Medicheck ska positionera sig bort från Kry och Min Doktor i digitala vårdkriget.

E-hälsobolaget Medicheck inriktar sig på specialistvården och väljer att plocka andra marknadsandelar än de stora konkurrenterna Kry och Min Doktor. Precis som hos konkurrenterna Kry och Min Doktor erbjuder Medicheck läkarbesök via videosamtal. Det unga bolaget som grundades 2016 består av sex anställda och har 200 specialistläkare anslutna till tjänsten. Det som särskiljer Medicheck från konkurrenterna är att de inte inriktar sig på primärvård, utan i stället specialistvård och erbjuder specialistvård inom 26 huvudområden och erbjuder även dietister och psykologer. Nu vill bolaget förtydliga sin position och kommunikation mot kunder och offentlig sektor och blickar sakteligen även mot internationell expansion.

– Vi har cirka 6 000 medlemmar (kunder) i dag och många av dem har redan börjat använda tjänsten frekvent. Efter ett års närvaro har vi ett proof of concept, att vi kan bemanna tjänsten med specialister som arbetar på deras fritid, deltid och i vissa fall heltid, och samtidigt möta den efterfrågan och de medicinska behov inom kroniska tillstånd som finns i Sverige, säger Christian Tärnholm, medgrundare, och fortsätter:

– Vårt nästa steg i bolagets utveckling är att trimma vårt erbjudande och vår tjänst som fortfarande är relativt basic. Det handlar om att göra tjänsten bättre genom att optimera den, göra den effektivare och skapa bättre förutsättningar både för kunden och specialisterna.

Christian Tärnholm tror på tillväxt.

– Vårt mål är att vi har 20 000 medlemmar till årsskiftet och att vi stöttar dem frekvent i deras resa till ett friskare liv.

Ett annat tydligt affärsfokus för Medicheck är att förtydliga marknadsposition och erbjudande externt. Som en del i detta har Medicheck gått ut i en pitch som slutligen resulterade i valet av samhällsutvecklingsbyrån Friends Agenda som ska förtydliga och förbättra Medichecks position ”inför det digitala vårdkriget”.

– Vi vill göra det tydligt vad vi kan erbjuda patienter och att vi är annorlunda gentemot Kry och Min Doktor som mestadels behandlar tillfälliga sjukdomar och problem, medan vi riktar oss till patienter som behöver vård av specialister då specialisterna har en djupare kunskap och erfarenhet inom respektive område. Vi riktar oss främst till personer med långvariga problem och kroniska sjukdomar.

Förtydligandet är en del av marknadspositioneringsstrategin.

– Än är det få som känner till oss och det finns flera skäl till det. En anledning är att vi inte har de finansiella medel som Kry och Min Doktor har. Därför blir det viktigt för oss att särskilja oss och visa att vi inte erbjuder samma sak.

Hur ska ni gå tillväga?
– Metodmässigt kommer vi inte göra någon större förändring gentemot i dag. Vi jobbar främst med egna kanaler, sociala medier och traditionell epostmarknadsföring. Det kan bli investeringar i köpt media och i rörligt digitalt innehåll, men jag har svårt att se att vi tar plats i TV4 eller Kanal5 för spottar som kostar miljontals kronor.

Christian Tärnholm lägger till:

– Vi har testat andra kanaler och branschpress men det är svårt att se roi (return on investment), så det är svårt att räkna hem på kort sikt. Vi kommer fortsätta att jobba väldigt digitalt.

På området e-specialistvård anser Christian Tärnholm att Medicheck är den enda aktören på den svenska marknaden.

– Vi är lite förvånade att ingen annan aktör erbjuder specialistvård online men vi förväntar oss att det kommer. Då är det ännu viktigare att vi befäster positionen som den främsta aktören inom specialistvård online redan nu.

Således ser Christian Tärnholm inte de andra onlinevårdsalternativen som fullgoda konkurrenter.

– Vi tangerar varandra på vissa områden, givetvis. Och de har varit väldigt duktiga på att driva marknaden framåt. De har byggt kännedom om de nya alternativen och nu genomförs förmodligen 2-3 procent av primärvårdsbesöken digitalt. Det är rimligt att 15-20 procent av vårdbesöken kan ske digitalt, så marknaden är inte alls mättad och det finns säkert plats för några till aktörer att etablera sig.

