Vad ska IFS som utvecklar affärssystem för den internationella marknaden ha en tankesmedja till? Och varför ska tankesmedjan köra omkring med drönare i svenska skogar? Bas de Vos, chef för IFS Labs lyckas med konststycket att förklara hur det hänger ihop.
Sedan 1983 har IFS utvecklat affärssystem med Linköping som bas. Bolaget har i dag 3 500 anställda varav många utanför Sverige. I nederländska Utrecht driver Bas de Vos IFS Labs med ett tiotal medarbetare. Han verkar tycka det är låter lite futtigt.
– IFS Labs är ju en del av forskning och utveckling som runt 1 000 personer jobbar med. Och det är ju inte det enda stället där vi jobbar med innovation. En stor del av IFS jobbar med att utveckla nya produkter och nya produktversioner. Vi på IFS Lab jobbar tillsammans med övriga IFS i i många utvecklingsprojekt.
Vad kan en tankesmedja bidra med till en leverantör av affärssystem?
– Well, egentligen är det ganska enkelt. Det är mycket viktigt att förstå två saker. Ett – vilka är tekniktrenderna som potentiellt kan ändra sättet vi utvecklar våra affärer? Två – Vilka är tekniktrenderna som förändrar sättet våra kunder arbetar på? Förändras kundernas arbetssätt får det implikationer på affärssystemen. Så även om vi jobbar med saker som inte ter sig logiska i dag, kan det leda till ett projekt eller en produkt i morgon.
För 5-6 år sedan, såg IFS IoT (internet of things) komma.
– Men ingen förstod vad det betydde och hur det påverkade affärssystem.
IFS Labs började titta på IoT och vad det skulle kunna göra för sina kunder. Efter ett tag, dök det upp användarcase, och IFS Labs bestämde sig för att gå till en av sina kunder, Sporveien i Oslo.
– Vi gjorde ett pilotprojekt med dem för att avgöra om det skulle vara något för våra kunder, hur det fungerade och hur det skulle samverka med affärssystemet.
Sporveien kunde med hjälp av IoT samla data från elva olika system och skapa ett varningssystem som larmar när något håller på att fallera. Ur projektet skapade IFS produkten IFS IoT Business Connector som lanserades i våras.
– Projektet beskriver väl vilka ansvarsområden IFS Labs har.
Vilka huvudtrender ser ni?
– Blockchain-tekniken är riktigt intressant. Det rapporteras mycket om bitcoin och det finns en del praktiska tillämpningar, som i USA där det används vid ägande av mark. Förstås är alla banker intresserade, de pratar om valuta och smarta kontrakt. Vi började tänka fundera på vad blockchain innebär för våra kunder som vi har i branscher som olja, gas, försvar, flyg och tillverkning. Det är ju inte uppenbart. Men vi har startat ett projekt med några av kunderna för vad det skulle innebära för förvaltningen (asset management) av en komplicerad tillgång som ett flygplan över en livstidscykel. Det kräver att data om underhållet av tillgången ska spridas över en kedja av aktörer som alla har sina asset management- och affärssystem och då kan blockchain-tekniken vara intressant.
– En annan trend som vi har intresserat oss för några år är augmented reality och mixed reality. För servicetekniker finns det mycket potential. Tekniken utvecklas snabbt som Microsoft med Hololens. Där undersöker vi vad som kan bli länken till affärssystem. Ska vi utveckla ett api där andra kan utveckla ar-applikationer för systemet som IFS Yourself? Men hur ska vi hantera alla olika plattformar och olika tekniker som används inom ar. Vi tror det finns stor potential i att hjälpa våra kunder. En servicetekniker skulle kunna sätta på sig utrustningen och få all information hen behöver, exempelvis instruktioner.
– Vi tittar också på framtiden för användargränssnitt. Idag presenteras data i högra grad på användarnas skärmar. Affärssystemen håller på att ta steget till mobiler. Frågan är vilket som är nästa sätt som folk interagerar med affärssystemen? Där är konversationsgränssnitt, chatboxar, röststyrning intresseranta tillämpningar.
Hur kommer alla trender och förändringar att ändra IFS marknad och position på den?
– Det här är eran av digital transformation. Även om jag inte gillar ordet digital transformation så värst. Antalet aktiva vetenskapsmän är i dag större än alla som har levat fram till nu. Så det vi vet är att förändringarna kommer. Och snabbare än du tror, säger Bas de Vos och nämner ett favoritexempel.
– Vilka är ledande inom bilindustrin? Det är inte de traditionella biltillverkarna utan företag som Google, Tesla och Uber. Förändringarna kan också komma från oväntade ställen. Så alla företag och organisationer, behöver hänga med i trenderna. Om någon annan transformerar din industri och du inte hänger på, är du dömd att misslyckas. Vi vill att våra kunder ska vara ledande, och då måste vi vara detsamma.
När ni har ambitionen att vara ledande, vilka är det då som utmanar er?
– Om du tittar på den innovativa delen, som jag svarar för, så befinner vi oss på en intressant position. Vi är förstås mindre än tech-giganterna. Det är ingen hemlighet att vi är mindre än Microsoft. Så på IFS Labs, behöver vi välja de smarta investeringarna och att göra som vi gjorde med IFS IoT Business Connector – genom att starta i liten skala, men tidigt, kunde vi utveckla vår egen vision och en egen produkt lagom till marknaden efterfrågade den. På så sätt kan vi hänga med de större och starkare aktörerna och kanske även ligga i frontlinjen, säger Bas de Vos och förklarar vad drönare som flyger i skogen kan ha att göra med att utveckla affärssystem.
– IFS kommer aldrig att ge sig in i drönarbranschen. Det är inget ansvar en utvecklare av affärssystem har. Men det vi har ansvar för är att våra kunder och produkter är redo för förändringarna som kommer. Så vi spenderar en hel del tid med att fundera på drönare och vad de betyder för oss och våra kunder.
Funderingarna ledde till att IFS utvecklade ett användarcase där drönare följde svenska elkraftsledningar. Med hjälp av maskinlärning och bildbehandling, kunde drönarna hjälpa till att avgöra var det fanns störningar.
– Det kan spara kostnader för våra kunder som annars hade använder helikoptrar. Men det riktigt intressanta var att vi med hjälp av vår Business Connector kunde koppla drönarna hela vägen in i affärssystemet så att det till exempel kunde gå ut order till reparatörer. På så sätt kunde vi visa kunderna hur deras värld kan förändras. Och om flera av våra kunder börjar använda drönare kan vi ge dem råd om hur de bäst ansluter dem till affärssystemen.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...