Nackademin lanserar temapodden Utbildningspodden om hur människor som står inför valet av utbildning ska göra och tänka.
Nackademins nya podd Utbildningspodden består av fyra avsnitt som sänds via plattformarna Acast och Itunes. Podden leds av Nackademins marknadschef, Martina Lindgren och pr-ansvariga Johanna Lyngarth.
– Vi hoppas podden ska hjälpa lyssnarna att välja utbildning. Vi arbetar med den frågan varje dag och märker hur svårt och komplext det valet är. Genom att prata med våra studenter har vi identifierat ett antal ämnen som spelade stor roll när de valde utbildning, säger Martina Lindgren.
Det är Nackademins första poddprojekt.
– Det var först när vi kom på den klockrena idén att vi faktiskt genom en podd skulle kunna hjälpa människor med valet av utbildning, som vi kände att vi ville köra. Idag kan vem som helst göra en podcast, men för oss var det väldigt viktigt att göra en podcast som är relevant och verkligen ger ett konkret mervärde för lyssnaren, säger Martina Lindgren.
– Vi tyckte också att det saknades en podcast som handlade om högre utbildning, säger Johanna Lyngarth.
Varför just podd-formatet?
– Podcast är en bra kanal vad det gäller källa för inspiration och information. Man kan lyssna samtidigt som man gör något annat, man kan stycka upp det i olika delar – det är ingen film som man måste lägga två timmar på, säger Martina Lindgren.
Den första säsongen av Utbildningspodden tar upp ämnena att ta steget, lön, yrkeshögskola vs Universitet samt framtidsyrken.
Gästexperter som medverkar i podden är Niklas Laninge, psykolog och beteendevetare, Jannie Jeppesen, vd på Swedish Edtech Industry, Hussein Al Asadi, rekryteringschef på Chas, Göran Krafft, framtidsstrateg på Kairos Future och Ann-Charlotte Bretan, löneexpert på Ledarna.
Hur mycket har det kostat att ta fram podden?
– Vi valde att lägga väldigt mycket tid, energi och pengar på podden, det var viktigt för oss att göra en genomarbetad och välproducerad podd. Podcastar kan kosta väldigt lite, men med studiotid och klippning, research och manusarbete så är vi nog uppe i runt 50 000 kronor per avsnitt, men det går så klart att göra en podcast mycket billigare.
Hur ska ni marknadsföra podden?
– Via Acast, i våra egna kanaler, sociala medier, digital annonsering, utskick och på events. Flera av våra gäster ville även dela podden i sina egna, eller via sina företags kanaler, säger Martina Lindgren.
Hur många ska lyssna?
– Eftersom nästan en halv miljon väljer högre utbildning varje år så hoppas vi att väldigt många ska lyssna. Jag har rekommenderat den till vänner som inte ska välja utbildning men som till exempel funderar kring olika val och beslut i livet – då är avsnittet kring att ta steget och dialogen med psykologen Niklas jätterelevant.
Hur ser ni på att vidareutveckla podden?
– Vi diskuterar redan säsong två och tar gärna emot tips på specifika ämnen.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...