JOBBA DIGITALT. Digital transformation kan ibland kännas som ett buzzbegrepp som alla företag och organisationer måste ta tag i. Men hur bör företagen och organisationerna värdera den faktiska affärsnyttan med digital transformation? Accenture Interactives vd ger sin syn.
– Digital transformation kommer i olika former och skepnader. Många av de möjligheter som den digitala utvecklingen för med sig kan utvärderas på samma sätt som förändring målsatts och utvärderats under de senaste decennierna. Kostnadsbesparande åtgärder som till exempel robotisering kan mycket väl mätas med traditionella affärscase. Affärscase på intäktssidan är som alltid svårare att målsätta och utvärdera, säger Mattias Boman och fortsätter:
– Här finns ett behov av att gå utanför företaget och lägga mer vikt vid utvärdering av kundernas uppfattning om företaget och den upplevelse som företaget ger, vi kallar det key experience indicators.
För fundamental digital innovation blir det svårare.
– Utveckling av nya tjänster och affärsmodeller bör följa en process där projekten delas in i olika utvecklingsstadier, och detta bör inte ses som ett misslyckande. Av denna anledning bör man sätta interna mål som rör time-to-market, andel nedlagda projekt i olika stadier, kundernas upplevelse och till sist ekonomiska effekter. Det är dock viktigt att tänka på digital innovation i termer av en portfölj av innovationsprojekt snarare än mäta projekt för projekt då det är portföljen som ska höja upplevelsen och ge önskade ekonomiska effekter.
Begreppet digital transformation har mognat. Hur har det påverkat vad begreppet faktiskt innefattar – vad är digital transformation idag och vilka aspekter är det som särskilt efterfrågas inom digital transformation idag?
– I slutändan så skapas behovet av digital innovation av tre saker. Det är människors förändrade förväntningar. Det är den tekniska utvecklingen och dessutom finns som inom all transformation ett behov av struktur, process och människor för att driva en förändring.
Mattias Boman summerar:
– Om man kan föra samman dessa tre komponenter har man en bra startpunkt för att driva den digitala transformationen.
Hur ska företag och organisationer göra för att mäta affärsnyttan med digital transformation?
– Som jag nämnde tidigare, mycket av mätningarna kan vara samma som idag. Dock finns ett behov av att ytterligare mäta och förstå kunder och användare. Och ibland man behöva förstå att allt inte är mätbart utan att man kan behöva sätta medel åt sidan som fokuserar på att komma upp med idéer och tjänster med osäkert ekonomiskt utfall. Det är en stor skillnad på att målsätta och mäta en kostnadseffektivisering och utvecklandet av nya affärer.
Konkret, vad måste finnas på plats för att företag och organisationer ska lyckas med detta och vilka KPIer bör sättas upp för att mäta digital transformation?
– Det finns ett behov av att söka sig ut mot kunderna och att skaffa sig ett bredare nätverk av kunder som hjälper till i utvecklingen av tjänster genom co-creation. Dessa kan då också bli den referensbas genom vilken upplevelser och tjänster kan utvärderas.
Det andra perspektivet som företagen behöver utveckla är metodisk utvärdering av time-to-market och förmågan att göra förändringar om de inte klarar att leverera på tid, anser Mattias Boman.
– I och med att utvecklingen går så snabbt och att konkurrensen rör sig så snabbt så är snabba leveranser av största vikt. Annars så finns stor risk att någon annan redan utvecklat vad som ska utvecklas den dag man är framme.
Vad gäller att organisera sig internt kring detta ämne är svårt att ge ett generaliserat svar på, anser Mattias Boman. Men det finns några övergripande teman som många företag behöver fundera på inom sin egen kontext.
– Hur ser jag till att upplevelsen av företaget hänger ihop oavsett vilken funktion som är ansvarig? Detta gäller kunder och att skapa en sammanhängande kundresa, men också till exempel de egna anställda och leverantörer.
Mattias Boman fortsätter:
– Hur försäkrar jag mig om kompetens inom tekniska områden av värde för min relation med olika typer av människor och för att kunna utveckla de tjänster som människor efterfrågar? Samt för att kunna driva interna effektiviseringar?
Enligt Mattias Boman kommer svaret på dessa frågor sannolikt att få en direkt påverkan på organisation och kompetenser.
– Det kommer också finnas en indirekt påverkan då de väcker följdfrågor kring om stödfunktioner, till exempel finans, hr och it, fungerar på rätt sätt för att skapa mänskliga upplevelser baserad på de senaste tekniska förutsättningarna.
Vad kan göras inhouse och vad kräver extern hjälp?
– Det är en fråga som inte har ett generellt svar. Den är helt situationsberoende.
Vilka digitala plattformar och verktyg finns det som kan hjälpa företagen och organisationerna med detta?
– I och med bredden i den digitala transformationen finns naturligtvis en bred palett av plattformar och verktyg som kan användas i den digitala transformationen – från personaliseringsverktyg till plattformar för att hantera sakernas internet (IoT).

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...