VECKANS STORYTELLER. Spocks-familjen växer med nya producenten Daniel Granberg som denna vecka figurerar som Veckans Storyteller i Beaconomist.

– Det är väldigt viktigt att vara ärlig och konsekvent i sin storytelling. Ha en röd tråd som löper genom hela budskapet och var transparent, säger Daniel Granberg och fortsätter:

– Storytelling handlar om allt som du kommunicerar, både genom vad du säger men också̊ det du undviker att prata om. Med en öppen och rak dialog med din publik så ökar förståelsen från båda håll, så lyssna på̊ din publik och låt dem bli delaktiga i dina storys.

”The sky is the limit”, anser Daniel Granberg när det kommer till vad en storyteller kan uppnå med sin story.

– Det finns en del komponenter som har att göra med tur för att få en riktig succé men mycket beror på̊ hårt arbete och rätt strategi.

Vad utmärker ditt eget historieberättande?
– Jag är i grunden en väldigt god lyssnare, en egenskap som jag tror lyser genom mitt skapande. Jag kan ofta få människor att öppna upp och dela med sig på̊ ett sätt som bjuder in och skapar den ärlighet som är så viktig att tittaren känner av.

Hur har du lärt dig att bli en storyteller?
– Historier och myter har funnits med oss från starten som människor, det är det som är kitet i vår värld och våra samhällen. Mina skills som storyteller har jag samlat på̊ mig under många år. Jag har en bakgrund inom stillbildsfoto, för att sedan gå över till rörlig bild i form av dokumentärfilm.

Daniel Granberg ser sin egen skapandeprocess efterlikna kartläsning.

– Det är mycket fördelaktigt att börja bakifrån. Vart ska vi? Vart är vi nu? Vilken väg ska vi ta för att hitta rätt?

Några klassiska dramaturgiska modeller använder han sig inte av i sitt historieberättande.

– Men som född och skolad i västvärlden så blir det ändå ett västligt berättande jag använder. I alla scener och berättelser brukar jag se till att ha en tydlig början, mitt och slut. Önskan är att bjuda in tittaren till det jag vill säga, förklara ’grundproblematiken’ och vad vi ska se, sedan ge en fördjupning och ett avslut. En enkel modell som går att leka mycket med.

Att lyckas skapa riktiga känslor hos sin publik är den stora utmaningen i storytelling, enligt Daniel Granberg.

– Om det är glädje, sorg, äckel eller förundran beror på själva storyn och det en vill förmedla, men det är otroligt viktigt att det alltid känns äkta. Om publiken upplever det som att jag försöker klistra på̊ känslor utan att de faktiskt finns där så har jag tappat dem.

– Så nästan vilken känsla som helst kan skapa stort genomslag, förutsatt att den träffar rätt och passar din historia.

Teknikens framsteg har förflyttat gränserna för hur och var storytellers kan få ut sina budskap.

– Med internet och sociala medier är det mycket enklare nu än för bara ett par år sedan. Men i slutändan är det fortfarande samma grundproblem som ska lösas. Vad är det som ska berättas och varför? Vilka känslor vill vi förmedla och vad är det vi ska förändra hos mottagaren?

Vilka affärsmöjligheter finns det med storytelling idag?
– Vilken verksamhet du än bedriver så behöver du kommunicera med kunder och övriga intressenter. Budskapet inåt är också̊ otroligt viktigt för att göra ditt varumärke starkt och skapa och odla den interna kulturen. Åt bägge håll finns det en otrolig styrka i att koppla din information till känslor med hjälp av storytelling.

Daniel Granberg är övertygad om att alla företag och organisationer skulle främjas av att ta ett ”aktivt tag i just sin pågående berättelse”.

– Det räcker inte längre att synas bara lite då och då när du har något du vill kränga, utan du måste bygga mer långsiktiga relationer med din publik, kund eller personal. Storytelling är ett effektivt sätt att göra det på.

Vilken är din favoritstory?
– Jag har den stora lyckan att leva mitt liv tillsammans med två barn. Att få följa med och se världen genom deras ögon är ett fantastiskt privilegium. Hur de ser och tolkar världen och sedan återger den i små̊ berättelser är fantastiskt att uppleva. Att få se världen ofiltrerad, rå och ofta upp åt väggarna galen är underbart.

Fem snabba tips för en intressant story?
– Allt börjar oftast med frågor, inte påståenden. Vilka är dina frågor? Vad löser vi genom att svara på dem.

– Skapa historier om personer som brinner för det de gör. Engagemang smittar.

– Fastna inte i hur du ska berätta din historia. Teknik och dramaturgi är där för att stärka berättelsen – inte tvärt om.

– Om du själv inte tror på dina berättelser så är risken stor att din publik inte heller gör det.

– För att komma igång, att komma över skrivkrampen, kan det vara bra att börja med att bara köra. Ta kameran, greppa pennan eller micken och bara kasta dig in. Proppen släpper så småningom och du kan backa tillbaka och formulera dina frågor och aktivt ta tag i skapandet av din story.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...