Den Acando-ägda designstudion Itch expanderar till Malmö.

Ansvarig för nya studion i Malmö blir Hanna Elfvin som närmast kommer från KAN. Hennes uppdrag blir att leda byrån framåt i södra Sverige.

I augusti 2017 förvärvade Acando designbyråerna Daytona och Transformator Design. Sedan dess har byråerna gått samman i Acandos business design Studio, Itch. Studion finns sedan tidigare i Stockholm och i Göteborg där uppdragen främst kommer från bank- och offentlig sektor respektive bilindustrin.

Erbjudandet grundar sig i ”design thinking”.

– Det är ett totalt och annorlunda erbjudande än vad våra konkurrenter gör. Vi samlar kompetenser utifrån de tre områdena affärer, teknik och beteende. När vi kombinerar affärerna och tekniken med det humana perspektivet ser vi att det finns en stor marknad där ingen annan jobbar på det sättet, säger Mats Alerius, vd på Itch.

Nu öppnar Itch upp en ny studio i Malmö för att tillgodose behoven hos de lokala kunderna.

– Vi expanderar till Malmö för att vi ser en bra marknad där. Vi ser en viss typ av kund i Stockholm, en annan i Göteborg och en tredje i Malmö. Genom att finnas lokalt i södra Sverige ökar vi möjligheten till att hjälpa våra kunder att bli effektivare. De (kunderna i Malmö) står inför andra utmaningar och vårt erbjudande passar bra på den marknaden.

Itch har sedan tidigare kunder i södra Sverige och affärerna har främst kommit från storbolagen, exempelvis Ikea.

– Det har hittills varit mer traditionell affärs- och it-utveckling. Med Itch vill vi förflytta oss ett steg närmare kunderna och ta en position där vi kan jobba med disruptiva och innovativa lösningar.

Mats Alerius anser att det finns få andra aktörer som levererar den affärskombon som kallas design thinking.

– Det finns duktiga affärsstrateger, it-leverantörer och designbyråer som tar med det mänskliga perspektivet men det är få aktörer som kan kombinera dessa tre perspektiv som kallas design thinking. Det är det vi erbjuder marknaden.

För Itch finns det tre olika typer av konkurrenter i Malmö.

– Dels finns de som är designbyråer, Som KAN. Sedan finns det managementkonsulter och traditionella it-konsulter, som Knowit och Tieto. Rent krasst finns det inte någon som lyfter fram alla tre perspektiv som vi gör.

Ingen?
– Tvingar du mig säga någon annan aktör som gör detta skulle jag säga Accenture Interactive. Sedan finns det andra aktörer på armslängd avstånd som Capgemini och PwC som växer genom förvärv.

Hur förändras er position när ni etablerar er i Malmö?
– Vi kommer att rekrytera mer folk och fortsätta växa som en av de största spelarna på marknaden. Med tillskottet i Malmö plockar vi in nya kundgrupper och breddar vår erfarenhet.

Hur många ska ni vara i Malmö?
– Det håller vi på att reda ut just nu och det finns ingen exakt plan ännu. Vi tror att vi åtminstone behöver vara 15 anställda på varje område och att vi då landar omkring 50 anställda. Sen får vi se var gränsen uppåt finns. Vi är 150 anställda i Stockholm och om marknaden i Malmö är en tredjedel av Stockholmsmarknaden bör vi behöva bli 50.

Hur ska det se ut omsättningsmässigt?
– Vi har inte satt oss ned och gjort klart det ännu. Hanna har precis börjat och ambitionen är att jobba fram affärsplanen nu. Jag kan inte säga något mer om det ännu. Men vi etablerar oss i Malmö för att vi tror att det finns en bra marknad där och att vi kan växa.

Inom några veckor ska en affärsplan vara klar när Mats Alerius och nya studions chef, Hanna Elfvin, hunnit sätta sig in i arbetet.

Hanna Elfvin kommer senast från digitalbyrån KAN som digital strateg och ansvarig för byråns kommunikation och marknadsföring. Hon berättar för Beaconomist om det nya uppdraget:

– Mitt uppdrag är att kicka igång Malmö-studion och sätta Itch på marknaden här i Malmö. Efterfrågan på business design har börjat öka här i Skåne i takt med digitaliseringen men det har fram tills nu har det inte funnits några givna byråer att vända sig till för dessa typer av tjänster, alltså tjänster som kräver både stor kreativ kapacitet, strategisk tyngd och djup förståelse för teknologins möjligheter. Jag har ett litet team på ett par service designers och en ux-designer som redan verkat här i stan under ett tag, men nu tar vi ett ordentligt tag och tar hela itch erbjudande till Malmöregionen.

Hur ska du sätta Itch på kartan i Malmö-regionen?
– Förstås genom att vara ute och träffa kunder och företrädare för företag och organisationer och prata om möjligheterna som finns i att ’disrupta’ sina affärsmodeller genom business design. I business design möter man de nya behov som uppstår inom företag och organisationer när digitaliseringen slår sönder de gamla strukturerna och där allt mer fokus läggs på kundresor och kundupplevelse. Genom vårt moderbolag Acando har vi också en möjlighet att ta på oss ganska så komplexa projekt när det kommer till tekniska lösningar, och det är en styrka som jag gärna framhåller. Kort sagt, att matcha itch erbjudande med Malmös alla möjligheter känns helt rätt i tiden. Hela regionen sjuder av innovationslust: det finns en fantastisk kraft i våra kreativa näringar, i våra inkubatorer och i hela startup-scenen, och detta smittar av sig på de mer etablerade företagen. I detta vill jag att itch ska vara en kraft att räkna med, som kan hjälpa till att omdefiniera och skapa nya affärer och exceptionella digitala upplevelser.

Vilka tre saker är högst upp på din agenda i höst?
– Det är en treenighet kan man säga, och den är nog ganska klassisk för en studio som ska etablera sig på en marknad – teambyggande, sälj och marknadsföring. Att bygga ett toppklass-team är nyckeln till att lyckas, och utöver det team jag har på plats söker jag framförallt seniora strateger med erfarenhet från digital affärsutveckling, design, kundinsikter och förändringsarbete. Samtidigt behöver vi ut och möta våra kunder och diskutera våra erbjudanden och hur vi kan hjälpa dem. Mognaden är väldigt varierande, och många famlar fortfarande med sina kundresor, med sina digitala tjänster, och med att få fart på sin digitalisering och där kan vi stötta. Sedan brinner jag och mina kollegor för att prata om detta ämne och genom att synas och prata om det hoppas jag kunna få fler att förstå vilket värde business design kan leverera och hur viktigt detta är för att skapa digitala kundupplevelser som verkligen gör skillnad.

Vilka trender ser du på marknaden?
– Hur många som helst. Men allra närmast till hands ligger att alltfler organisationer bryts upp från det traditionella silotänket, där marknad verkar för sig, sälj för sig, it för sig etc. Företagen tar alltmer till sig principer kring exempelvis cross-funktionella team, agila arbetssätt och growth hacking-metoder. Det är en enorm omställning och en enorm möjlighet, där teknologin bara väntar på att utnyttjas för att skapa helt nya upplevelser för kunderna.

Alex Mörén

Biträdande redaktör och reporter

alex@dagensopinion.se

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...