It-konsultbolagen Tieto, Evry och Knowit delar med sig av sina mest spännande pågående projekt inom artificiell intelligens (ai).
CHRISTIAN GUTTMANN, AI-FORSKARE OCH GLOBALT ANSVARIG FÖR AI-UTVECKLING OCH INNOVATION PÅ TIETO
Vilka är era tre mest spännande ai-projekt just nu?
– Intresset är väldigt stort för ai inom olika områden och vi märker av en ständigt ökad efterfrågan från kunderna. Ett konkret exempel är det unika pilotprojekt vi startade med den finska staden Esbo ifjol, som handlar om att kombinera stora mängder data från socialtjänst och barnomsorg, där vi med hjälp av ai kan utforma prediktiva, riktade insatser gentemot utsatta grupper i samhället och motverka social utslagning bland befolkningen, säger Christian Guttmann.
Tieto genomför även ett projekt som handlar om avancerad igenkänning av varor och inventarier i detaljhandeln.
– Med hjälp av robotik och deep learning kan vi börja automatisera hela livscykeln kring shoppingupplevelsen. I slutändan är målet att kunna täcka hela kedjan, från att följa utbudet av varor i realtid med automatisk påfyllning där det behövs, till att rekommendera produkter på individnivå och leverera dessa med hjälp av drönare direkt till hemmet. Stegvis så kommer dessa uppgifter, som tidigare hanterats av människor, i allt högre utsträckning kunna skötas med hjälp av ai.
Christian Guttmanns tredje exempel ligger i uppstartfasen.
– Det är vår nystartade ai-accelerator, den första i sitt slag i Norden, som handlar om att stötta svenska startups som vill utveckla nya lösningar inom hälso-och sjukvården med hjälp av artificiell intelligens. Innovationsmyndigheten Vinnova är medfinansiär och för tillfället har vi fyra spännande startups med i programmet, företag vars resa till mångt och mycket ännu är i sin linda och där vi ser stor potential för framtida ai-lösningar för välfärden.
Generellt, var sker det störst utveckling inom ai-området?
– Jag skulle vilja vända på det och påstå att det snart sagt inte finns något område som inte påverkas stort inom en snar framtid. Utvecklingen med ai och maskininlärning berör alla branscher och kommer vara en del av allas vår vardag i allt större utsträckning framöver.
Trots det förklarar Christian Guttmann att vård och omsorg är ett av de ”hetaste” områdena som det talas om just nu.
– Där sker utvecklingen snabbt med många spännande initiativ globalt – även om medvetenheten om detta i allmänhet är relativt låg. Andra områden är bank- och finans samt detaljhandeln, som varit relativt tidiga med att anamma tekniken. Till exempel görs olika former av riskbedömningar kring långivning redan idag med hjälp av ai och maskininlärning, och den nya tekniken är ett högt prioriterat område i branschen.
Vad är nästa stora grej som kommer inom ai?
– Det finns flera omvälvande förändringar som väntar runt hörnet. Många av de större techbolagen tittar just nu på teknik och lösningar som bygger på en så kallad artificial general intelligence – det vill säga ai som har möjlighet att lösa flera väldigt separata uppgifter samtidigt.
Det betyder att en ai exempelvis kan köra en bil, förutsäga ett hälsotillstånd, organisera resplaner för sommaren och andra saker samtidigt.
– Sådana system blir mer heltäckande och kan ta hänsyn till både den miljö och de sociala sammanhang där du agerar vid ett specifikt tillfälle.
En andra potentiell revolution är uppkomsten av datorarkitekturer som möjliggör mycket snabbare beräkningar av olika slag.
– Alla datorer och mobiltelefoner idag är fortfarande baserade på den så kallade von Neumann-arkitekturen som skapades på 1940-talet. Numera finns det dock prototyper på kvantdatorer som tillåter mycket mer avancerade beräkningar. Det pågår även försök med så kallade neuromorpha datachip som fungerar mer som den mänskliga hjärnan jämfört med traditionella datorer. På en skala från 1 till 10 är vi knappt förbi det första steget när det gäller att utnyttja den fulla potentialen med ai, avslutar Christian Guttmann.
