JOBBA D. Knowit Mobiles vd tipsar om hur du sätter igång och testar de stora aktörernas ai-lösningar.

De stora aktörerna inom artificiell intelligens tävlar om medieutrymme för att belysa sina produkter. Inom branschen kan störst anses vara bäst. Vare sig det gäller ai-lösningar för e-handel, prediktion, röststyrning eller automation är det Google, Amazon, IBM och Microsoft vars buzz lyser starkast. Men hur kan företag använda sig av aktörernas ai-lösningar? Knowit Mobiles vd Axel Holtås delar med sig av sina insikter.

– Först och främst måste du identifiera ditt behov och genomföra en behovsanalys och konceptutveckling. Du måste bestämma dig för om lösningen ska gynna befintliga kunder, locka nya kunder eller om lösningen ska riktas inhouse som till exempel ett arbetsverktyg till personalstyrkan. Sätt dig ned med designspecialister och användarspecialister som vet vad det finns för tillgänglig teknologi och möjligheter och ta tillsammans fram en proof of concept. Den kopplas sedan till ett öppet api. Gör det enkelt och med en rudimentär integration för att bevisa att det fungerar och för att kunna visa upp det. I detta stadie behöver det inte finnas optimal prestanda, utan se om det flyger, testa på en användargrupp, plocka hem insikterna och besluta sedan om du ska genomföra ett skarpt projekt, säger Axel Holtås och fortsätter:

– Konceptutvecklingen är den del i projektet som kostar pengar för den kan ta tid och risken finns att saker måste göras om. Att använda befintliga ai-tjänster är däremot ofta billigt eller gratis och ai-tjänsterna körs oftast via öppna apier, däribland Facebook Messengers ai-robot eller IBMs Watson.

Vilka aktörers ai-tjänster bör företag börja med?
– Det är Google, Amazon, IBm och Microsoft som gäller. Börja med att titta på de stora aktörernas lösningar för de har verkligen superbra verktyg och är ofta kostnadseffektiva.

För att lyckas krävs att du använder dig av aktörernas öppna apier och att även du öppnar upp dina egna apier.

– Det är en absolut förutsättning för att lyckas jättebra. Gartner pratar mycket om detta. För att vara framgångsrik är öppna apier ett måste. Därefter kan du med andras data kombinerat med din egna unika data skapa algoritmer som tillför riktiga värden. Där börjar du med att använda ai-aktörens mjukvara och för in egna och externa datakällor och bygger en algoritm som sedan kan producera resultatet du är ute efter. Aktörernas ai-mjukvara är oftast kopplad till deras molntjänster och den kopplar du upp till via api.

Det finns färdiga algoritmer via ai-tjänsterna men de skapas oftast inhouse i samarbete mellan företagets egen personal och ai-specialister. Företagets egen personal står för branschkunnandet och behöver även säkra tillgång till företagets interna data. Ai-specialisterna kan ai-tjänsterna och kan även integrera viktiga externa datakällor.

Ur ett större perspektiv, vad krävs inhouse för att använda jättarnas ai-lösningar?
– Du behöver en affärsansvarig som förstår kunderna, hur man tjänar pengar och förstår branschen och dess utmaningar. Allt annat finns egentligen på stan (extern kompetens). Du måste ha öppna apier och därmed krävs det till viss del it-kompetens, men den kan du även hitta bland specialiserade konsultbolag.

Axel Holtås fortsätter:

– Om företaget är tillräckligt stort anställer man specialisterna. Annars köper du dig extern kompetens. Där finns de stora it-konsulterna som Knowit och våra konkurrenter. Vi har bolaget Knowit Decision som är nischat mot business intelligence, ai och machine learning. Sedan kan du även leta extern hjälp via mindre nischade business intelligence-konsulter som idag sysslar med machine learning och ai och kan detta väldigt bra.

Vilka är branscherna som redan idag använder sig av ai-lösningarna?
– Om vi pratar marknader och branscher så är röststyrning vanligt i dagens bilar. Volvo och Tesla har kommit långt vad gäller ai-algoritmer i självkörande bilar. Och ai finns även inom interna effektiviseringslösningar som t.ex schemaläggningssystem och logistiksystem.

Använder sig mer traditionella branscher av ai redan idag?
– Nej, inte i en större utsträckning ännu. Det finns företag som inser att det kommer att vara en stor konkurrensfördel att använda dessa system för att optimera sina verksamheten och höja kvalitén gentemot kunderna.

Men kan de använda ai-lösningarna redan?
– Det kan de definitivt göra.

Vilka delar av artificiell intelligens genererar mest bang for buck?
– Då är det röststyrning som gäller, det kostar inte mycket alls och det är öppna apier som du kan använda rakt av.

Vilka lösningar är dyrare?
– Givetvis de större bi-lösningarna och även IBMs Watson som efter ett visst antal sökningar börjar kosta pengar.

Hur lång tid tar det att ta fram en proof of contept?
– Vi har en processmodell vi kallar Agile innovation som är ett tio veckor långt projekt från första workshop till ett proof of concept som kan visas upp. Den kommer då inte ha all funktionalitet utan ha en enklare integration, men vara en prototyp där användaren kan få en bra bild över hur en fullständig lösning kan fungera. Det är ett förhållande vis billigt sätt att testa en idé utan att sätta igång ett jättestort it-projekt.

Vad kostar ett sådant projekt?
– Mellan 500 000 – 1 000 000 kronor, grovt räknat.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...