Både Facebook och Google får kritik för hur de hanterar personliga uppgifter och inte har tydliga riktlinjer nog vad gäller näthat, hot och fake news. Inte heller betalar de amerikanska jättarna skatt i Sverige som deras inhemska konkurrenter. Frågan är vad då svenska företag och organisationer med en framtoning på hållbarhet, ser på hur de själva använder sig av Facebook och Google och hur investeringarna i dessa digitala kanaler ser ut. Skandia, SJ, SEB och LO berättar om deras närvaro på Facebook och Google.

PONTUS HAAG, PRESSCHEF PÅ SKANDIA

Givet den kritiken Facebook och Google bemöts av, vad gäller hantering av personliga uppgifter, bristande riktlinjer eller insatser mot näthat, hot fake news och det faktum att de inte betalar skatt i Sverige, hur tänker ni kring er närvaro i dessa digitala kanaler?
– Vi följer detta noga eftersom vi hanterar personuppgifter med stor varsamhet. Vad gäller närvaron är Google och Facebook viktiga plattformar för att nå både nya och befintliga kunder. Trafiken som genereras till webbplatser domineras av Google och Facebook, säger Pontus Haag och fortsätter:

– Vi använder oss inte av kunduppgifter som till exempel mejladresser för att rikta annonser och inlägg, vilket är vanligt idag men fler borde reflektera över eventuella konsekvenser av detta.

Hur beroende är ni av de här kanalerna idag och hur ser ni på det?
– Det är två aktörer som dominerar internet, vilket skapar ett visst beroende precis som för alla andra och det måste vi förhålla oss till i vår kommunikation. Det ställer också höga krav på Facebook och Google att agera transparent och ansvarsfullt. Där finns det mer att göra kan vi konstatera. Det måste ställas höga krav på så dominerande aktörer, samtidigt är det ingen plattform som varar för evigt och över tid kommer andra aktörer att rita om kartan om användarna och annonsköparna tappar förtroendet.

Hur ser era investeringar ut i de här kanalerna och hur kommer de se ut framöver?
– Vi använder oss av till exempel sem för Google och betald räckvidd på Facebook för att nå våra prioriterade målgrupper. Vi kommer även fortsättningsvis att använda oss av kanalerna och planerar i nuläget ingen omläggning av hur vi arbetar. Samtidigt utvärderar vi vår närvaro utifrån vart vi får mest effekt och det kan få oss att lägga om våra investeringar. Något som också kan få oss att agera vad gäller köp är naturligtvis företagens agerande, avslutar Pontus Haag.

NICLAS HÄRENSTAM, PRESS- OCH PR-CHEF PÅ SJ

Givet den kritiken Facebook och Google bemöts av, vad gäller hantering av personliga uppgifter, bristande riktlinjer/insatser mot näthat, hot och fake news, hur tänker ni kring er närvaro i dessa digitala kanaler?
”Olika plattformar kommer och går men den digitala utvecklingen är här för att stanna. Vi kommer att finnas där våra kunder och presumtiva kunder finns. Vårt bidrag mot den digitala nedskräpningen är att alltid ha relevant innehåll”, skriver Niclas Härenstam i ett mejl till Beaconomist.

Hur beroende är ni av de här kanalerna idag och hur ser ni på det?
”Sociala medier är ett komplement till våra övriga kanaler, både vad gäller kundservice, pr och marknadskommunikation. Vi har direkta kanaler till våra trogna kunder via kundservice, mail, chatt, vårt kundprogram SJ Prio och att vi har 130 000 kunder varje dag i våra tåg. Sociala kanaler har den fördelen att de är snabba och att man med enkla medel kan styra mot rätt målgrupp i vidare kretsar”.

Hur ser era investeringar ut i de här kanalerna och hur kommer de se ut framöver?
”De direkta investeringarna är mycket blygsamma sett till helheten. Så kommer det förmodligen se ut även framöver”, avslutar Niclas Härenstam.

GUNILLA SVENSSON, PRESSKONTAKT PÅ SEB

Givet den kritiken Facebook och Google bemöts av, vad gäller hantering av personliga uppgifter, bristande riktlinjer/insatser mot näthat, hot, fake news och det faktum att de inte betalar skatt i Sverige, hur tänker ni kring er närvaro i dessa digitala kanaler?
”Vi tycker att det är bra att det kommer upp till ytan och att det blir en diskussion om transparens ur ett användarperspektiv”, skriver Gunilla Svensson i ett mejl till Beaconomist.

Hur beroende är ni av de här kanalerna idag och hur ser ni på det?
”Vår grundprincip är att vara närvarande i de kanaler våra målgrupper väljer att vara i och där de också tycker att det är naturligt att interagera med oss. På det sättet är både Google och Facebook viktiga som plattformar. Vår kommunikation bygger på att skapa relevans och förtroende, vilket gör oss noggranna med kontext”.

Gunilla Svensson lägger till:

Facebook är också en viktig kundtjänstkanal där vi snabbt kan kommunicera med våra kunder”.

Hur ser era investeringar ut i de här kanalerna och hur kommer de se ut framöver?
”Vi använder Facebook och Instagram för annonsering, men i relativt liten utsträckning. Vi bevakar utvecklingen”.

JOHAN ULVENLÖV, VALLEDARE PÅ LO

Givet den kritiken Facebook och Google bemöts av, vad gäller hantering av personliga uppgifter, bristande riktlinjer/insatser mot näthat, hot och fake news, hur tänker ni kring er närvaro i dessa digitala kanaler?
– De har en unik ställning i världen. Vi ser helst att de tecknar kollektivavtal i Sverige. Samtidigt är våra medlemmar aktiva på Facebook och Youtube och främjar vi oss från dem, skulle vi lämna fältet helt öppet för andra, säger Johan Ulvenlöv.

Hur beroende är ni av de här kanalerna idag och hur ser ni på det?
– De är jätteviktiga, det ska jag inte sticka under stol med. Men huvuddelen av vår insats i valrörelsen består av samtal med väljarna. Det är där vi har lagt krutet. Vi står inte och faller med Facebook.

Hur ser ni på diskussionerna kring Google och Facebook?
– Det är bra att det äntligen kommer i gång en debatt i branschen. Samtidigt måste vi finnas där människorna befinner sig, säger Johan Ulvenlöv.