De två nordiska nätverkskoncernerna Intellecta i Sverige och Nordic Morning i Finland kastar sina byråarv för att ta strid om de digitala miljonerna.
Den börsnoterade Intellecta-koncernen slutar erbjuda tjänster inom stragegisk kommunikation och säljer fem byråer till H&H Group, som i dag öger Jung, Hallvarsson & Halvarsson, Comprend och Springtime och eventbyrån Wow till UMG för totalt 41 miljoner kronor.
H&H Group har idag skrivit på papprena som innebär att koncernen köper Intellectas byråer Intellecta Corporate, Hilanders, Bysted, Tomorrow och Unreel.
Affären innebär att Intellecta renodlar sig på digitala konsulttjänster i byråer som FFV och River och gaming i byrån Isbit.
– Vi lämnar strategisk kommunikation som affärsområde, säger Intellectas koncernchef Yann Blandy.
Varför tror ni inte på byråer inom strategisk kommunikation?
– Det är inte så att vi inte tror på det, men jag tror den här typen av byråer kan utvecklas bättre i en privatägd miljö än på börsen och utanför offentlighetens ljus. Är man inte lika stor som de globala spelarna, blir det svårt att konkurrera på börsen. samtidigt blir det enklare nu för Intellecta att förklara vad vi gör.
Hur påverkas krigskassan av affären?
– Vi förstärker balansräkningen, men går inte ut med några siffror.
Affären innebär att H&H Group tar över namnet Intellecta Corporate, medan Intellecta-koncernen får byta hamn.
Byråerna som Intellecta har sålt av stod för runt 23 procent av intäkterna som under 2016 uppgick till 449 miljoner kronor medan omsättningen låg på 517 miljoner kronor.
År 2013 avyttrade Intellecta sitt affärsområde inom print och reklam, Infolog, för 200 miljoner kronor till Accent Equity.
Konkurrenten om det nordiska byråherraväldet, finska Nordic Morning, avyttrade i fredags sin svenska tryckeridel Edita Bobergs, som omsätter 100 miljoner och sysselsätter 55 medarbetare, till Åtta45 Tryckeri.
– Vi har haft lite diskussioner med Edita Boberg om hur vi ska utveckla verksamheten vidare när vi fokuserar på digitala tjänster. Det är en utveckling som har pågått i flera år. Vi kom fram till att Åtta45 är en bättre hemvist för bolaget. Det som är extra bra att de anställda följer med, säger Nordic Mornings koncernchef Anne Årneby, som för övrigt drev byrån Rewir för Intellecta under Yann Blandy.
Vad innebär affären för kassan?
– Vi ska inte kommentera den delen, säger Anne Årneby.
Den enda analoga delen som finns kvar i Nordic Morning är nu fintryckeriet Edita Prima. Några planer på försäljning av bolaget har inte Nordic Morning i dag.
Anne Årneby koncentrerar sig att styra om koncernen, som driver byråer som Ottoboni, CountQuest, Klikki, Sitrus, Mods och Seed Digital Media, mot ännu mer digitala tjänster. Några nya förvärv är inte planerade.
– Vi fortsätter att vidareutveckla och förädla det vi har.
Nordic Morning erbjuder intern omställning, data-driven marknadsföring, content och service design och ställer om efter marknadens förändrade krav. Anne Årneby ger en hint om vad de de nya digitala tjänsterna handlar om.
– Om du tittar på Countquest, som vi förvärvade 2016, jobbar de mycket med data och analys. Med Ottoboni utvecklar vi sajter och appar, det som kallas service design. Vi utgår från hur användarbeteendet ser ut, vi har mycket dataanalys i botten, så tar vi fram en liten prototyp som vi utvecklar, mäter och testar efter hand. Det kan jämföras med tidigare då man utvecklade en idé och försökte sätta en hel plattform på marknaden.
Användandet av stora datamängder som grund i arbetet, ska genomlysa hela Nordic Morning. Totalt har koncernen 80 personer som arbetar med data & analys.
– Det återspeglar sig även när vi producerar content och även i Edita Prima sonm går över till allt mer personifierat tryck i stället för de stora volymerna.
Förra veckan köpte Deloitte multibyrån Acne och Acando digitalbyrån Daytona. Denna vecka sålde Intellecta sina kommunikationsbyråer.
– Hela marknaden är på väg att totalt förändras.
Var tar det vägen?
– Det är svårt att säga. Vi ser att det allt mer handlar om datadriven utveckling av kommunikation och tjänster i stället för den traditionella kommunikationsbranschens tjänster.
I vilka övriga områden ser du tillväxt?
– Det ser vi i Edita Publishing, som jobbar med utbildning. Man utbildar sig i dag genom att att använda innehåll, data och teknik på andra sätt. Det handlar om microlearning. När vi vill lära oss något för stunden går vi in på Google och söker, till skillnad från macrolearning där man anmäler sig till en kurs och går den. Microlearning är ett beteende som börjar synas på arbetsplatserna och det ändrar sätter för hur vi ska bedriva och paketera utbildning.
Kommer det fler strukturaffärer?
– Ja, det tror jag definitivt.
Nordic Morning är de facto självt till salu.
– Vår ägare, finska staten, har offentliggjort vilka innehav de inte ser som strategiska framöver vi och vi är med på listan. Men vi för inga diskussioner med våra ägare om det.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...