Redaktörerna blev Baluba Branded Content som blev contentbyrån Nice One, en byrå med lång tradition men med nytt namn. Första året i ny skrud var framgångsrikt och nu tar Nice One sikte på nästa år och nästa stora vision.
Under 2016 växte Nice One med 38 procent till 32 miljoner kronor i bruttoomsättning. Rörelseresultatet minskade från 300 000 kronor till en förlust på -3,1 miljoner kronor.
Det förklarar vd Anna Hammerlid Tollesson med att byrån tog omstruktureringskostnader för att sätta sitt nya erbjudande på plats. Och det var dessutom innan hon kom in som vd, hämtad från Bonnier men med bakgrund från ägarkoncernen Nice Entertainment Group, med MTG som ägare. Nice Ones svenska systerbolag består utav Strix, Baluba, Titan, Nice Drama, Matador Film, och Brain Academy.
– Vi kunde börja år 2017 med en bra grund som också har gett resultat. Vi har under året öppnat kontor i Oslo och slår upp portarna i Köpenhamn efter årsskiftet. Vi ökar vår omsättning med drygt 30 procent i år. Målet är att växa i samma takt 2018.
Det skulle innebära en omsättning på drygt 40 miljoner 2017 och över 50 miljoner kronor år 2018.
Tar ni pengar från content-kollegorna eller är det nya pengar?
– Jag vill påstå att det är nya pengar. Pratar vi erbjudande, så är vi i grunden en contentbyrå, men våra rötter har vi i underhållningsindustrin. Det innebär att vi har kunnat gå till marknaden med ett erbjudande där vi kombinerar våra kunskaper inom varumärkesbygge och kommunikation med tänket från underhållningsindustrin.
Visserligen stammar Nice One från det journalistdrivna kundtidningsbolaget Redaktörerna, men kopplingen till MTGs nav av produktionsbolag inom Nice Entertainment Group bäddar för en ny vision.
– Branded content har traditionellt handlat mycket om crm och Internkommunikation. Nice Ones vision är jobba med varumärken som vill ta klivet ut och själva vara avsändare av premium-innehåll. Vi tror stenhårt på att våra nästa stora underhållningsformat kommer att utvecklas, ägas och hanteras av varumärken. Då konkurrerar vi även med de stora reklamkontona.
Anna Hammerlid Tollesson poängterar att det inte måste handla om de pampigaste underhållningsformaten.
– Det kan också vara tio-minuters episoder. Vi tror det finns många varumärken som har trovärdighet att prata med sin målgrupp i längre format än 30-sekunders reklamspottar.
Är kunderna mogna för detta?
–Det finns absolut kunder som är mogna för den här visionen. Bra exempel på detta är Nelly som producerat dramaserien Filter för sina egna kanaler och McDonalds som vågade ta steget ut i underhållningsbranschen med Världens bästa burgare.
Nice One ägs av MTG men jobbar oberoende. Under året har man bland annat utvecklat och producerat TV4 Kökets första onlinekurs inom matlagning. Men kanalerna inom MTG, inklusive TV3, Viaplay och Viafree, är det inte heller långt till.
– Ett av våra stora projekt i år är just för MTG inom ramen för deras samarbete med Diabetesförbundet, vars medlemstidning vi producerar. Vi har tillsammans med Baluba samproducerat dokumentären Leva utan att dö, en film om diabetes och Diabetesgalan, (sändes 14/11). Syftet är att öka kunskapen kring diabetes och samla in pengar till forskning. Båda sändes på TV3, Viafree och Viaplay med över 430 000 tittare på dokumentären och över 350 000 tittare på galan. Under direktsändningen samlades över 5,7 miljoner kronor in till förmån för diabetesforskningen och bidragen fortsätter att trilla in så det känns fantastiskt.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...