Oscar Tillman är creative director på musik- och ljudproduktionsföretaget Plan8 som bland annat producerar ljud till UX. För Beaconomist berättar han hur alla som ska använda ljud i sina användarupplevelser kan tänka.

– Den absolut viktigaste funktionen för UX-ljud är att skapa en tydlig och intuitiv upplevelse för användaren. Men UX-ljuden sätter även karaktären och ger personlighet åt produkten eller tjänsten. Väl genomförd ljuddesign kan vara den sista pusselbiten i att allting bara känns rätt, säger Oscar Tillman och berättar hur Plan8 arbetar med ljud till användarupplevelsen.

– Vår utgångspunkt är att hitta svar på frågorna varför, hur, var, och när. Om man missar att göra förarbetet innan man sätter sig i ljudstudion är det lätt att man har en samling ljud som man inte vet varför eller hur de ska användas.

Plan8 inleder processen med att samla så mycket material och information som möjligt om produkten de ska designa för.

– Målgrupp, syfte, vad varumärket står för och hur ska det upplevas? Finns det några problem med produkten som användarna haft svårt att förstå? Vi bekantar oss med de prototyper, UX, design och animationer som finns tillgängliga, säger Oscar Tillman och berättar vidare.

– Steg två är att sätta ett koncept och en plan för hur vi kan lyfta produkten med ljud. Det sker oftast i workshops som vi gör med kundens representanter.

När vi har en gemensam vision börjar vi med själva ljud-designen. Här är det mycket viktigt att löpande testa och utvärdera alla ljud i rätt kontext. Om det inte finns en prototyp redo där vi kan utvärdera ljuden händer det även att vi bygger en egen dummy-prototyp. Här vill vi att det ska gå snabbt så att vi kvickt kan testa idéer och låta kund utvärdera.

– Sista steget är ofta att man gör användartester så att ljuden förstås rätt och ger rätt känslor och associationer. Har vi gjort rätt går vi vidare till implementation. Om inte, så går vi tillbaka till designfasen.

Oscar Tillman och Plan8 har en minnesregel de använder när de vill förklara funktionen av UX-ljud.

– POUND. Det står för Purposeful, där ljudet måste ha en funktion. Annars ska det vara tyst. Ownable, ljudet ska gå att känna igen och associera till varumärket. Understandable, användaren måste förstå vad ljudet har för funktion eller vad det vill berätta. Om jag exempelvis fick ett meddelande eller om jag just sparade något. Noticeable, det måste gå igenom och höras. Delightful, det ska skapa en skön känsla för användaren och ljudet ska göra upplevelsen lite härligare.

Hur anser du att ljud skiljer sig åt jämfört med övriga sinnesstimuli vad gäller användarupplevelse?
Hörseln är ett av våra starkaste sinnen och vi kan ta in och förstå världen väl även med ögonen stängda. Ljud är också otroligt känsloladdade, de kan omedelbart sätta tonen och helt förändra en upplevelse. Ljud kan användas som komplement till något som sker visuellt för att berätta rätt historia eller användas helt fristående.

När passar ljud till UX egentligen?
Det beror helt på vad det är för applikation och hur den används. Är det en tjänst, mjukvara, spel eller upplevelse? Körs den med lurar eller utan? Tittar man på skärmen när händelsen inträffar? Så länge ljuden har ett tydligt syfte och funktion, så kan de ha en plats.

Har du några bra exempel där ljud och UX fungerat väldigt väl ihop?
– De flesta nya bilar som säljs i dag har ju parkeringshjälp. Utan att nämna någon speciell modell så är funktionen av ljudet ett mycket bra exempel på där ljud verkligen kan hjälpa till i interaktionen med bilen och bilarna runt omkring.

– Facebook har under några år jobbat aktivt med att fördjupa interaktionen till appen med ljud. Små subtila klick och svep som gör att interaktionen känns innehållsrikare och mer uppdaterad.

– Ett lite udda exempel, men på Webbhallen i Liljeholmsgallerian i Stockholm finns en kölappsautomat som har ett Super Mario Coin Collect-ljud när man får sin kölapp. En enkel, rolig och spot on-addering till en i övrigt tråkig upplevelse.

Oscar Tillman ger exempel på vanliga misstag aktörer gör när de ljudsätter UX:

— Att man använder interaktionsljud som ljudläggning av film, så att varje animation, händelse och interaktion får ett ljud, vilket ofta resulterar en otydlig och irriterande upplevelse. Igen, alla ljud måste ha en funktion och inget ljud är också bra UX.

– Att ljud-designen inte fungerar med det visuella och att det ger fel associationer och känslor för varumärket och produkten. Gör en ordentlig förstudie och sätt ett tydligt koncept för vad ljuden ska uppnå innan man börjar med ljud-designen.

Ljuden är inte implementerade rätt. De spelas upp med fel volym relativt till varandra och till andra upplevelser inom samma kategori, till exempel andra appar eller produktljud. De har inte rätt timing förhållande till det visuella och användar-input, detta kan leda till ett bra designat ljud inte längre känns fungerar eller känns fel.

Man har inte tänkt på var ljuden ska höras, i mobiltelefonens högtalare, i laptop högtalare, hörlurar, tvn, tvättmaskinen. Lyssna och mixa alltid för den plattform ljuden ska spelas i från början av processen.

Vilka redigerings- och ljudprogram rekommenderar du till andra aktörer som vill skapa ljud till UX?
– Det finns många bra, vilken mjukvara man väljer är inte viktigt bara man känner sig bekväm och har ett snabbt arbetsflöde så man inte fastnar i det tekniska.

fem saker att tänka på när du skapar ljud till UX
– Börja med att hitta svaren på varför, när, var, hur?
– Utvärdera ljuden i rätt kontext
– Tänk även på tystnad som ett interaktionsljud
– Rätt volym
– Lev med ljuden länge innan de går ut till användare

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...