I Kista har den svenska telekomkoncernen Ericsson i det tysta kört nästa generations mobilnät 5G ett tag. Nu är tekniken på väg ut på världsmarknaden och Ericsson har en tätposition. Olivia Thell, solution marketing manager, ger en lägesrapport från framtiden.
Vad händer inom 5G?
– Vi pratar om den nästa generationens mobilnätverk, generationen då vi tar mobilteknologin bortom de normala konsumenttjänster vi är vana vid. Det är ett fundamentalt för 5G. Vi gör väldigt goda framsteg vad gäller hela branschen. Sedan december finns de första gemensamma standarder, det kommer fler under året. Den första operatören lanserar 5G kommersiellt innan slutet av året. Och här tar Ericsson en stark position inför den kommersiella introduktionen, säger Olivia Thell, solution marketing manager för Business Area Networks på Ericsson.
Vilka kommer att vara slutanvändarna denna gång, kanske inte de vanliga konsumenterna som fär 3G och 4G?
– De är faktiskt en viktig del. Vi har tre stora kluster av användare. Ett förbättrat bredband konsumenter, ett för massiv IoT (Internet of Things) med mängder av små enheter som sänder information, och ett tredje kluster för kritisk IoT, som kräver extremt hög tillförlitlighet och extremt låg latency. Så de vanliga användarna är fortsatt mycket viktiga.
Vilket av de tre klustren blir viktigast för er, vad gäller försäljning?
– Alla är viktiga, men det finns en tidsdimension vad gäller planeringen av gemensamma standarder. Först kommer ett förbättrat mobilt bredband för konsumenter, med förbättringar av dagens tjänster. Sedan kommer de andra klustren med helt nya tjänster och affärsmodeller som behöver 5Gs karaktär med extremt korta svarstider och kapacitet för många uppkopplade enheter. Vad gäller tillväxt för operatörerna är massiv IoT och kritisk IoT mycket viktiga.
Vilka blir de första implementerade praktikfallen?
– Det blir förbättringar i det mobila bredbandet. Vår prognos säger att den mobila datatrafiken ökar åtta gånger mellan 2017 och 2023. Så vi behöver ett större spektrum och effektivare lösningar för att hantera den trafiken och leverera upplevelserna användarna förväntar sig. Först när vi har lyckats med det går vi vidare med massiv IoT och kritisk IoT.
Upp till 4G var det telekomoperatörer som byggde ut näten, kommer det att vara detsamma denna gång?
– För det förbättrade mobila bredbandet, kommer det att var detsamma. När det gäller industriella 5G-intäkter ser vi en potential på till 619 miljarder dollar (6 000 miljarder kronor) för operatörerna.
Har ni slutit avtal och driver praktikfall?
– Ericsson har varit ledande i att testa och konceptualisera 5G de senaste 4-5 åren globalt. Så vi har testat prestandan och användarcase inom de tre klustren med framtida tjänster inom ar (augmented reality) och vr (virtual reality). Vi har satt upp 5G-system som industrin kan testa och prova för sina tillämpningar, säger säger Olivia Thell och ger ett exempel:
– Vi har ett case där vi med hjälp av sensorer ska förbättra tillverkningen av propellerrotorer som används ibland annat flygplansmotorer. Det är en av de mest krävande industriella processerna, där tillverkningen av en rotor tar 17-24 timmar och där det inte har gått att kontrollera processen förrän man ser resultatet. Över 25 procent förstörs under tillverkningen. Med ett 5G-system kan vi övervaka och korrigera processen, men då krävs en latency på under 1 millisekund, vilket dagens teknologi inte klarar. Vi testar också 5G med Boliden och Volvo. Det finns ett stort globalt intresse för vad 5G-teknologin kan bidra med.
Vilka övergripande ekosystem kan vi få se för 5G?
– Det finns två. Ett där vi jobbar med tillverkare av 5G-chips. Utöver det jobbar vi tillsammans med chipstillverkarna i ekosystem inom olika segment som fordonsindustrin eller tillverkningsindustrin. Så vi får betydligt mer omfattande ekosystem med 5G än med nuvarande teknologi.
Skulle förarlösa bilar vara ett ekosystem?
– Ja, då behöver det monteras in 5G-chips i bilen för styrning av bilen och kanske används det en mängs sensorer för övervakning av fordonet i realtid.
5G-systemet verkar mer komplicerat att föra ut på marknaden än föregångarna. Har ni ändrat er marknads och försäljningsorganisation för att kunna ta ut 5G?
– Ericssons nuvarande strategi är att serva de befintliga operatörerna. Vad gäller de industriella delarna försöker vi lära oss. Till en början kommer vi att leverera de industriella 5G-tjänsterna via operatörer.
Vilka tjänster möjliggör 5G i konsumentledet?
– En betydligt högre datakapacitet och lägre bandbredd. Som exempel tycker jag att nuvarande digitala karttjänster inte räcker för mig. Jag vill ha en 3D-vy över kartorna, gärna en gatuvy och sedan en vägledning för hur jag ska gå genom augmented reality . Vi kommer att få se flera nya tillämpningar inom ar och vr mycket snart. Och de kräver hög bandbredd och låg latency.
Och då behöver konsumenterna nya 5G-telefoner?
– Ja, och de kommer mycket snart från de största tillverkarna. Vi förväntar oss de första 5G-telefonerna på marknaden år 2019.
Hur långt har Ericsson kommit med 5G i relation till sina konkurrenter?
– Det vi säger är att vi leder i att utveckla, konceptualisera, testa och kommersialisera 5G. Vi är mycket trygga i att kunna möjliggöra för de största operatörerna att kommersialisera 5G under andra halvan av detta år. Det är allt vi kan säga.
Vilken typ av infrastruktur behövs, jämfört med tidigare?
– För tillämpningar med extrema kapacitetsbehov, behöver vi använda högfrekvensband. Det innebär att det behövs hotspots i urbana center eller andra nyckelpositioner med tätare installationer. Den andra skillnaden är att blir möjligt att bygga service slices(multipla virtuella nätverk) på samma fysiska infrastruktur.
Får vi också se 5G-nätverk som drivs inom egna ekosystem, snarare än operatörer?
– Det pågår diskussioner om privata nätverk med delade licenser. De stora tillverkarna (inom industrin) kan vilja ha egna nätverk. Så ja, den potentialen finns. Det vi kommer att gör är att förse aktörerna med den teknik de behöver.
Något annat?
– Vi är väldigt stolta över att vi är den enda tillverkaren som har radiobasstationer (sedan 2015) som kan få 5G-funktioner genom installation av mjukvara. Vi har dessutom tecknat de fem första 5G-avtalen med ledande operatörer i USA och Europa (T-Mobile, Sprint, Verizon, Swisscom, Vodafone).
FRÅN 2G TILL 5G
Den andra generationens mobilnätverk, 2G konstruerades för konsumenternas behov av kommunikation via röst och sms. 3G skulle klara surfande på internet. 4G klarar snabbare dataöverföring och streaming av video. 5G är avsett för både konsumenter och industrin och ska klara 4K/8K video-streaming, virtual och augmented reality och industriella tillämpningar som kräver högre bandbredd, större kapacitet, högre säkerhet och lägre latency.
Ericsson räknar med 1 miljard 5G-abonnemang mot slutet av 2023.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...