VECKANS UX. Värmepumpsbolaget Nibe har lanserat det första avsnittet i sin webbserie Det Stora Utbytet där tittarna ska få följa Ingemar Stenmark och Malin Wollin i åtta avsnitt när de byter ut sina värmepumpar i sina hem. Oavsiktligt övertar Nibes content Seinfeld-utmärkelsen som serien om ingenting, anser Beaconomists Alex Mörén.

Det är en ganska briljant content-utmaning att skapa åtta avsnitt om något så osexigt som värmepumpar. Lyckas någon med detta kan vi kasta ut all utomhusreklam för evigt och göra om Berghs till renodlad contentskola.

I detta fall är det byrån Seventy som ligger bakom webbserien och trots stjärnglansen från Ingemar Stenmark och Malin Wollin lyckas ämnet och innehållet inte överraska förbi punkten att någon faktiskt gav serien grönt ljus och skrek tagning.

Syftet med serien är att ”sprida uppmärksamhet om vikten av att förnya sitt värmesystem i tid”. Det känns onekligen som en otacksam uppgift att bygga content kring ett sådant syfte och mycket riktigt faller konceptet platt.

I seriens första avsnitt berättar Ingemar Stenmark och Malin Wollin anekdoter som kopplar deras kändisskap till deras värme- och energilösningar i hemmet. Allt till dramatisk musik som ska skänka tyngd till ord som ändock framstår tomma.

Det första avsnittet demonstrerar vikten av rätt tonalitet till innehållet. När den vemodiga pianomelodin spelas till Ingemar Stenmarks berättelse om sina hobbys och sin familj skapas en känsla av att det finns en stor sorg som snart ska avslöjas i berättelsen. Eller att han åtminstone har ett så pass dåligt värmesystem att livet inte är njutbart. Men sådant är inte fallet. Ett exempel: Nibe presenterar Ingemar Stenmark ute vid det frusna vattnet efter en cykeltur, inte för att utforska någon sorg som kan missförstås i den reflekterande blick Stenmark skänker vattnet, utan för att ge serien ett visuellt vackrare intryck och meningsfullhet i musiken. Scenen är emotionellt laddad men vad han faktiskt pratar om är hur skönt och bra det är med golvvärme. I det läget är det enkelt att som tittare känna sig manipulerad. Eller åtminstone förvirrad.

Nibe väljer att balansera mellan reality-format och how to-content och lyckas inte hitta rätt. Två enklare lösningar hade varit att föredra framför det nuvarande formatet:

1. Bygg en webbserie där Ingemar Stenmark och Malin Wollin tävlar om att bygga den bästa värmesystemlösningen i sitt hem. Då slipper tittarna cyniskt genomlida krystade anekdoter och istället följa profilernas faktiska kunskapsresa. Dessutom skapas ytterligare en dimension i tävlingen som kan vara underhållande.

2. Släng ut manus och gör om till rakt how to-content. Det blir ett smalare format till en smalare målgrupp men genomslaget hos de tittare som faktiskt vill lära sig mer om värmesystemlösningar i hemmet blir större. 

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...