”Hur långt är ett snöre – innan det går av?”

Det vanligaste svaret på frågan om hur långt ett företag har kommit på sin digitaliseringsresa är motfrågan ’hur långt är ett snöre’. Det vet vi nu, sju artiklar in i vår och Sofigates artikelserie AFFÄRER & DIGITALISERING. Digitaliseringsarbete är som Trygg-Hansas vd Mats Dahlquist säger i dagens artikel ett ständigt ”gnet”, förhoppningsvis med en och annan innovativ snilleblixt efter resan.

Ett annat perspektiv på det där ”långa snöret” som inte brukar komma fram så ofta i den den digitala ångesten/euforin är vad som är konsekvenserna av en transformation. McDonalds bygger upp ett nätverk av laddstationer vid sina restauranger och förvandlas då de facto till en mack. Mackar som Cirkle K gör sitt bästa för att konkurrera med McDonalds med sina matutbud. Den dagen konsumenterna förknippar McDonalds mer med en mack, vad är företagets story då?

I denna utgåva av Beaconomist har vi två andra exempel. Medier som blir utbildnings- och konferensföretag. I min maillåda får jag varje vecka entusiastiska mejl från Resumé och Veckans Affärer. Dock inte från någon stolt redaktion som har scoopat, utan från någon konceptchef som torgför kurser och seminarier. Dagens Industri är inget undantag. Tidningens, förlåt koncernens chefredaktör Peter Fellman säger att detta inte är något problem, konferens och utbildning ligger på andra avdelningar än redaktion. Jag håller inte med.  För vad blir till slut storyn om Dagens Industri om touchpoints och affärer inte i första hand handlar om redaktionellt innehåll? Det absolut inget fel i att agera utbildningsföretag, men jag undrar om det är rätt och framkomligt att låtsas vara ett medieföretag. En annan sak är att medierna, genom att agera utbildare och konferens- och researrangörer börjar konkurrera med sina kunder, som köper annonser i medierna.

Ett annat exempel i dagens Beaconomist är Adlibris som börjar ta in andra kategorier än böcker, datadrivet och styrt efter kundernas faktiska efterfrågan. På något vi lägger Adlibris ansvaret för vad företaget ska handla om i händerna på kunderna. Företaget blir det kunderna vill att det ska vara. Och det är ju en självklar del i i digitalisering. Kundernas insikter ska leda fram till hur företaget agerar och levererar. Men frågan som bör ställas, och i alla fall jag upplever inte ställs, är hur långt ifrån ursprunget ska transformeringen ta ett varumärke. Om ett varumärke förflyttar sig för långt från sin kärna, dras snöret till slut av. Då blir McDonalds en bensinmack. Då kan det gå som för hypade General Electric som gick från att leverera el till precis allt förutom trovärdighet och överskott. Så hur lång kan ett snöre bli? Inte oändligt i alla fall.

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Beaconomist

rolf@beaconomist.net

 

Rolf van den Brink

Jobbar främst med nyheter, reportage och foto och leder det redaktionella arbetet, men ägnar också rejält med tid till den löpande driften av företaget. Har jobbat på Dagens Opinion sedan 2009.

rolf@dagensopinion.se