IoT-bolaget befinner sig i gyllene snittet och ska nå den globala marknaden, enligt vd Lars-Thomas Rasmussen.

Indentive grundades 2011 och techbolaget är specialiserat på IoT-teknologi, molnlösningar, app-utveckling och ip-tv-lösningar. Indentive har utvecklat IoT-plattformen Connective som är öppen och ger användarna tillgång till sina IoT-tjänster i samlat gränssnitt och levereras genom operatörer.

– När man tittar på IoT för massmarknaden, hemautomation och smart city så är det väldigt tekniskt och aktörerna diskuterar väldigt lite nytta. IoT måste vara användarvänligt och tillföra ett värde till konsumenten och så är det inte riktigt idag. Istället säljer aktörerna teknik eller ytterligare en pryl användarna måste förhålla sig till. Att tillföra en tydlig nytta och användarvänlighet är exakt vad vi försöker göra för smarta saker med vår plattform Connective. Vi mönsteranpassar dem så att de tillför nya typer av värden som underlättar för konsumenterna, säger Lars-Thomas Rasmussen, vd på Indentive och fortsätter:

– Vi vill inte bara koppla smarta saker med sensorer utan med andra typer av datakällor, som data från vädertjänster, kontaktdata, el-data och annat för att sätta IoT-produkter i ett större sammanhang och tillföra ett riktigt värde. Det är vad vi kallar mönsteranpassning.

Indentive samlar ihop olika typer av data från olika källor till det molnbaserade IoT-systemet som automatiserar processer.

– Vi använder oss sedan av en app för att kommunicera med dig om hur du kan använda systemet och generera en större egennytta. Vi ger användarna möjligheten att interagera med systemet och anpassa det eller automatisera olika typer av tjänster.

Connective är teknikoberoende av olika protokoll i datainsamlingen och kan använda insamling via Bluetooth, Wifi och andra signaler. Indentive certifierar leverantörer i styrsystemet och tar in tjänsteleverantörernas lösningar i systemet som sedan kan automatiseras.

Indentives kundmålgrupp är operatörerna och senast i förra veckan gick Indentive ut med att IoT-företaget tecknat avtal av leverans av Connective-plattformen via stadsnätet till Varbergs kommun genom samarbete med operatören Kalejdo Bredband.

– Sverige är vår första marknad och den inhemska marknaden är jätteviktig för oss där vi når stora volymer inför en internationalisering av produkten. Nu jobbar vi på den europeiska marknaden eftersom att operatörerna är betydligt större där.

Vad i utvecklingen befinner ni er?
– På den svenska marknaden finns vi redan. På den internationella marknaden har vi upparbetade relationer. Nästa år ska vi nå en operatör med fler än 250 000 kunder och 2019 ska vi nå en operatör med en miljon kunder. Jag skulle säga att förutsättningarna för de målen är väldigt bra och det är vad vi minst ska klara av. Vi har hamnat i det gyllene snittet där vi är specialister på det här systemet och bygger en operatörsprodukt och hade turen att komma in på marknaden väldigt tydligt.

Indentive har två affärsområden. Det ena är utvecklingshuset där Indentive jobbar mot operatörerna. Det andra området är R&D.

Indentive har ett hundratal kunder just nu och omsatte 25 miljoner kronor 2016 (brutet i december), en ökning från 16 miljoner 2015. Indentive redovisade ett rörelseresultat (ebit) om 400 000 kronor 2016. Mellan 2016-2017 ökade antalet anställda från 25 till 45.

– Det ser väldigt bra ut. Under ett år har vi byggt marknadsorganisationen och den operativa organisationen. Vi ska bli 80 anställda snart och har en organisation som ska klara det.

Nu går Indentive mot börsen.

– Vi tar in 30 miljoner i nyemissionen som pågår fram till fredag, den 20 oktober. Det ser bra ut och vi hoppas den blir fulltecknad.

Lars-Thomas Rasmussen fortsätter:

– Det finns flera anledningar till att vi går till börsen. En sak är att det inger ett förtroende att vara noterad på Nasdaq-börsen och det kommer gynna oss på den internationella marknaden. Den andra delen är att det händer saker så snabbt hos oss och vi måste ha tillgång till kapital för att göra expansiva emissioner. Det blir då enklare för oss att göra uppköp av andra bolag för att få ytterligare kompetens.

Vilka konkurrerar ni med?
– Vi ser ingen direkt konkurrent över huvud taget vilket kan verka lite märkligt eftersom operatörerna har ett sånt konkret behov. Men de kommer att komma, men då ligger vi många år framför i den tekniska utvecklingen.

Hur ser treårsplanen ut?
– 2020 ska vi vara en av fem aktörer på världsbasis som agerar gentemot operatörsmarknaden och vi ska ha fem miljoner uppkopplade abonnenter.

Ser ni de andra aktörerna redan idag?
– Nej, det gör vi inte. Ett som är helt säkert är att det inte kommer att vara Apple, Microsoft eller Amazon. De går inte in på marknaden utan köper upp andra bolag. Så de kommer att vara viktiga aktörer men inte konkurrenter. Operatörsbranschen är stor och det finns utrymme för 5-20 bolag ganska snabbt. VI har ungefär 12-24 månaders försprång tekniskt sett så om vi utnyttjar det och fortsätter att arbeta effektivt så kommer vi att ha en bra marknadsposition.

Hur stor kan IoT-marknaden bli?
– I Sverige är det redan en miljardindustri.