EY vill liksom konkurrenterna Boston Consulting och Deloitte ta en del av digitaliseringskakan. Men konsultjätten har valt en något annorlunda väg. Om det berättar Terje Anderson, som sedan i augusti är ansvarig för konsultjätten EYs digitala erbjudande i Europa, Afrika, Mellanöstern och Indien.

Accenture och Deloitte har ju stora förhoppningar om att göra affärer kring digitaliseringen. Hur ser ni på det?
– Vi har lite olika strategier, speciellt jämfört Deloitte. Vi har en strategi som säger Digital in everything we do. Det betyder att vi erbjuder hjälp till hur man kan utnyttja digitaliseringen. Om några år kanske digitalisering blir normaliserat och går in i allt vi arbetar med. Och jag är inte säker på att mitt jobb överlever, säger Terje Andersen

Kan man säga att alla hos er jobbar med digitalisering?
– I alla projekt vi gör i dag finns en digital komponent. Så svaret på frågan är allt fler hos oss har digitalisering som sitt utvecklingsområde.

Deloitte och Accenture är aktiva när det gäller att köpa bolag med den här kompetensen. Hur ser er strategi ut där?
– Vi förvärvar i snitt ett bolag per månad i mitt ansvarsområde med 150 000 anställda. Alla bolag vi tar ombord är on the sharp end of digital.

Vad letar ni särskilt efter?
– Både teknologi som internet of things och artificial intelligence, men även kompetenser som design och hur man arbetar med digitalisering.

Bygger ni ett eget digitalt varumärke?
– Ja, det gör vi, men det är inte ett obetingat ja. När vi köpte designbyrån Seren, en av de största i Storbritannien, så heter de i dag EY-Seren.

Får er förvärvade byråer leva sina egna liv eller ska de integreras in helt hos er?
– Där har vi en modell som säger att vi önskar att ta till vara på det egna entreprenörskapet. Men det beror på verksamhet och kompetens. När vi köpte KPMG i Danmark, integrerades det fullt ut.
medan Box i Danmark har egna lokaler och en egen identitet EY-Box. Det är avhängigt bolag och kompetens.

Kommer ni att förvärva nordiska byråer?
– Ja, det kommer vi att göra. Vi gör alltid utvärderingar. Det är en del av vårt dagliga arbete här. Vi gör en avvägning mellan att utveckla våra egna medarbetare och köpa verksamheter. Vi för diskussioner hela tiden.

Vilken position vill ni ta?
Vi går till marknaden efter olika sektorer och branscher. I de områdena vi prioriterar, ska vi vara en av de tre ledande.

Vilka sektorer är viktigast för er?
– Ett exempel är finansmarknaden, bank och försäkring. Där jobbar vi med både stora och mellanstora företag med hela vår portfölj. Det kanske är den mest mogna marknaden. På den andra skalan kommer offentlig verksamhet inklusive health care och som har en annan mognadsgrad, men där digitaliseringen är en av de viktigaste drivkrafterna för kvalitet och effektivisering i offentliga sektorn.

– Ett område som jag tror är viktigare än någonsin, är cyber (it-säkerhet) som vår digitala tvilling. Ju mer digitalisering, desto större blir riskerna. Cyber är en del av hur definierar digital, digitala utmaningar och tjänster. Det ju till exempel inte det att självkörande bilar kommer att köra på människor som är problemställningen, det handlar om bilen kan bli hackad och någon kan ta över styrningen och kontrollen av bilen. Så cyber hänger alltid med när i snackar digitala lösningar. Där skiljer vi oss från många av våra konkurrenter.

Hur utvecklas marknaden?
– Den utvecklas raskt och snabbt och det är spännande även om mognaden är olika i olika sektorer. Vi är nöjda. Vi ser att vi utvecklar oss och att EY som varumärke kommer ännu tydligare att uppfattas som en digital aktör framöver.

Vad kommer uppdragsgivarna att fråga efter framöver?
– Många, även våra konkurrenter, är väldigt teknikdrivna i stället för verksamhetsdrivna. Vi är tydliga på affärer och verksamhet, vi är tydliga på core digital (bygga för nya system som molntjänster) och new digital (disruption).

Är disruption ett viktigt område för er?
– Vi ser att det är nödvändigt att både kunna vara innovation och samarbetspartner i frågor om disruption (ändra spelregler med digitalisering) och stötta i det vi kallar core digital. Vi måste klara båda utmaningarna för att vara en trovärdig digital rådgivare.

Vilka konkurrenter/kollegor möter ni?
– Du har ju nämnt två och så några av de stora strategihusen, som Boston Cosulting och McKinsey. Särskilt inom digital strategi och har strategihusen positionerat sig bra. När det gäller de större programmen inom transformation är Accenture en stor aktör och även stora indiska it-företag (som Tata och HCL).

Vilka intäkter har ni inom digital rådgivning?
– Hur är långt är ett snöre? Vi är 7 000 anställda i Norden och även om man jobbar med revision så sker en digitalisering, våra skatterådgivare jobbar mer och mer med digitalisering och block chain våra 1 000 rådgivare i Norden jobbar till 60 procent med digitalisering. Jag skulle säga att mer av 3 000 av våra medarbetare i Norden jobbar dagligen digitaliseringsutmaningar.

Har du ett intressant case att bjuda på?
– Det är ingen hemlighet att vi är en av de viktigaste samarbetspartnerna till Nokia. Det är ett fantastiskt företag, som konkurrerar head to head med Ericsson. Vi gör både core digital med mycket av de nya SAP-lösningarna (molnbaserade tjänster) och hur man konstruerar den framtida affären. Men vi jobbar också med internet of things och hur de jobbar med sitt new digital-koncept.

Ni och Nokia ska vara lika duktiga som kinesiska Huawei?
– De är en gigantisk konkurrent på detta område och har många spännande lösningar. Huawei är vi imponerade över, ja.

DO JOBB

Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör

Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...

Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media

om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...