VECKANS STORYTELLER. Hon är beredd att satsa hela bolånet på att folk minns berättelsen starkare och längre än reklamen. Carin Roeraade är är digitalstrateg på contentbyrån Make Your Mark och figurerar denna vecka som storyteller i Beaconomist.

– Med storytelling kan du förflytta ett varumärke, du kan befästa ett varumärkes värderingar, du kan uppmärksamma produkter eller tjänster på ett minnesvärt och kreativt sätt, och mycket mer. Börja med att fundera på vilka sorters historier du kan tänka dig att förknippas med. Leta sedan upp enorma mängder inspiration och sålla ut vilka du själv triggas av, säger Carin Roeraade.

Vilka är komponenterna i framgångsrik storytelling, enligt dig?
– Känslor, aha-upplevelse och något som är minnesvärt.

Hur lär man sig storytelling?
– Läs historier, titta på filmer, videoklipp, tv-serier och fundera efteråt på vad som var grund-historien. Vilka var huvudkaraktärerna? Hur förändrades dem? Vad stod på spel? Var i historien kände du något? Vad kände du?

Hur gör man när man sätter sig ned och ska skapa en story?
– Jag skulle rekommendera att leta efter en story istället för att skapa en story. Det behöver inte vara ett stort filmiskt livsöde. Historier finns överallt runt omkring oss. Be din mamma berätta om sin första kyss, be en äldre person berätta om sin första skoldag, fråga den mest socialt engagerade personen du känner om vad som driver dem eller sätt dig ner och smyglyssna på samtal i tunnelbanan. Historier finns överallt runt omkring oss. Du kan sedan anpassa historien för att bättre passa ditt marknadsföringssyfte.

Vad måste man tänka på när man anpassar sin story utifrån olika format?
– Tänk alltid på att nyttja varje kanals styrkor. Print är fortfarande bäst för längre texter. Facebook är perfekt för att få folk att sprida något vidare. Instagram är perfekt för snygga, varumärkesbyggande klipp, och så vidare.

Hur ska man tänka dramaturgiskt?
– Det bör finnas en början, mitten och ett slut – oavsett hur liten historien är. Det ska finnas en, eller flera, huvudkaraktär och någon form av motsättning eller risk.

Vilka känslor anser du skapar störst genomslag?
– De grundläggande känslorna kärlek och rädsla. Och känslor som igenkänning, glädje och förvåning. Om du kan få till en aha-upplevelse är det fantastiskt. Tv2s (Danmark) All That We Share är ett exempel jag älskar som visar både kärlek, rädsla, igenkänning och aha-upplevelse.

Hur anser du att området storytelling utvecklas?
– Jag tycker mig se att fler vågar testa på det. Länge har det nog känts lite för stort och läskigt. Som att man måste skapa något sorts Shakespeare-mästervärk. Men det kan handla om ett litet reportage om en intressant person, en spännande laddning i en situation eller en dokumentär om något intresseväckande.

Vilka affärsmöjligheter finns det med storytelling/historieberättande idag?
– Enorma. Med storytelling skapar du känslor och får en möjlighet att sätta dina produkter eller tjänster i ett sammanhang. Vad minns folk mest? En bild på en produkt, som de bara kanske är intresserade av, eller en intressant berättelse? Jag skulle satsa hela mitt bolån på att folk minns berättelsen starkare och längre.

Vilken är din favoritstory?
– Supersvår fråga men jag älskar If only for a second av Mimi Foundation. Den handlar om cancerdrabbade personer som får en galen makeover. Superknasiga frisyrer och looks. När de får se sig själva i spegeln efter makeovern fotas de genom spegeln. I exakt det ögonblicket, som fångas på bild, tänker de inte på sin cancer. Bilderna samlas sedan i en fin bok och visas på en utställning dit vänner och familj bjudits in. Magisk kampanj och superfin storytelling.

FEM SNABBA TIPS FÖR EN INTRESSANT STORY
– Fundera på vilka grundläggande känslor som triggar människor.
– En sann historia lämnar ofta ett större avtryck än en fiktiv. Det är även enklare att berätta en sann historia på kort tid, digitalt. En sann historia går till exempel ofta att berätta i ett relativt kort videoklip, medan en fiktiv historia behöver byggas upp.
– Kolla vad som trendar på google och se om ni kan hitta en historia som just nu kommer fånga uppmärksamheten. Förlaget Conde Nast arbetar mycket så just nu med sina val av ämnen till digital storytelling.
– Välj ett smidigt sätt att få in ditt varumärke i historien. Kanske bär personerna era kläder? Kanske presenterar ni bara historien? Kanske handlar historien om värderingar ni står för?
– Om ni berättar en historia om er själva – se till att ni verkligen berättar den för någon utomstående så det inte blir navelskådande. Ta absolut in extern skribent, regissör eller redaktör så att historien inte är för färgad av era egna uppfattningar om er själva.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...