Makten i sociala medier har förflyttats från traditionella medier till nya aktörer som influerare enligt Medieakademin, som är på gång med en kartläggning av de nya makthavarna.

Med sociala kanaler har nya medier vuxit fram och tagit över. Nu vill Medieakademin visa detta i siffror och har tagit fram Maktbarometern där de 30 största kontona på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube viktas och raknas.

– Det har saknats en överblick och jämförbara data om hur makten är fördelad i digitala kanaler idag, både för näringsliv och samhället i stort. Vi lanserar Maktbarometern för att måla den nya kartan av mediemakt och inflytande, säger Emanuel Karlsten, ordförande på Medieakademin och fortsätter:

– Vi förstår förändringen på ett anekdotiskt plan där vi ser våra barn påverkas av youtubers och influerare, men hur stort inflytande är och hur stor räckvidd de har, jämfört med våra traditionella medier, har inte undersökts förrän nu.

Medieakademin har samarbetat med Crawlica och Recorded Future i framtagandet av Maktbarometern.

– Vi har definierat makt i sociala medier som räckvidd och engagemang. På en kanal som Youtube handlar det om visningar, på andra kanaler är det antal följare och engagemang i form av kommentarer och reaktioner. Sedan har vi lagt ett språkfilter ovanpå som säkerställer att det är svenskt inflytande. Det gör att medier som Pewdiepie som är världens största youtuber, inte nödvändigtvis har störst inflytande i Sverige, eftersom hans publik är global.

Maktbarometern gör ingen skillnad mellan person och varumärke utan listar de 30 mäktigaste kontona på kanalerna, oavsett vem som står bakom. Det gör att influerare kan konkurrera mot mediehus som Expressen och Aftonbladet på listan.

– Detta har varit ögonöppnande, även för mig som ofta sitter med den här typen av data. När man sammanställer data och ser stora listor förstår man vilken makt som ligger hos några få aktörer. Jag hoppas att det kommer att väcka debatt och vara tilll hjälp för personer och företag att förstå hur makten har förflyttats, säger Emanuel Karlsten.

Hur har makten förflyttats?
– I generella termer har makten förflyttats från traditionella medier till nya aktörer, där influerare har tagit en väldigt stor del av kakan och fortsätter att växa sig stora. Det är en övergripande trend.

Varför har ni inte inkluderat Snapchat?
– Det är helt omöjligt att mäta makten där då det inte finns någon öppen data eller api. Annars hade vi hellre haft med Snapchat än Twitter.

Maktbarometern kommer att presenteras på torsdag 28 september på Mediedagarna i Göteborg.