När alla kan spela in rörligt med mobil kan en filmstudio tyckas lite överflödig. Men tvärtom, så bygger content-byråerna ut sina studios. Och det är i flera fall b2b-pengar som står för fiolerna.
GÖRAN LIND, TILLFÖRORDNAD VD PÅ APPELBERG
Ni har anställt tre personer till er filmstudio. Kan du berätta om satsningen som pågår?
– Vi ser att film inom b2b-kommunikation växer kraftigt, vilket betyder ökad efterfrågan bland våra kunder. Rekryteringarna är ett led i vår strategi att ytterligare öka såväl kapacitet som kvalitet inom rörligt, säger Göran Lind.
Kommer ni anställa ytterligare?
– Just för tillfället har vi täckt behovet inom film, men allt talar för fortsatt tillväxt inom B2B-film vilket betyder fler rekryteringar på sikt.
Hur ser efterfrågan på rörlig bild ut?
– Det är en stor bredd av filmer, både redaktionell och konceptuell film. Det innebär casefilmer, produktfilmer, varumärkesbyggande filmer och kanalanpassade filmer för sociala medier. Kärnan är som i Appelbergs övriga produktion det redaktionella berättandet.
Vilka slags kunder har filmstudion?
– Vi gör nu film för merparten av kunder. Appelberg har många av Sveriges största internationella företag på kundlistan och vi gör film för Saab, ABB, Scania, Trelleborg och SKF. Men också för bland andra KTH, Dahl och Storytel, i det senare fallet är det IR-filmer.
Vilka slags uppdrag gör filmstudion?
– Vi gör en stor bredd av filmer, både redaktionellt och konceptuellt. Utöver det som redan nämnts tror vi att film kommer öka inom investor relations, det finns mycket att göra i kommunikationen till aktieägare och andra intressenter på aktiemarknaden.
Vilka är era största konkurrenter inom rörlig bild?
– Ser inga enskilda, men det finns duktiga konkurrenter såväl inom contentbranschen som utanför.
Hur utvecklas filmstudions affär och hur stor del av den totala omsättningen står rörlig bild för?
– Vi redovisar inte andel av omsättning per kanal, men film är den kanal som har ökat mest de senaste åren. Filmstudion har på några få år gått från ett par anställda till att idag omfatta cirka 10 personer. Idag har vi expertis inom flera områden, foto, regi, manus, ljuddesign, 2D- och 3D-animering, illustration och postproduktion. Det gör att vi kan ta oss an allt mer komplexa produktioner och former av berättande, avslutar Göran Lind.
LARS-PETTER STEEN, PRODUKTIONSCHEF PÅ SPOON STOCKHOLM
Kan du berätta lite om hur ni jobbar med film?
– Rörligt är idag en central del av vår leverans, och blir dessutom allt viktigare. Vi producerar allt från enskilda casefilmer och porträttfilmer till långvariga webbtv-serier, infografiska filmer och explainers. Vårt mål är dock att alltid vara en del av eller ännu hellre stå för ett koncept från början, snarare än att vara ett traditionellt renodlat produktionsbolag, säger Lars-Petter Steen.
Hur många arbetar med film hos er?
– Vi har 15 dedikerade videoproducenter om man ser till alla kontor, även om allt fler kompetenser som våra creative directors också har börjat jobba mer och mer med rörligt.
Hur ser samarbetet ut mellan filmstudio-sidan och resten av byrån?
– Vi jobbar inte så segregerat. Det finns ingen "filmstudio", utan de flesta kundteam har en påkopplad videoproducent som ser till att rörliga produktioner levereras. Rörligt är med andra ord 100 procent integrerat i vår byrå.
Kommer ni anställa ytterligare inom rörlig bild?
– Vi anställde precis ytterligare en videoproducent till Stockholmskontoret för att möta den allt större efterfrågan, och behovet bara växer. Vi söker kontinuerligt duktiga producenter som har ett helhetstänk och med erfarenhet av redaktionella produktioner snarare än reklambakgrund.
Hur utvecklas filmstudions affär?
– Våra rörliga erbjudande utvecklas ständigt tillsammans med våra kunder. Ibland kommer vi med förslag på nya och spännande format till våra kunder, ibland har kunderna redan en idé om vad de vill göra. Trenden är glasklar: rörligt kommer bli en allt mer central av vår innehållsleverans, avslutar Lars-Petter Steen.
DANIEL HENRICSSON, AFFÄRSCHEF FÖR VIDEO PÅ SPOON GÖTEBORG
Kan du berätta lite om hur ni jobbar med film?
