VECKANS UX. Med Fortums nya webbserie Perspektiv vill energiföretaget skildra framtidens utvecklingsmöjligheter och de lösningar som finns idag med den gemensamma nämnaren att de alla behöver klimatsmart energi. Formatet utgår ifrån buzziga tech-områden men misslyckas med uppgiften att bidra med perspektiv på dessa områden, anser Beaconomists Alex Mörén.

Fortums nya contentinvestering består av filmer med teman baserade på techområden som foodtech och health tech. Programledaren Parisa Amiri guidar tittarna genom dessa områden och intervjuar framträdande aktörer inom respektive marknad. Det är en contentidé som låter bättre på pappret – byggda på den populära formenexplainers– än i genomförandet.

Filmerna består av fem minuter långa klipp som saknar det djup som krävs för att Fortums explainers ska bli genomslagskraftiga. För att lyckas måste Fortum på ett skickligt nytt sätt skildra foodtech och health tech och ge tittarna en inblick i något de hört talas om men inte satt sig in i. För att lyckas krävs därför bra storytelling och tillräckligt stort utrymme att agera utifrån.

Den sistnämnda premissen är som bortblåst redan i analysen av formatets form. Programtiden fem minuter tillåter inte gynnsamt utrymme för ett bolag att visa sig experter inom området. Att ägna fem minuter åt att förklara komplicerade områden som ännu inte nått populärkulturen är våghalsigt och faller i detta fall platt.

En konsekvens av detta blir att Fortum och byrån Borg & Owilli, som ligger bakom webbserien, tvingas skala ner foodtech och health tech till mindre case baserade på ett par aktörer på den svenska marknaden. Det skapar en situation där webbserien inte längre skildrar vad Fortum säger att serien handlar om och användarnyttan krymper. Det tycks vara en nödlösning för att ro hem programmet utifrån tidsutrymmet men gör att formatet istället faller utifrån ett storytellingperspektiv.

Kortare filmer är inte alltid lösningen – till och med Instagram (IGTV) är inne på den linjen dessa dagar, tycks det. I detta fall blir det mycket tydligt. Hade avsnitten varit 20 minuter långa hade det funnits större utrymme att redogöra för begreppen health tech och foodtech och skildra marknaden och även tillåta några få case för att göra några nedslag och visa vad som görs i praktiken. Det hade gett perspektiv och användarnytta. Det lyckas inte Fortums Perspektiv med.

Alex Mörén

Biträdande redaktör och reporter

alex@dagensopinion.se

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...