Distans- och e-handelskoncernen Consortio Fashion Group (CFG) beslutade beslutade i slutet av förra året att avveckla varumärket Halens som varit ett av Sveriges ledande distandshandelsföretag. CFGs vd och koncernchef Freddy Sobin berättar för Beaconomist om beslutet och koncernens strategi framåt.

– I samband med att vi såg över vår långsiktiga strategi under 2016 gjorde vi en djupare analys av koncernen som helhet samt respektive dotterbolag och såg att det fanns ett behov att öka vårt fokus för att stärka vår konkurrenskraften. Vi valde därför att följa den allmänna trenden att lämna positionen med ett väldigt brett kunderbjudande till förmån för desto mer nischade sådana, varför vi väljer att öka vårt fokus än mer på Bubbleroom och Cellbes, säger Freddy Sobin.

CFG utgår också från vad de tror kunderna vill ha.

– Detta tillåter oss att bättre serva kunden och därmed förhoppningsvis skapa en än högre kundnöjdhet, vilket är kritiskt i dagens allt mer snabbföränderliga och globalt konkurrensutsatta marknad, säger Freddy Sobin och berättar vidare om hur varumärket inte längre genererade önskad effekt.

– Halens digitala transformering inleddes redan 2008 och vi har genom åren vunnit diverse priser, bland annat för bästa site i Sverige två år i rad av Internetworld. Så det var inte den digitala omvandlingen som var problemet, utan snarare marknadspositioneringen i kombination med att moderniseringen av varumärket inte gav tillräcklig effekt.

Vad innebär satsningen på de nischade varumärkena konkret?
– Nu satsar vi fullt ut på Bubbleroom och Cellbes, två starka och tydliga varumärken som är väldigt uppskattade av sina kunder och där vi ser betydande potential framåt. Bubbleroom växer hittills i år med över 50 procent och är lönsamt, medan Cellbes också har en fin tillväxt och kraftigt har ökat sin lönsamhet.

Vad anser ni att ni har för position på e-handelsmarknaden i Sverige och hur förändras den i och med avvecklingen av Halens?
– Consortio Fashion Group som helhet är fortfarande en av de större e-handelsaktörerna i Sverige såväl som i Norden, och vi ser redan att den här förändringen och fokuseringen stärker oss så som vi hoppades och trodde.

Hur påverkar avvecklingen omsättningen för CFG?
– Med den tillväxt vi sett hittills under 2017 från Bubbleroom och Cellbes så är det troligt att vi inte kommer att se någon nedgång alls, och vi ser även ut att nå en god lönsamhet för helåret.

Vad är målsättningen för CFG de närmaste två åren?
– Målsättningen är att fortsätta växa och stärka lönsamheten, fortsätta utveckla två starka och tydliga varumärken i form av Bubbleroom och Cellbes samt ytterst att fortsätta fokusera på kunden för göra henne nöjd.

CFG anlitar ingen byrå utan jobbar med ett specialiserat in-house team.