om man tittar längre bakåt än då själva begreppet storytelling kom till så är det mediet, eller tekniken som driver sättet historier berättas på. Lite svepande kan man säga att vi har rört oss från att förmedla berättelser genom hällristningar, tryckpress och nu mobilen. Ny teknik och nya kanaler har lett till att det har blivit lättare att skapa innehåll, vilket översvämmat oss med information. Det gör berättandet än mer viktigt, för att ha en chans att beröra och därmed förtjäna en plats i någons flöde och vardag.

Hur gör du när du sätter dig ner och ska skapa en story för Tieto?
– Vi strävar efter att skapa mer och mer snackable content, alltså innehåll som är lätt att ta till sig och inte kräver allt för mycket av din tid. Korta och snabba berättelser som funkar i olika kanaler kräver i regel mer eftertanke och arbete för att bli riktigt bra.

Hur anpassar du din story utifrån olika format?
– Visuella, korta och kraftfulla berättelser trumfar det mesta i de flesta kanalerna.

Hur tänker du dramaturgiskt i ditt historieberättande?
– Det finns egentligen ingen anledning att revidera de mest klassiska dramaturgiska modellerna, annat än att allt måste komprimeras och ske snabbare idag. Man ska helst avhandla hela dramaturgiska kurvan på under minuten. Nytt från Aristoteles tid är också att det helst ska kunna upplevas i vr.

Vilka affärsmöjligheter finns det med storytelling/historieberättande idag?
– Att förtjäna någons uppmärksamhet blir allt svårare och man kan inte enbart basunera ut sina egna budskap och tro att engagemanget ska komma automatiskt. Därför kommer storytelling stå sig fortsatt starkt inom kommunikationen. Det ska bli spännande att se om utvecklingen inom personalisering kan driva på utvecklingen inom personanpassad storytelling. Även vr lär ta storytelling till en ny nivå och ger redan idag fantastiska möjligheter som kan nyttjas av såväl resursstarka företag som privatpersoner.

Vilken är din favoritstory?
– Det finns alldeles för många att välja bland.

FEM SNABBA TIPS FÖR EN INTRESSANT STORY
* Definiera en fråga eller ett ämne som är relevant för mottagaren och kan skapa önskad respons
* Mappa mot de frågor som ni driver eller vill synas inom
* Samla alla byggstenar och bygg din berättelse med de mest intressanta delarna – skippa det som är irrelevant för mottagaren
* Avsluta med en Call to action – är berättelsen tillräckligt intressant är det nu mottagaren är öppen för att fortsätta engagera sig
* Håll det kortfattat, visuellt och anpassa för olika kanaler

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...