Båda har sett möjligheterna att göra storaffärer när Europas primärvård behöver avlastning. Båda inser att Google och Apple när som helst kan gå inte på deras marknad om inte regeringen har förstört den dessförinnan. Under tiden kör Min Doktor och Kry ett hårt race om att bli störst på digitala läkarbesök.

Affärsmodellerna är likartade. Det handlar om att få landstingen att betala för varje läkarbesök de två tjänsterna på ena sidan. På andra sidan handlar det om att ge läkare möjligheter till extra inkomster. Både Kry och Min Doktor ska skapa storaffärer genom att koppla samman patienter med läkare och även den fysiska vården.

Och intresset är stort. Inte minst från riskkapitalet. Wallenbergs riskkapitalbolag EQT har äger närmare hälften av Min doktor. Daniel Persson som är affärsutvecklingschef på Min Doktor berättar att företaget redan är redo för export.

– Vi ska leverera vår tjänst till ett flertal europeiska länder och vi börjar med Europa, delar av Europa. Även om det finns skillnader i regleringarna, så bygger den västeuropeiska sjukvården på samma principer och vi lider av ungefär samma sjukdomar.

Min Doktor är inte tänkt att lösa alla primärvårdensuppgifter.

– Målgruppen tjänsten är lämplig för är episodiska sjukdomar av någon form, sjukdomar som uppstår plötsligt och som det sannolikt finns en lösning för i form av rehabilitering eller självläkande och där det går att ställa en digital diagnos. Vi började med kvinnor med urinvägsbesvär.

Min Doktor bygger affärsmodellen till en del på en förväntan om att hälso- och sjukvården kommer att digitaliseras.

– Det vi har gjort är att titta på en modell som ska ge en bättre upplevelser för användare och vara bekväm, så att patienten slipper ta sig fysiskt till vårdinrättningen och samtidigt underlätta för läkarna så att vi kan göra dem mer till läkare och mindre till administratörer. Vi ska vara till nytta för samhället.

Min Doktor kan tänka på ett annat sätt än landstingen vad gäller sätt att effektivisera och förenkla vården.

– Det är känt att de multisjuka kostar mest. Vi kan i stället hitta en annan målgrupp, de unga som är mottagliga för digitalisering. När vår generation blir riktigt gammal och teknikutvecklingen har kommit så långt, så blir det fullständigt naturligt för oss.

Min Doktor har en del kvar att göra innan tjänsten klarar allt vad en primärvårdsavdelning klarar.

– Vi klarar i dag 20-30 procent av vad en vårdcentral klarar. Men teknikutvecklingen går i en hissnande fart. Det kommer hela tiden nya enheter som kan överbrygga avstånd i tid och rum. I dag finns bland annat digitala stetoskop och instrument för kontroll i halsen och för lyssning på lungor. I takt med att enheterna utvecklas kan vi komma upp i 60-70 procent inom säg en femårs period. Kaiser Permanente (i USA) genomför i dag fler virtuella besök än fysiska.

Kan ni tänka er att leverera er tjänst som plattform till vårdcentraler?
– Vi kan tänka oss olika modeller. Men har valt vårdtagare. Ska vi leverera helhetstjänster, måste vi lära oss nya beteenden och metodik. Vi kommer att låta andra nyttja våra tjänster, men då behöver vi hjälp av nationell infrastruktur. Det finns ingen bra tjänst i dag som kopplat ihop patienter med vårdcentraler och ansvarig läkare, säger Daniel Persson.

Vad vill ni skapa för användarupplevelse?
– En upplevelse där användaren känner sig trygg och får betjäning med högsta medicinska kvalitet. Vi vill skapa en tjänst där användaren känner sig sedd och lyssnad på och där vi finns tillgängliga om det skulle behövas.

Vilken teknik jobbar ni med?
– Vi utvecklar själva grunden, ett kompileringsramverk. Sedan utvecklar vi en del eget, men annars plockar vi in standardkomponenter.

Hur tänker ni kring artificiell intelligens, ai?
– Vi har ett team som tittar på olika typer ai. Då är det en fråga om vi ska utveckla själva? De stora teknikleverantörerna har sina system. Så börjar det komma nischade aktörer för sjukvården. Det är en lärprocess.

Har ni funderat på botar som svarar?
– Nja, när du loggar in hos oss får du samma frågor som läkaren hade ställt. Det är ganska gedigna frågeformulär. Du bifogar och så kan läkarna snabbt läsa in sig. Vi förser läkarna med information om patienter på ett strukturerat sätt.

Vilka konkurrenterna?
– När det gäller digitala besök är det Kry och vi som är marknadsledande. Det finns säkert ett tiotal som Medicheck och Doktor.se. Så finns det säkert 100 till som är på väg att starta. Vi har banat väg och visat hur man gör på ett säkert sätt. Vissa landsting är intresserade och kan teama upp med externa leverantörer.

