Nöjesanläggningen Junibacken vill bryta ny mark med digitala berättelser.
Junibacken på Djurgården i Stockholm investerar 25 miljoner kronor på nya lokaler och upplevelser. Utöver nya utställningar, musik, teater och events ska barnkulturhuset bredda med digitala berättelser.
– Eftersom vi arbetar med upplevelser och då specifikt med upplevelser som har sin grund i sagoberättande, barnlitteratur och teater så påminns vi ständigt om att mycket av innehållet som traditionellt funnits tillgängligt i tryckt media idag istället är förflyttat till digitala kanaler, säger Björn Edlund, vd på Junibacken och fortsätter:
– Där blir samma material till något annat än tidigare och människor får också andra förhållningssätt till det. För föräldrar med mindre barn blir problemet när det uppstår ett avstånd mellan dem och deras barn i den digitala världen och samtidigt upplever många en otrygghet och osäkerhet kring hur barns lärande vad gäller till exempel läsning påverkas av digitala upplevelser.
Adderandet av digitala kanaler kan ses som en digital transformation av det analoga besöket på Junibacken.
– Vi känner att vi vill utveckla vårt erbjudande till att omfatta berättandet och upplevelsen även i de moderna kanalerna och att det är något som våra besökare efterfrågar av oss samtidigt som det är ett svårt men naturligt steg för oss i den verksamhet vi bedriver.
Hur upplever ni att efterfrågan på era upplevelser utvecklas?
– Besökare med barn efterfrågar generellt saker de kan göra tillsammans och som alla får ut något av. Man vill gärna bli aktiverad och stimulerad såväl fysiskt som psykiskt. Besökarna vill inte uppleva digitala skärmar och innehåll som presenteras i det formatet men de är otroligt intresserade av annan ny teknik och då särskilt sådan där man får göra saker och inte bara titta. Det är ganska avancerade krav och inte helt enkla att tillgodose.
Vilka nya upplevelser kommer besökarna kunna ta del av?
– Jag tror själv att upplevelserna behöver vara baserade på igenkänningsbara historier för att vara attraktiva. Sedan måste de också vara relevanta, det vill säga använda ny teknik som tillför berättelsen något och som känns genuint spännande och användbart. Robotar, hologram och visuella 3d-upplevelser, allt där man kan dela en upplevelse vilket är kärnan i attraktiviteten.
Vilka byråer tar ni hjälp av?
– Mycket inhouse. Specifika utvecklingskompetenser från privata nätverk, människor man lärt känna efter vägen. Jag har varit vd för Tom Tits i sju år och dessförinnan var jag mer än 15 år i it-industrin.
Nästa steg i Junibackens digitala utveckling är att skapa prototyper för enskilda installationer med stort teknikstöd.
– Vi hoppas på att kunna ha de första klara efter sommaren då det också ska kunna godkännas och flyttas till konceptualisering och under hösten till skarpa tester med besökare. Vid årsskiftet står våra nya lokaler färdiga och där kommer våren 2019 då dessa saker presenteras.
Björn Edlund lägger till:
– År 2021 tror jag att det kommer att finnas betydligt fler bryggor mellan analoga och digitala upplevelser för yngre barn och där det kvalitativa innehållet handlar om lärande och då med inriktning på berättande, läsande, skrivande och räkning i olika former. Det kommer att bli en hårdare konkurrens om de kunder som är beredda att betala för den här typen av upplevelser och där kommer de med mest kvalitet och djupgående påverkan på känslor som glädje, tillsammans och framtidstro att vinna racet.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...