VECKANS STORYTELLER. Yellow Bird landar en tung rekrytering i Alexia Wennberg, närmast contentoptimeringschef på Viaplay. Hon erövrar tjänsten som producent på produktionsbolaget. I Beaconomist figurerar hon som Veckans Storyteller och berättar hur storytellingen kan optimeras.

Med många globala aktörer och plattformar befinner vi oss i guldåldern för storytelling. Men konkurrensen är hård, för att när möjligheterna till att publicera innehåll är tillgänglig för alla är det bästa story som vinner, säger Alexia Wennberg.

Hon förklarar att framgångsrik storytelling grundar sig i ”att tro på vad man vill berätta”.

– I och med att alla konsumerar så otroligt mycket content höjs ribban för skapande och det blir svårare och svårare att sticka ut med något som är både bra och originellt.

Med en bra story kan en storyteller uppnå empati, enligt Alexia Wennberg.

– Litteratur, film och all typ av berättande ger en inblick och förståelse för en annan människas liv och känslor.

Som tidigare content-optimerare, vilka typer av storytelling skapar genomslag i dag, enligt dig?
– Det är samma teman som det alltid ha varit, spänning, kärlek, hopp etc. Det viktiga är att skapa karaktärer som man vill återvända till.

Hur kan storytelling optimeras?
– Inte ta en enkel väg och falla i klyschor utan ha förtroende i publikens intresse och kunnande. Personligen tittar jag mycket på amerikansk stand-up, ungdomsserier och familjedraman.

Hur kan data användas till att optimera storytellingen?
– Med data kan innehållets DNA kartläggas vilket gör att man kan identifiera vilken typ av berättelse en film eller serie är och vilka som skulle vara intresserade av att se just denna titel. Globaliseringen kopplar samman folk över hela världen med samma intressen.

Vilka är dina favoritverktyg inom storytelling?
– Jag läser mycket böcker om manusskrivande och lyssnar på podden The Nerdist Panel där Hollywoods största showrunners intervjuas. Värd att lyssna på.

Hur anpassar du din story utifrån olika format?
– Identifiera och tillgodose sin målgrupp. Identifiera vilka det är som ska läsa, titta eller lyssna på berättelsen och varför.

Hur tänker du dramaturgiskt i ditt historieberättande?
Never be boring. Pitcha historien till alla du träffar och se om den väcker intresse.

Vilka känslor anser du skapar störst genomslag?
– Enligt manusförfattaren Blake Snyder, kan alla filmer delas in i tio olika typer av story plots. Det vill säga att allt berättande härrör från människans innersta känslor och rädslor, såsom att känna sig behövd, skydda de man älskar eller drömma om ett bättre liv.

Vilken är din favoritstory?
– ’Buddy Love’, alla typer av kärlekshistorier. Nyckeln till denna typ av story är en ofullständig hjälte, en motpart som kompletterar hjälten och en komplikation som måste hanteras innan de kan återförenas.

FEM SNABBA TIPS FÖR EN INTRESSANT STORY
* Skriv om det du kan och tror på.
* Känn det du vill att publiken ska känna när du läser ditt material, skratta, gråta etc.
* Gör livet svårt för din huvudkaraktär. Till exempel, vad är det värsta som skulle kunna hända nu? Och så händer något ännu värre.
* Konflikt, konflikt, konflikt. Det är det enda som driver en story framåt.
* Walk the extra mile.Av 100 sidor blir 30 procent bra. Så fortsätt utforska berättelsen tre gånger längre än vad du först hade tänkt.

Alex Mörén

Biträdande redaktör och reporter

alex@dagensopinion.se

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...