Göteborgs-Posten ska på allvar konvertera digitala gratisläsare till betalande och får då slåss med giganter som Netflix och Spotify om uppmärksamheten och pengarna. Chefredaktör Christofer Ahlqvist berättar om planerna.

Lagom till sjösättningen av betal-planerna, släpper GP flera nyheter, bland annat en utökad bevakning av näringslivet i Västsverige med tre reportrar och en redaktör, något som läsarna ska ha frågat efter. Under hösten har GP också värvar 25 nya medarbetare, bland annat för att fylla papperstidningen med ytterligare åtta sidor per vecka.

Christofer Ahlqvist berättar att redaktionen är entusiastisk inför tanken att ta betalt av läsarna på nätet `a 99 kronor per månad.

– Folk tycker att det är roligt och känner stoltheten i att vi inte ger bort det vi producerar.

Redaktionen kommer att möta konkurrens om både pengar och uppmärksamhet.

– Väldigt många av våra läsare använder allt från Facebook, Netflix och Spotify till små mobilspel. 70 procent läser oss i telefonen. Så vi slåss om folks tid i telefonen. Men jag är övertygad om att det finns ett intresse för nyheter och en plats för oss.

Gäller intresset alla åldersgrupper?
– De som läser oss på nätet ligger 20 år yngre än i pappret. Jag skulle tro att nätläsarna ligger vid 40-års strecket.

Målen för konverteringen av gratisläsare är ”inte riktigt officiella”.

– Vi har satt dagsmål den första tiden och de har vi slagit med råge. När som helst når vi tusen prenumeranter och det efter två dagar.

Då ska sägas att den första månaden kostar det en krona att prenumerera.

Hur kampanjar ni för att få betalande läsare?
– Idag är det normalt och accepterat att ta betalt, så vårt mål har inte varit att säga att ’nu tar betalt på nätet’. Under en period har vi berättat vad vi gör på redaktionen, haft intervjuer med profilerade reportrar, vi har anställt mer än 20 journalister sedan i augusti och därför kunnat göra nya satsningar som en utbyggd ekonomidel och Göteborgiana, om Göteborgs historia och utveckling. Vi vill visa vad vi gör och varför vi är viktiga helt enkelt. Det ska kännas naturligt att prenumerera på oss.

Hur anpassar ni er efter andra typer av konkurrenter som Facebook och HBO?
– Vi ska inte anpassa oss efter dem. Men vi ska ha koll på dem. Vi ska inte ha så att man spelar mobilspel på vår sajt. Vi måste verkligen fokusera på det vi kan, vilket är journalistik. Och om vi gör bra journalistik, då är jag säker på att folk kommer att fortsätta att vilja betala.

Tänker du att ni ska köra på med samma sorts journalistik som tidningarna har använt sig av de senaste 100 åren?
– Det är klart att det finns utvecklingar att göra. Det finns andra möjligheter att presentera journalistik. Där har medierna varit ganska traditionella. Men jag tror att det blir viktigast att hitta bra nyheter och bra läsning. Läsarna ska ha en naturlig relation till oss och känna att vi ger dem tillräckligt mycket, att det finns ett utbyte mellan oss, att de känner att vi rapporterar om det de bryr sig om i Västsverige och att de nästan är en del av tidningen. Om inte GP skriver om den lilla konsthallen, finns den nästan inte. Det gäller för oss att synas och vara ute på plats i staden så att alla känner att vi är en del av staden.

Kommer ni att involvera läsarna mer i den redaktionella processen?
– På sikt kommer det att ske, men vi har ingen stor plan just nu.

Ni konkurrera med globala koncerner som Google och Spotify med kanske tresiffriga miljardbelopp, som kan skapa världens bästa användarupplevelser som finns att få för pengar. Hur kan ni matcha de upplevelser de kan prestera?
– Vi måste fokusera på det vi kan och på att journalistiken kommer fram så bra som möjligt. Det kanske inte blir med den allra senaste flashiga lösningen. Men vi kan maximera upplevelsen av lokal, bra journalistik. Har man inte bra innehåll, kan man göra hur bra användarupplevelser som helst, då kommer folk inte att tycka att det är nog spännande ändå. Vi måste verkligen välja var vi lägger våra utvecklingsresurser.

Hur kan ni utveckla innehållet ytterligare?
– Vi jobbar med olika lokala satsningar, som lokal sport. Vi kommer att börja sända lokal sport inom ramen för GP. Det som är spännande med att ta betalt digitalt, är att även ett smalt ämne kan betala sig snabbt. Till exempel Mölndal. Om vi kan konvertera 1 procent av dem som bor där, skulle det finansiera nästan en och en halv redaktörstjänst, som bara skulle bevaka Mölndal. Eller om vi skulle ha någon som blev expert på bowling i Västsverige, skulle det inte behövas så många prenumeranter. Amedia (lokaltidningskoncern) i Norge har varit väldigt duktiga på det här. De har sänt otroligt mycket livesport.

Vilka egenskaper behöver journalister ha för att kunna leverera på de här sakerna?
– En reporter behöver framförallt ha nyfikenhet på ny teknik och vara öppen för förändring och vara beredd på att det som gällde för sex månader sedan, kan se annorlunda ut nu i dag och se annorlunda igen om sex månader. Att inte var rädd för förändring, är en av de största egenskaperna. Och så är det viktigt för våra reportrar att kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt.

Christofer Ahlqvist poängterar vikten av att behålla en hög räckvidd på sajten, även om läsarna ska betala för sig.

– Vi måste ha fortsatt räckvidd för att visa att vi är Västsveriges viktigaste medium.

Hur kombinerar man en betalvägg med räckvidd?
– Vi låser ju inte allt. Händelsenyheter (breaking news) och opinionstexter är öppna, medan vi låser in det vi har lagt extra mycket tid på. Kan vi få in folk via händelsenyheter, och sedan fördjupa nyheterna och ge läsarna något mer, då kan vi få dem att betala.

Har ni funderat på robotar?
– Ja, det har vi, olika typer, bland annat från United Robots. Vi kommer att ha någon robot i gång nästa år. De kan inte ersätta en journalist rakt av, men de kan göra mycket, som att göra innehåll som träffar många människor. Robotar har ju inget mängdstopp i antal artiklar. Finns grundfakta kan en robot, skriva hur många artiklar som helst. Teoretiskt skulle du kunna ha en tidning där alla personer som bor i en stad nämns på en sajt. Robotar kan ta fram en massa, så får riktiga journalister lyfta guldkornen från det.