NICLAS HANSSON, CHEF FÖR AFFÄRSOMRÅDET DIGITAL & EMERGING TECHNOLOGIES PÅ EVRY
–VI ser oss som ett av marknadens mest relevanta digitala powerhouses i Norden. I vår strävan att orkestrera den digitala transformationen i dimensionerna människa, affär och teknik är vi nog mest stolta över de tre projekten kognitiv kundsupport, kognitiv forskning och machine learning 2.0, säger Niclas Hansson.
KOGNITIV KUNDSUPPORT
– Sprunget ur vår historik som en av de ledande driftpartners som finns i norden – utnyttjar vi just nu den kunskap och kompetensen vi byggt upp i att utveckla en av världens mest avancerade ai-supportfunktioner som finns. Våra piloter visar nu att ai börjar lära sig samt förstå våra kunders problem och hur de skall lösas på bästa sätt för att få en ännu högre kundnöjdhet.
KOGNITIV FORSKNING
– I flera år har vi tillsammans med ett nordiskt forskningsinstitut byggt upp ett ai som analyserar, predikterar och drar slutsatser ur en enorm DNA-databas. I dagsläget har detta ai lärt upp sig att hantera processerna på ett sådant sätt att det har högre prestanda än hela forskningsteamet.
MASKININLÄRNING
– En tydlig trend vi kommer se mer av är neurala nätverk som lär upp eller coachar ett annat neuralt nätverk. Fördelen är att man drastiskt reducerar upplärningstiden det tar innan man anser ett ai upplärt och värdeskapande. Vi har nyttjat neurala nätverk att lära upp en augmented reality app att känna igen svenska trafikskyltar. Denna app skall sedan lära svenska barn och ungdomar trafiksäkerhet.
Var sker störst utveckling inom ai?
– Vi kommer se en enorm utveckling inom computer vision – förmåga att läsa av, känna igen eller skapa visuella element. Vi ser redan tidiga versioner av kognitiva algoritmer som klarar av att skapa bilder utifrån ren text till exempel. Vidare utvecklas bildigenkänningsförmågan i de kognitiva tjänsterna stabilt och blir mer och mer pålitliga.
Niclas Hansson lägger till:
– Detta är en spännande utveckling i kombination med att processorkapaciteten ökar, algoritmerna mer effektiva och pricksäkra och att en del ai-funktionalitet nu går att nyttja distribuerat ute i de mobila enheterna.
Nästa stora utveckling?
– Det kommer bli naturligt att fler kognitiva algoritmer finns distribuerade ute i de mobila enheterna. Det innebär att delar av processorbehandlingen kan ske direkt i enheten där mycket data finns eller samlas upp. Fördelen är att det kommer gå snabbare, man behöver inte vara uppkopplade emot molnet och mindre datatrafik kommer behövas. Det är även en välkommen utveckling utifrån perspektivet persondatasäkerhet.
Niclas Hansson avslutar:
– Vi kommer även se neurala nätverk som börjar träna andra neurala nätverk. Det kommer leda till kortare ledtider till dess att ett ai är upplärt till en sådan nivå att vi uppfattar det att skapa nytta och värde.
CHRISTINA JOHANSSON, KOMMUNIKATIONSCHEF PÅ KNOWIT
”Vi har många spännande projekt som rör sig inom ai-området. Vi har bland annat genomfört ett projekt för en av de större bilåterförsäljarna i Danmark där vi ersatt en del av deras administrativa rutiner med en robot”, skriver Christina Johansson i ett mejl till Beaconomist.
Projektet berör danska bilimportör- och bilåterförsäljarkoncernen Semler. Tillsammans har Knowit och Semler tagit fram Svend och Berta – mjukvarurobotar som ska bistå verkstäderna att sköta tidsbokningen av kundernas hjulskiften.
Christina Johansson hänvisar till Knowits årsrapport för 2017 där det finns mer info om projektet.
”Från att tidigare manuellt ha hunnit ta emot 150 per vecka klarar robotarna Svend och Berta av över 950 stycken. Dessutom har övertidsarbetet reducerats med 70 procent på grund av högre kvalitet i arbetsorderna”, skriver Knowit i Årsredovisningsrapporten för 2017.
”Robotarna Svend och Berta, eller de automatiserade administrativa programvarorna som de är, bryter igenom en kvantitativ barriär med sin felfria 24/7-effektivitet. Den klarar enkla, triviala uppgifter snabbt, med färre fel än en människa och de arbetar dygnet runt”, skriver Jim Nielsen, Knowit Decision i Danmark i en kommentar.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...