Handelsbankens tv kanal grundades 2011. Nu är det dags för EFN att ta nästa steg. Att bli en folklig kanal. Och då behövs folkliga journalister.
Handelsbankens tv-kanal EFN har hittills haft sin tyngdpunkt mot finansproffs. Inte minst ha kanalens börsprogram varit uppskattade.
Men nu ska EFN bli en betydligt mer folklig kanal. Det har redaktionschefen Anna Fagerström bestämt sig för.
– Vi ska bli mycket mer engagerande när det gäller privatekonomi. Vi är starka på börs och finans, nu blir nästa steg att bredda oss både innehålls- och ämnesmässigt, säger Anna Fagerström
Hon utvecklar:
– Den bukett vi har inom börs och finans har inte samma potential att växa som privatekonomi. För vår del ser vi en jättepotential.
Ett ämne som EFN kommer att jobba med med är bostäder där journalisten Joakim Båge, tidigare Dagens Industri och som i dag gör podden Kvadrat, kopplas till kanalen.
– Bostaden är en stor privatekonomisk fråga tar en stor andel av plånboken för de flesta.
EFN fördjupar också samarbetet med Nicklas Andersson, som sedan i våras gör Uppesittarkväll, och med Niklas Ekdal samt Katrine Marcal.
EFN har också en stjärnrekrytering på gång i Amelia Adamo som under decennier trollband kvinnliga läsare som redaktör för Bonniers-magasin som Amelia, Tara och M-magasin.
– Vi gjort upp med henne om att komma och jobba med oss i höst. Hon är verkligen en engagerande person. Hon har bland annat drivit frågan om kvinnors ekonomi.
Vill ni ha en mer kvinnlig publik?
– Ja.
Att det skulle vara EFNs ägare, Handelsbanken, som ligger bakom den nya inriktningen, håller inte Anna Fagerström med om.
– Uppdraget som vi har från våra ägare är lite lagom luddigt. Vi ska göra engagerande ekonomijournalistik och som jag tolkar det ska vi vara folkbildande, engagerande och fördjupande.
Vill Handelsbanken även nå privatkunder och inte enbart företag?
– Någon sådan agenda har inte nått mig. Det finns inget krav på räckvidd.
Ja, vad har ni för räckviddsmål?
– EFN ganska känt i professionella finanskretsar. Men bland vanligt folk känner inte många till EFN. Det vill jag ändra på. Vi gör viktigt och fördjupande material, så vi tycker verkligen att det borde nå många fler.
Med en breddning mot privatekonomi möter EFN andra konkurrenter.
– Den stora konkurrenten är vad folk lägger sin tid på. Vi tror inte på att göra allt och att ösa ut material och förvänta sig att folk ska navigera i materialet själva. Vi väljer ut det vi tycker är viktigast nu. De där fem och inte 100 sakerna. Vi vill verkligen vara folkbildande, klickjournalistiken är ett problem.
Så det finns klickjournalistik även inom affärsjournalistiken?
– Det tycker jag absolut. Vi vill att vår publik ska säga ’aha’ i stället för ’jaha, var det inte mer än så’.
Under 2017 höjdes omsättningen i EFN från 2,1 till 5,1 miljoner kronor, enligt bokslutet. Det är dock en bråkdel av vad det kostar att driva kanalen. Men Anna Fagerstöm är förtegen om finansieringen.
– Jag kan inte säga något.
Drar ni in pengar på annonser eller distributionsavtal?
– Det finns inte med i vår affärsmodell. Vi har inga intäkter överhuvudtaget och har inga planer på att ändra detta.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...