Svenska söktjänsten Hitta.se vänder negativa trenden och expanderar i Stockholm och Göteborg. Fler tjänster och djupare företagsinformation är några av tricken.

Hitta.se har vänt den negativa omsättningstrenden som såg bolaget gå från 348 miljoner kronor i omsättning 2012 (brutet i december) till 252 miljoner kronor 2015. För 2016 uppgick omsättningen till 257 miljoner kronor, rörelseresultat (ebit) låg på 66 miljoner kronor. Enligt Hitta.se har företaget idag 140 medarbetare och nu ska företaget växa till 180 medarbetare i slutet av 2017 med rekryteringen av 40 säljare.

– Vi har under de senaste åren satsat mycket på bostadssegmentet och vill vara användarens bästa vän när man flyttar, renoverar eller bygger nytt. Därför har vi lanserat ett pärlband av tjänster som stöttar just detta, säger Alexander Hannerland, vd på Hitta.se och ger oss listan:

– Det är tjänster som Livsstilskartan, Tomtgränser, Bostadsvärderingar, Bygglov och Soluret. Användarna har definitivt förstått nyttan av våra nya tjänster och nu har även fastighetsmäklare, byggföretag, inredare och trädgårdsarkitekter sett nyttan med det vi gör. Därmed kopplar vi ihop säljare och köpare på ett bra sätt,

I somras sålde Schibsted sina andelar i Hitta.se till Alexander Hannerland, entreprenören Stefan Tocca och investmentbolaget Sprints Capital, grundat av Henrik Persson.

Vilka nya tjänster erbjuder ni?
– Vi har på senare tid bland annat adderat på djupare företagsinformation, såsom ekonomiska nyckeltal, styrelsesammansättning och gratis årsredovisningar. Vi kommer att fortsätta på det här spåret. Vi ska bygga en story kring varje företag som syns på Hitta.se.

Hur investerar ni i ny teknik och nya digitala tjänster?
– Våra satsningar på ny teknik handlar främst om mobila tjänster. Mobilen har sina begränsningar i skärmstorlek, men skapar å andra sidan en massa nya möjligheter med geo-positionering, rörelsemönster och inte minst frekvens i användning, vi tittar i våra mobiler cirka 100 gånger per dygn. Här tittar vi mycket på hur Hitta.se kan skapa intressanta lösningar. Det vore exempelvis kul om vi kunde erbjuda användaren att hålla upp mobilen mot väggen och testa olika tapetmönster, och direkt beställa tapeterna hos oss.

Hur ser er er content-strategi ut?
– Vi köper in stora mängder rådata som vi bearbetar, kopplar samman och presenterar på ett enkelt och smakfullt sätt. Contentstrategin bygger på att vi hela tiden utgår ifrån vad våra användare söker efter. I nästa steg arbetar vi fram en strategi kring hur just dessa sökningar kan generera en bättre och djupare träffbild. Utifrån detta köper vi in data från svenska och internationella aktörer så att vi kan tillgodose användarens behov i så stor utsträckning som möjligt.

Hur ser affärsmodellen ut, ändras den nu?
– Lejonparten av våra intäkter kommer från sökannonsering och reklam. Användaren söker efter något denne är intresserad av, våra kunder erbjuds möjligheten att synas i samband med dessa sökningar. Under senare tid har direktintäkter från våra användare ökat ordentligt och då handlar det om att vi tar betalt för djupare information, exempelvis våra fastighetsrapporter och Grannkollen.

Några nya projekt eller samarbeten du kan berätta om?
– Vi berättar inte om nya projekt innan lansering, men vi har sjösatt några riktigt stora initiativ. Även dessa inom bostadssektorn.

Omsättningsmässigt vände ni en negativ trend 2016, hur ser det ut för 2017?
– Vi kommer ha fortsatt tillväxt 2017 och sett till orderboken så kommer även 2018 att visa på tillväxt.