Icta är den börsnoterade delen som blev över när H&H Group förvärvade alla kreativa byråer inom den dåvarande Intellecta-koncernen den 31 augusti 2017. Resan har hittills inte varit bekväm med fyra kvartal med negativa rörelseresultat, men under Q3 i år vänder koncernen till vinst och bolagets nya vd Michael Koefoed Steensborg Drejer anar morgonluft.
Efter separationen från de kreativa byråerna återstod den digitala strategibyrån River och FFW, som i huvudsak säljer utveckling av Drupals cms-system men även är en partner till cms-systemet Sitecore. Dessutom äger Drupal 38 procent av spelstudion Isbit.
Hittills i år, januari-september har omsättningen ökat med 7,3 procent till 80 miljoner kronor. Rörelseresultatet har vänt från en förlust på -5,8 till en vinst på 3,4 miljoner kronor. Per den 30 september 2018 uppgick antalet medarbetare till 417 (445).
44(54) procent av intäkterna kommer från Europa, varav 5(6) procent från Sverige. USA stod för 36(44) procent.
Hittills i år, januari-september, har omsättningen minskat med 8 procent och rörelseresultatet minskat från 4,2 till -1,6 miljoner kronor.
Av kvartalsrapporten framgår att Icta ”löpande” för en dialog med banken eftersom det finns en risk att Icta inte uppfyller kraven. Det i sin tur kan innebära att banken kräver återbetalning av utstående lånen.
Icta har fått en delvis ny ägarkonstellation med bland annat pr-byrån Springtimes grundare Jan Åfors som storägare. Sedan i maj har bolaget också en förnyad styrelse och ny ledning.
Michael Koefoed Steensborg Drejer har fått uppdraget att som vd vända Icta till vinst och säkra aktieägarnas investeringar.
– Inga träd växer till himlen. Jag tog över i mitten av andra kvartalet och jag och styrelsen satte då tre mål: minska kostnaderna, lägga fullt fokus på att få våra två dotterbolag River och FFW att prestera som tidigare, och realisera värdet av våra 38 procent i Isbit, säger han.
Han säger också att han inte ”lägger mycket tid” på moderbolaget Icta och att han är baserad i Danmark, trots att bolaget har sitt säte i Stockholm:
– Jag är vd på Icta men har framförallt också rollen som global vd för FFW, som står för 80 procent av Ictas affärer. Vad som händer i de två rörelsedrivande dotterbolagen, dikterar riktningen för Icta.
FFW har haft ett bra Q3 och håller en hygglig position på marknaden. Byrån håller fast vid Drupal, trots att andra plattformar som WordPress växer.
– Ja, Drupal är mer för stora organisationer. Vi jobbar med en hel del mycket stora projekt för organisationer och myndigheter. 6.5 procent av de 100 000 största sajterna använder Drupal, bland annat: NBC, Amazon, Billboard, CNBC, Bank of America, Maersk, Lunds Universitet, Stanford University och många fler. Vi är även guldpartner till Sitecore.
Vi ser inte så mycket Drupal i Norden?
– Det är faktiskt stort i Finland och Danmark som använder Drupal i mycket högre utsträckning än i Norge och Sverige.
Är FFW ett cms-implementeringsföretag?
– Det skulle jag säga är en förenkling. FFW hanterar i stor utsträckning mycket omfattande teknikprojekt. Vi säger att vi är en partner inom innovation, implementation och användarupplevelser. Vi går mer in på kärnan av våra uppdragsgivares affärer och integrerar allt i cms-systemet såsom Marketo och Salesforce.
Vilken position vill ni ta med River?
– River är på väg tillbaka och har ändrat sitt erbjudande ganska dramatiskt under året. Under Q3 drabbades River av några uppskjutna kundprojekt, en del folk har slutat, men generellt har River utvecklats till att bli en strategisk partner. River kommer in hos uppdragsgivare som vil få ut mer av sina digitala investeringar.
Ni ska spara kostnader, hur ska det gå till?
– För sex månader sedan, hade vi en vd och finanschef för moderbolaget, det fanns ett stort kontor på Birger Jarlsgatan. Nu har H&H Group tagit över kontoret och River hyr in sig. Prenumerationer och andra konstiga saker har vi tagit bort. Varken jag eller ekonomichefen jobbar heltid för koncernen och det innebär en del mer jobb för oss, men vi gör det gärna för att skapa mer värden för aktieägarna.
Vad har ni för planer för tillväxt?
– I måste i första hand gå runt. Vi är är inte riktigt där än. Jag och några kompisar startade FFW och vi är i dag 400 anställda med 19 kontor i nio länder. Så det är klart att jag är en ambitiös kille, men jag är ännu inte redo för att berätta viken riktning vi ska fa för Icta.
Hur utvecklas marknaden och vad efterfrågar uppdragsgivarna?
– När jag startade FFW för 18 år sedan, gjorde vi väldigt enkla sajter. Vi kallade dem ’visitkortssajter’. Uppdragsgivarna ville knapp betala för dem, men de visste att de behövde vara online. Nu är det fundamentalt för ett företags kärnaffärer och strategier. Den transformationen fortsätter. I dag räcker det inte med att pusha ut saker i en telefon eller på desktop. Vi måste ha koll på wearables, vr och inte minst audio/voice, som kommer att bli viktigt för handeln. Vi behöver kunna finnas där uppdragsgivarnas kunder finns oavsett device. För några år sedan pushade folk ut sina lösningar och var nöjda med det. Men i dag och ännu mer framöver, handlar nästa steg om att optimera sina lösningar med hjälp av användarinsikter. År 2003 lanserade man en sajt utan att ha koll på vad kunderna efterfrågade. Idag lägger tar vi fram några få features och sedan arbetat vi med uppdragsgivarna och användarna för att slippa ta fram funktioner som inte blir använda.
Låter som ni behöver skeppa allt mer komplicerade tjänster?
– Jag skulle säga en annan typ av tjänster. Det är klart att det är något annat att trycka ut något i Amazon Alexa. Men funktionaliteten är inte så annorlunda. Vi vill inte vara för långt fram heller. Bara lite längre fram än kunderna så vi kan ge dem råd. Att sätta trenden, det är inte där pengarna finns.
Michael Drejer berättar också att FFW utvecklar mer ”sofistikerade” tjänster i USA än i Norden.
– Vi har ännu inte fått Alexa. Inte förrän nyligen har vi fått Google Home. Vi har byggt system för Alexa i USA i 3-4 år.
Har vi fått ett språkproblem?
– Ja, till nackdel för Norden. Många av konsultbolagen i Norden har ingen erfarenhet av de nya rösttjänsterna, som Google Home och Amazon Alexa och vilken teknik som finns tillgänglig. Där är det en fördel för oss att vi har företag som FFW på den amerikanska marknaden.
Vad kan konsekvenserna bli?
– Vi behöver se upp. Men å andra sidan tror jag inte att kommer att vara några problem om några år. Då kommer Google att ordna det. Då ska det inte vara något problem att prata isländska, danska eller svenska.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...