Intäktsmodellen fungerar som ett läkarbesök där Medicheck tar betalt av kunden (patienten) – 350 kronor för ett standardbesök.

– Då behåller läkaren omkring 300 kronor och vi tar det resterande.

Hur ser ni på att bredda er bortom specialistvården?
– Uppstår behoven och kunderna efterfrågar det, så är det klart att vi kan göra det. Men än så länge håller vi vår nisch eftersom området fortfarande är nytt och att majoriteten av allmänheten fortfarande bekantar sig med alternativet.

Exakt hur svårt det är att skapa kännedom och förändra patientbeteendet har Christian Tärnholm ett exempel på:

– Inte ens min mamma använder det. Trots att hon har god kännedom om oss och om det vi kan hjälpa till med är hon väldigt traditionell. Vi får väl se om hon vågar prova nästa gång hon har ett behov.

Samtidigt finns det fortfarande stora tillgångsmöjligheter inom vården.

– Det finns 26 000 specialistläkare i Sverige och vi upplever att många är intresserade av en tjänst som vår.

Att rekrytera specialistläkare till tjänsten har gått ”förvånansvärt” bra och snabbt, förklarar Christian Tärnholm.

– Ganska snabbt fick vi ett stort intresse från cirka 200 specialister. Efter det tog det inte lång tid innan ytterligare 200 läkare hörde av sig. Vi har valt att bromsa tillväxten eftersom vi vill matcha tillgång och efterfrågan.

Ni har 190 läkare anslutna i dag. Är det en match mellan tillgång och efterfrågan då?
– Ja, vår utmaning har aldrig varit att hitta specialister. Vår utmaning är att få rejäl kundtillströmning och skapa balans mellan behov och supply.

Trots att det fortfarande finns en utmaning och ett mål i att skapa kännedom om e-hälsotjänsterna och att förändra kundbeteendet blickar Medicheck trots allt bortom den svenska marknaden och på expansion.

– I dag är vi enbart på den svenska marknaden men den är inte vårt slutmål. Vi är nyfikna av oss och har alltid haft sikte på den internationella marknaden. Just nu gör vi en djupdykning på en ny marknad för att se om det kan bli aktuellt och det ser lovande ut.

Vilken marknad?
– Vi tittar på Storbritannien. Det finns andra bolag inom e-hälsa som tagit steget dit eller ska göra det. Det är en cirka sju gånger så stor marknad men också ett annorlunda sjukhussystem. Vi har fått bra respons när vi har varit där och pratat med aktörer inom vården, så det är inte omöjligt.

På kontoret består Medicheck av sex anställda. Där sköts admin, projektledning och teknisk utveckling. Där sköts även kommunikation och coachning till läkare som använder tjänsten. Det är Medicheck som driver utvecklingsarbetet, men använder sig av en teknikpartner i det amerikanska bolaget Virtual Force (även delägare i bolaget) som sköter den faktiska utvecklingen. Den externa webbplatsen och marknadskanalen är framtagen tillsammans med webbyrån Direktonline i Göteborg.

Har ni några förebilder inom digitala tjänster och ux?
– En av de tjänster vi tittade mycket på när vi skapade vår specifikation och koncept var Uber. Just i hur enkelt det är att använda tjänsten, drivet genom feedback och betygsättning mm. Vi var även inspirerade av nätverksmodellen och enkelheten i administrationen för supply.

Hur tänker ni kring ai, big data, maskininlärning och andra tekniska tillväxtområden i relation till er tjänst?
– IoT är ett område där det finns jättemöjligheter som bidrar i vår verksamhet och till kundnyttan där vi och patienterna kan jobba mer med hemmonitorering. Då får vi in mycket mer underlag och data för bättre beslutsfattande. Vi ser även ai, baserat på maskininlärning och big data, som stöd för läkaren i en förlängning framöver, så det kommer bli enormt kraftfullt när det är välutvecklat och validerat.