Vi vet ju alla att it är en avgörande kraft för content. Med it producerar vi innehållet, med it analyserar vi målgrupperna som vi sedan distribuerar vårt content till, med hjälp av, ni anar, it.

Nu tycks it ha fått ännu en funktion i content-processen. Transportstyrelsens it-system spelade huvudrollen en av sommaren stora content-plågor, den oändliga rapporteringen om säkerhetsluckorna.

Nu är det Polisens it-system som axlar huvudrollen i en ny ”it-skandal”. Rikspolischefen Dan Eliasson ska enligt Ekot ha låtit it-leverantören sköta löneutbetalningarna trots att det inte ska ha varit okej enligt reglementet.

It-skandalerna avlöser varandra och de underminerar rentav regeringens ställning.

Men det finns fler dimensioner.

Ur ett storytelling-perspektiv, eller i ett journalistiskt tänk, är it-systemen tacksamma ingredienser i bygget av berättelsen. Det räcker med att hänvisa till just ett it-system. Vad systemet gör, hur det egentligen fungerar brukar vara bortom räckhåll för journalisterna. Det är krångligt och omständligt och kanske vill eller får inte de inblandade berätta så mycket. Kanske rentav spänningen stiger med ett diffust och ondskefullt skimrande it-system vid undergångshorisonten?

En annan aspekt är it-systemets tillhörighet. När det gäller polisen handlar det om ”ett kanadensiskt” företag. När det gäller Transportstyrelsen handlar det om IBMs tekniker i Tjeckien, Serbien och ja, det pratas även om Rumänien. I alla fall är det inte i Sverige det hotfulla ”it-systemet” hanteras. Underförstått kan känslig information hamna i orätta, icke-svenska händer. Också det en tacksam del i ett storybygge. Men egentligen, är det IBMs affärsidé att anställa tekniker i Östeuropa som vidaresäljer känslig information till Putin? Skulle risken vara fundamentalt mindre om polisens och Transportstyrelsens it-system hanterades av ett medelstort företag i Sverige, egentligen?

Frågan kan var av extra stort intresse nu när flera myndigheter går ut i stora upphandlingar av crm-system (kundrelationssystem). Kommer det att krävas att driften sker i Sverige, kan det enligt EUs upphandlingsdirektiv krävas alls? Och sedan då. Var hamnar själva driften i slutänden, någonstans i ett moln och moln kan ju som bekant flyga över gränserna. Eller blir det Amazon, som bygger ett stort datacenter för molndrift i Västerås, som blir vinnaren?

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...