KONSTEN ATT. Gabriella Lahti producerar poddar åt företag och organisationer som The World Economic Forum, Mcdonalds, Bonnierförlagen och Elle. För Beaconomist delar hon med sig av sina bästa tips för att få de rätta gästprofilerna till sin podd.

Vad är det första man behöver tänka på när man ska använda sig av gäster i sin podd?
”Rätt utrustning – helst spela in i studio eller med bra bandare eller mikrofoner. Snälla, spela aldrig mer in någon podd i något kök, någonsin igen. Även om det är ett mysigt ställe där man normalt sätt brukar känna sig bekväm att ha en konversation, låter det hemskt i poddformat. Ett fantastiskt samtal kan tyvärr sluta i låga lyssnarsiffror om inte kvalitén håller dagens mått eftersom lyssnarna blir mer och mer vana vid studioljud”, skriver Gabriella Lahti i ett mejl till Beaconomist.

Genom att pricka rätt med gästerna skapar du dig utrymme i media och nya prenumeranter/lyssnare.

”Det leder i sin tur till fler sponsorer och samarbeten. Och så blir det lättare att få in fler framtida gäster till podden”.

Hur vet man vilka de rätta gästerna är då?
”Här bör man dels ha stenkoll på vad som intresserar poddens målgrupp men också göra research innan man börjar bjuda in och lyssna på hur personerna tidigare uttryckt sig i radio eller podd. Det kan vara en superintressant person, men om den inte känner sig bekväm framför en mikrofon och det tydligt märks så kan det vara bättre att se sig om efter någon annan som faktiskt gillar att prata. Tänk att du är lyssnaren – hade du själv tyckt att det var intressant att få besök av den här personen i dina öron”?

Gabriella Lahti fortsätter:

”En bra gästprofil är en person som fattar att podcast inte är en livesändning utan kan hålla sig till ett avslappnat samtal och vara lite bjussig med personliga anekdoter”.

Finns det några digitala verktyg för att hitta rätt gästprofiler?
Instagram, Twitter, Linkedin. Hålla koll på massmedia också såklart. Även andra poddar men jag börjar, och jag tror många lyssnare kan hålla med mig, bli trött på att höra samma person bli intervjuad om samma saker i flera olika större svenska poddar. Det är inte ett säkert kort bara för att det funkade på en annan ljudplattform. Jag tycker det är extremt inspirerande att lyssna på vad för sorts gäster som figurerar i amerikanska poddar, som Waking Up with Sam Harris, The New Yorker: Politics and more, This American Life, IDEO Futures, Masters of Scale with Reid Hoffman, för att nämna några, och på så sätt hitta svenska motsvarigheter till dessa”.

Det gäller också att skapa ett avslappnat men intressant samtal med gästen.

”Då behöver ni synka poddens syfte och avsnittets tema”, berättar Gabriella Lahti och utvecklar:

Man kan ju påpeka att det kommer redigeras och att det inte gör någonting om gästen säger fel eller vill ta om någonting. Sen är det ju också väldigt mycket upp till programledaren att vara genuint intresserad av sin gäst och inte bara poddar för poddandets skull. Det är någonting som också märks ibland, att programledaren inte snappar upp intressanta svar och ber gästen utveckla, utan istället går på nästa fråga i manus. Det här med att "käka lunch" innan med sin gäst vet jag inte om jag rekommenderar. Visserligen kan det leda till nya vinklar man inte tänkt på men jag gillar när det inte är för uppstyrt. Podd är ju personligt, intimt och okrystat”.

Utöver att använda sig av gäster som redan berättat sin story i annan kanal, finns det några andra vanliga misstag poddarna gör när det kommer till gästerna? Hur undviker man dessa?
Jag nämnde lite av det i förra svaret men just det här med att man följer manus stenhårt och inte lyssnar på vad det är gästen säger. Ibland släpper den ifrån sig små guldkorn och då gäller det att ha öronen på sin vakt. Någonting annat jag också tänker på ibland är det här med tiden. Jag vet att vissa poddkurser som startat i Sverige (utan att nämna några namn) rekommenderar poddar att vara mellan si och så långa, tidsmässigt alltså. Om man har den inställningen och tänker på klockan så kan gästen känna av detta och då också ge kortare svar. Så länge samtalet är bra, kör på. Det finns inga regler om hur lång en podd får eller inte får vara.

Hur får man gästerna att vara med?
”Man frågar snällt. Och berättar varför man vill ha med just den personen”.

Men större profiler är inte alltid lätta att få tag på. Hur brukar du göra då?
Kolla med vänner eller kollegor som möjligtvis har en bra ingång. Större profiler brukar ha assistenter som är snabba med att svara. Får man nej, försök boka ett senare datum. Får man nej, tjata om ett tag igen. Slajda in i profilens DM på Insta och fråga”.

Vilken nytta fyller pr-byråerna och influerar-nätverken i samband med detta?
”Nätverk är alltid bra och är det någon som har brett kontaktnät så är det just pr-byråer som ju ofta jobbar med influerare. Det kan vara skönt och tryggt för en gäst (läs: offentlig person) att känna till personen eller byrån som ställer just frågan om medverkan i podd”.

Hur ska man marknadsföra gästerna när de väl varit med i podden?
”Genom sina egna kanaler men också be gästen att sprida info om sin medverkan via sociala medieplattformar”.

Hur mycket kostar det att få gästerna att medverka i podden?
”Det borde inte kosta eftersom både gästen och podcastaren förhoppningsvis kan få ut någonting positivt av det hela. Har varit med om att gästen fakturerat några tusenlappar men vi snackar inga större summor. Däremot tycker jag det är nice om man kan stå för eventuella resekostnader och så är det trevligt att erbjuda gästen kaffe, te eller vatten såklart. Undvik att bjuda på en fet latte som består av mestadels mjölk då det lätt kan orsaka onödigt mycket harklingar under inspelning”.

Vem har varit den bästa gästen i en podd du producerat?
”Jag önskar jag kunde skriva Stephen King här men jag jagar honom fortfarande (på tal om att tjata på assistenter). Jag tycker faktiskt att de flesta som gästat poddar som jag producerat varit grymma, eftersom mina kunder är proffs”.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...