– Film och rörligt är idag en naturlig del av det vi gör och helt centralt i flertalet av våra projekt. Vi kan producera film med egna resurser i hela kedjan, samtidigt som vi jobbar väldigt mycket med frilansare och produktionsbolag i projekten då det behövs, säger Daniel Henricsson.
Hur många arbetar med film hos er?
– Vi är åtta stycken helt dedikerade rörligt. Sen ytterligare 4-5 redaktörer som jobbar mycket med rörligt
Hur ser samarbetet ut mellan filmstudio-sidan och resten av byrån?
– Vi fungerar som en intern konsultpool där några är i princip heltid i ett team med en kund, andra hoppar mellan team och mindre kunder mer. Videogruppen ska kunna bistå resten av kontoret med stöd inom allt som rör produktion av rörligt innehåll, från sälj och offert till bemanning, produktion och leverans. Rörligt är idag så integrerat i många av våra projekt så gränsen mellan videogruppen och resten av kontoret är delvis utsuddad, det finns ett flertal personer utanför videogruppen som jobbar mestadels med rörligt, fast i sina projekt och team.
Vilka slags kunder har ni?
– Mestadels medelstora till stora industribolag i södra Sverige.
Vilka slags uppdrag gör ni?
– Vi gör det mesta inom rörligt utom produktreklam och mer avancerad 3D/animation.
Kommer ni anställa ytterligare inom rörlig bild?
– Det hoppas jag. Vi söker då motion designers, seniora filmproducenter och utvecklare med kompetens inom rörligt.
Hur stor del av den totala omsättningen står rörlig bild för?
– Min gissning är att ca 30 procent av omsättningen är relaterat till rörligt innehåll, avslutar Daniel Henricsson.
PETER SÖDERLIND, VD PÅ CHIMNEY
Kan du berätta lite om hur ni jobbar med film?
– Vi jobbar med en helhet där såklart kundernas effektmål är i fokus sen ser vi ofta att film blir en allt större del av verktygslådan för att nå dessa mål. Vi jobbar även inom drama och långfilm och postproduktion för reklam. Mixen av kommersiell rörlig bild och underhållning blir allt mer väsentlig när användarnas reklamtrötthet ökar och adblockers kommer förinstallerade i browsers, säger Peter Söderlind.
Hur många arbetar med film hos er?
– Det är lite olika beroende på land, kontor och affärsområde men merparten av vår personal jobbar på ett eller annat sätt med film som en del i sin vardag.
Hur ser samarbetet ut mellan filmstudio-sidan och resten av byrån?
– Vi försöker alltid sätta ihop rätt arbetsgrupper för kunden och så fort det är relevant tas filmexpertis in i gruppen. Allt oftare ingår det redan från uppstarten för att få en förståelse för kundens utmaning. Sen har vi digitala taktiker och optimerare som ser till att rätt insikter ligger till grund för filmskapandet och kanalanpassar och optimerar innehållet.
Vilka slags kunder har ni?
– Vi jobbar med allt från b2b-kunder där film används allt mer för generering av leadstill b2c där film skapas för att bygga varumärke eller konvertera mer inom till exempel e-handel.
Vilka slags uppdrag gör ni?
– Vi gör uppdrag från content-strategi, produktion till digital distribution. Den kedjan hänger alltmer ihop. Men vi gör även enskilda projekt inom respektive område. Marknadsbudgeterna hos kunderna ökar ju inte direkt i samma takt som kravet på fler outputs till fler plattformar så det blir allt viktigare att ha en smart produktions setup samt en strategi för hur man skall agera.
Vilka är de största konkurrenterna inom rörlig bild?
– Känns som behovet av rörlig bild ökar så mycket att vi snarare får börja prata om vilka man ska samarbeta med och inte peka ut konkurrenter.
Kommer ni anställa ytterligare inom rörlig bild?
– Det tror jag, vi letar alltid talanger och kommer även stärka upp vårt gäng inom digital taktik och distribution. Det blir allt viktigare att se till att man verkligen når rätt målgrupp med rätt budskap samt kanalanpassar alla filmer. Det är lätt att sugas in i the black hole of content som finns online idag om man inte tänker rätt från början samt kan agera snabbt och justera löpande.
Hur utvecklas filmstudions affär?
– Vi ser en trend mot att vi oftare sätter ihop rörliga redaktioner för att snabbare kunna agera, producera och justera innehållet löpande för maximal effekt för kunden. I vissa fall har vi till och med byggt upp en filmstudio på plats hos kunden.
Hur stor del av den totala omsättningen står rörlig bild för?
– Vi räknar inte riktigt på det sättet så svårt att ge en relevant siffra då vi är uppdelade på olika affärsområden där rörlig bild förekommer inom samtliga, avslutar Peter Söderlind.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...