VECKANS UX. ”Hur bra är användarupplevelsen när man handlar mat på nätet?”, frågar sig Beaconomists Alex Mörén. Svaret blir ”så där”.
Den svenska digitala mathandeln växer explosionsartat. Marknaden är fylld av aktörer som omsätter hundratals miljoner kronor årligen och enligt rapporter visar marknaden på fortsatt stark tillväxt. Men hur bra är användarupplevelsen när man handlar mat på nätet?
Jag tillhör den alltjämt minskande skara konsumenter som inte handlat mat via en e-handelsplattform. Tack vare eller på grund av min ålder tillhör mathandeln en köpresa som alltid har varit analog, snarare än digital. Men jag är nyfiken på tanken att jämföra de olika e-handelstjänsterna och se vilka första intryck de ger den oinvigda förstagångsanvändaren.
MATHEM.SE
När jag klickar mig in på Mathem.se möts jag omedelbart av ett flöde produkter jag direkt kan lägga i varukorgen. Första intrycket är att sajten ger ett stökigt intryck, men att det är enkelt att börja handla. Efter en liten stund drar sig ögonen till sektioner som ”Extrapriser”, ”Populäraste varorna” och ”Ekologiskt” som påminner om rekommendations-sektioner som underhållningsplattformar som Netflix har, med förslag baserade på andra kunders köpbeteende. Den inledande känslan på sajten är att det känns enkelt att förstå hur e-handelstjänsten fungerar, enkelt att börja handla och även en känsla av att designen inte är snygg vilket leder till nästa tanke, att priset på varorna kanske är billigare.
MAT.SE
Mat.se ger användaren direkt ett estetiskt mer tilltalande intryck med design bestående av välkomstinformation, cta-knappar och rörlig bild. När jag klickar mig vidare möts jag av ett flöde produkter som visar sig vara extrapris-produkter vilket inte framgår tydligt. Till skillnad från Mathem.se har Mat.se inte lika tydlig rubricering på undersidorna vilket gör att bläddringen bland produkterna känns som ett större projekt och kräver mer av användaren. Samtidigt är designen snyggare än på Mathem.se. Känslan av sajten vid det första intrycket är att Mat.se lagt ned mer tid på design och hemsida än vad Mathem.se gjort men att Mat.se inte gjort det lika enkelt för användaren att navigera bland produkterna, vilket gör att köpresan känns som ett större projekt.
ICA.SE
Ica.se ger ett lite annorlunda intryck än tidigare två nämnda aktörernas sajter. På Icas e-handelstjänst måste användaren först uppge postnummer och sedan välja mellan hemleverans eller hämta varorna i butik. Steget efter det är att välja butik att handla från. Innan användaren har tagit sig fram till bläddrandet av varor för att faktiskt få ta del av tjänsten har det krävts flera aktiva handlingar och jämfört med ovannämnda alternativ känns köpresan direkt längre och lite mindre smidig. Ica föddes inte digitalt, men har anammat samma design-profil som i butik vilket ger en känsla av trygghet med tanke på den relation jag som konsument har till en av de stora livsmedelsjättarna i landet.
COOP.SE
Coop väljer att följa de digitalt födda sajterna och ta användaren direkt till utbudet av varor. Ovanför de olika sektionerna och varorna står det tydligt att jag ser utbudet av varor för Stockholm och jag som kund måste göra ett aktivt val att slå in personnummer för att ändra stad. Detta känns enklare än den väg Ica har valt och mer naturlig för den digitala kunden. Det går både snabbare och enklare. Som kund kan du börja handla direkt och känslan du får är att tjänsten är välfungerande, estetiskt tilltalande och att företaget bakom tjänsten är ute efter att skapa en bra användarupplevelse som resulterar i en bra matupplevelse. Utifrån ett första intryck är Coop.se den mest tilltalande e-handelstjänsten för mathandel.
Inte sällan figurerar it-konsultbolag och digitalbyråer i detta digitala veckomagasin. Inte sällan frågar vi dem om betydelsen av UX och svaren består oftast av att de slår händerna ihop ovanför huvudet i vad som kan liknas en religiös gestikulering och berättar sedermera hur de är on top of it, och att UX är livsnödvändigt för morgondagens affärsframgång. UX är viktigt för e-handeln, helt enkelt.
Den digitala mathandeln har vuxit sig enormt stark men intrycket av de olika tjänsternas UX imponerar inte. Även bland aktörer som är födda digitalt, som Mathem och Mat.se är tjänsterna undermåliga vad gäller design och en användarvänlighet som faktiskt kan liknas vid en bra upplevelse som gör köpresan antingen spännande eller rolig. Mervärden består av recept, ekologiska alternativ och inspiration och jag finner mig ifrågasätta varför jag inte direkt i flödet har matlagningsprogram i rörlig bild redo att klickas igång eller varför influerarnas matlagningstips inte klickvänligt finns där att tillgå direkt på sajternas landningssidor.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...