Det finns sajter som Netdoktor och Dinamediciner.
– Netdoktor har haft en enklare tjänst där du kan skicka in generella frågeställningar och få svar utan att veta med individen är.

Vad hände när Google får för sig att göra detta?
– Apple och Google håller säkert på. Det vet att hälso- och sjukvård är eftersatt digitalt, men vår förhoppning är att kunna göra något unikt. Vi har en bred bas med sjuk- och hälsovårdskompetens bland, vi kan ta snabba beslut och hela tiden ligga i framkant. Men visst, när det handlar om världens största företag är det alltid en utmaning.

Konkurrensfördelar som ni vill odla?
– Efter fyra år har vi framförallt ett försprång. Vi har lärt oss mycket plus att vi har en kundbas som börjar bli relativt stor, vi kan säga att vi har fler än 100 000 användare.

Kry säger att de är större än er?
– De ligger väl ungefär jämt med oss. Vi har olika typer av affärer. De kräver ersättning från andra besöket. Det kompenserar vi genom att vi levererar till Sveriges fyra största försäkringsbolag. Vi är nog ganska jämbördiga.

Hur slår regeringens förslag om vinstbegränsningar i välfärden för er?
– Rent krasst som förslaget ligger, om man ska få göra en vinst på 7 procent på operativt kapital, så borde vi få lägga ner vår verksamhet. Men just nu gör vi ingen vinst. Om förslaget klubbas igenom, kommer vi förmodligen inte att driva tjänsten vidare. Vi skulle kunna fortsätta att titta på att utveckla tjänsten utanför Sverige. Det vore synd att inte få leverera till den svenska marknaden, säger Daniel Persson.

Min Doktors största konkurrent Kry har trappat upp och bland annat anställt en kommunikationschef, Samuel Danofsky, som svarar på Beaconomists frågor:

Vad är det ni bygger?
– En tjänst för alla oavsett ålder och var man bor. Krya är ingen gräddfilsprodukt. Vi ska vara bäst i Sverige på kvalitet och patientbemötande.

Var ligger ni i utvecklingen?
– Vi utvecklar tjänsten hela tiden. Det kan handla om att hur vi tar upp sjukdomsbeskrivningar, eller om hur vi organiserar oss med den fysiska delen av vårdapparaten, säger Samuel Danofsky.

Om Google och Facebook och andra globala jättar får för sig att starta liknande tjänster, hur skulle det påverka er?
– Konkurrens är generellt bra. Att aktörer vill ge sig in här, visar att vi är rätt ute.

Hur relaterar ni till Min doktor?
– Vi har olika typer av tjänster även om båda sker i mobiltelefonen. Vi fokuserar mycket på mötet mellan patient och doktor där vi använder oss av video. Där skiljer vi oss mycket från Min Doktor som har valt en annan väg.

Vad blir avgörande för att lyckas?
– Vi tror att videomötet blir väldigt viktigt. Det viktiga är inte att vara en teknisk plattform, utan hur man använder tekniken till att organisera tillgången till läkare. Och det är en kombination av teknik, kvalitet och organisation.

Vad har ni för expansionsmål?
– Det kan jag inte avslöja tyvärr, the sky is the limit.

Hur bygger ni er tjänst?
– Vi har som policy att göra så mycket av den tekniska utvecklingen själva. Vi tror att det på lång sikt gynnar vår kompetens och möjliggör utveckling av tjänsten ännu mer och att vi får full kontroll på det vi gör.

Hur tänker ni kring diskussionen om vinster i välfärden?
– Det vi fokuserar på är att göra en så bra produkt som möjligt för patienterna. Vi tror att efterfrågan av vår tjänst är hög och kvaliteten är så bra att den kommer att trumfa alla diskussioner om vinster i välfärden. Vi är inte så engagerade i debatten. Just nu är vi i en sådan tillväxtfas att det en vinstreglering inte kommer att innebära något för oss.

Du menar att ni inte går med vinst just nu?
– Även om vi skulle gå med vinst skulle det inte påverka oss i dagsläget. Men den tjänst vi tillhandahåller tror jag politikerna inser att det vi håller på med är viktigt och att vi hittar en väg som gör att vi kan driva vår verksamhet.

Vad betyder företag som Kry för Sverige?
– Det är är väldigt bra för Sverige. Vi är ett exportcase, samtidigt som det är här vi anställer och bygger. Och vi håller på att ändra förutsättningarna för hur patienterna möter vården. På EU-nivå har 20 procent åkt till akuten, med höga kostnader, för att de inte hade tillgång till primärvård, säger Samuel Danofsky.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...