VECKANS UX. Kungliga Operans pappersprogram kommer till liv med augmented reality. Och det levererar ett mervärde som visar hur augmented reality kan användas för att uppnå en bättre användarupplevelse, anser Beaconomists Alex Mörén.

Inför operasäsongen 18/19 väljer Kungliga Operan att presentera sitt pappersprogram med en twist. Det fysiska programmet kombineras med augmented reality(ar), framtagen av den svenska vr-utvecklaren DVA Studio. Med hjälp av ar kan användarna bläddra i det fysiska programmet och använda mobilen till att få programmet att komma till liv med ljud och rörlig bild. Sammantaget skapas en multimedieupplevelse som bidrar till en förhöjd användarupplevelse som tydligt visar en gångbar strategi för användande av ar-teknik.

Jag har argumenterat för att augmented och virtual reality-upplevelser saknar mervärde eftersom branschen fortfarande befinner sig i ett tidigt stadie. Företagen och organisationerna som anlitar utvecklarna vill testa tekniken och fascineras av resultaten. Men ofta blir projekten inte mer är pr-stunt och bidrar inte till någon förbättrad användarupplevelse och skapar inte heller ett mervärde.

Med Kungliga Operans säsongsprogram finns nu ett tydligt case att peka på för att visa och förstå vägen framåt för de företag och organisationer som väljer att göra sitt content i augmented reality.

Det fysiska programmet är ett litet konststycke i sig själv. Designen skapar ett förtroendeingivande och lyxigt intryck. Nästa upplevelse skapas när användaren öppnar appen där användaren kan föra kameran över programmet och programmet väcks till liv.

Det digitala innehållet består av ljudutdrag ur uppsättningar, intervjuer, rörligt innehåll med bilder som börjar röra sig när kameran förs över sidorna i programmet. Det är en content-tung mix av medieformat och kommunikationslösningar. I programmet har Kungliga Operan därmed lyckats få in en slags podd, en musikapp och ett Youtube i ett fysiskt säsongsprogram.

Viktigt att poängtera är också att ar-tekniken är tillgänglig via Kungliga Operans officiella app och att ingen annan separat app krävs. Detta är ytterligare en strategi som kommer krävas för att lyckas. Användarna behöver inga fler appar utan färre appar som klarar av fler saker.

Det absolut största nyckeln till den imponerande användarupplevelsen är mervärdet som skapas. Programmet kan konsumeras i sin helhet i pappersformat och upplevelsen är tillräcklig för den insatte med säsongsbiljett men med appen skapas ett större djup, dels för de som inte kan få nog av innehållet, men även för den nya yngre målgruppen som lättare lockas till de digitala lösningarna. Här har Kungliga Operan lyckats behålla sitt traditionella erbjudande men samtidigt adderat relevant och välproducerat innehåll.

Detta case visar vägen framåt för företag och organisationer som vill testa augmented eller virtual reality. För att lyckas måste innehållet vara relevant och erbjuda ett mervärde som motsvarar kraftansträngningen att ladda ned appen och lära sig navigera tekniken. Det är strategin framåt för att augmented reality ska slå sig fri från ordet buzz och bli en del av konsumtionsvardagen.

Alexander Mörén
alex@beaconomist.net

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...